Bagaimana basikal mengubah kehidupan masyarakat menjadi lebih baik

CG Sponsors




my360cam

Active Member
Joined
Oct 6, 2017
Messages
1,606
Reaction score
65
Points
30
bila ingat basikal.... ingat zaman kecil.. best naik basikal...
 
Sponsored Post

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,427
Reaction score
21,052
Points
1,671
perati budak2 muda yg baru main cycling ni bila bertembung sombong je. angkat tangan pun xnak. kita angkat tangan pun die buat xtau je

beza betol dgn dulu2. bila btembung mesti bhenti bsembang terus jd mber cycling sama2
 

MrDisc

Active Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,230
Reaction score
215
Points
38
Hoho...byk sebab sebab depa bgini bos...

Dari apa yg penah rasa, depa jd bgini sebab depa belum merasa basikal pancit on the road...ditambah lagi basikal depa semua pecut2 punya racing skyline....

Geng dulu mengayuh bukan pasal basikal canggih, tapi nak sama2 kayuh basikal walaupon kita basikal tua pon dierorg ajak suruh join sekali...

gred basikal bukan ukuran...semangat friendshipesma lebih tinggi berbanding yg sekarang..

Tidak semua tempat dan mungkin dikalangan yg pernah saya jumpa di tempat saya sahaja... 🙏

perati budak2 muda yg baru main cycling ni bila bertembung sombong je. angkat tangan pun xnak. kita angkat tangan pun die buat xtau je

beza betol dgn dulu2. bila btembung mesti bhenti bsembang terus jd mber cycling sama2
 
  • Like
Reactions: TT

abangpower

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2010
Messages
3,437
Reaction score
324
Points
41
perati budak2 muda yg baru main cycling ni bila bertembung sombong je. angkat tangan pun xnak. kita angkat tangan pun die buat xtau je

beza betol dgn dulu2. bila btembung mesti bhenti bsembang terus jd mber cycling sama2
area shah alam ni aku kayuh [email protected], klu jeremuh dgn mana2 rider roadie ka, mtbiker ka, foldie ka, aku tetap angkat tangan, baskat aku siap ada loceng aku kring & angkat tangan kat depa,

cuma baskat depa hat [email protected] yg mahai2 level2 pro ni depa buang tongkat bskl, loceng pun takdak.... gamaknya nak kurangkan berat kot? kadang2 mlm2 kayuh roadie ni depa tak pasang lampu, bahaya betoi

aku kayuh mtb rm399 aja smua aku sumbat, lampu, loceng, tongkat smua ada utk keselamatan!

cermin baskat pun ada beli cuma tak pasang aja sbb nanti nampak ngada2 sgt, dulu2 kecik2 baskat ada cermin utk tengok bklg mcm cermin moto hhihi
 

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
21,296
Reaction score
1,602
Points
206
Budak seronok kayuh basikal hingga sesat sejauh 33km
TERJEMAHAN SINAR HARIAN | | 27 Jun 2020


749116.jpg

Emmy berbasikal sejauh 33km. - Foto Tribunnews

SURAKARTA - Seorang kanak-kanak lelaki teruja mengayuh basikal sehingga tidak menyedari telah sesat dan berada sejauh 33 kilometer (km).

Emmy Jawiananta Framezti, 10, berbasikal sendirian dari rumahnya di Weru, Sukoharji hingga ke Solo mengikuti jalan besar Tawangsari-Sukoharjo-Solo Baru, lapor Tribunnews.

Emmy, yang memakai pakaian sukan sekolah mendakwa, tidak tahu lokasi sehingga dia datang ke Solo Baru dan terus mengayuh basikalnya dan berhenti di daerah Serengan.

Pegawai Perhubungan Awam Paur Solo Aiptu Iswan Tri Wahudiono yang mewakili Ketua Perhubungan Awam Surakarta Polresta Surakarta Kompol Yuliantara Proriyanta berkata, kanak-kanak itu telah dibawa ke balai polis Serengan.

Iswan mengakui, budak lelaki berusia 10 tahun telah tersesat dan ditemui oleh anggota Balai Polis Serengan.

"Sebaik kisah adik Emmy dimuat naik di media sosial dan tular ramai kenalan menghubungi ahli keluarga dan memaklumkan penemuan anak mereka.

"Keluarga dan neneknya hadir di balai polis sebelum membawa Emmy pulang," katanya.

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/arti...eronok-kayuh-basikal-hingga-sesat-sejauh-33km
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
 

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
21,296
Reaction score
1,602
Points
206

Mohd Najwan Halimi (tujuh dari kiri) bersama peserta Kayuhan Merdeka Kota Anggerik 2020 sebaik tiba di Dataran Pahlawan, Bandar Hilir Melaka pada 20 Ogos 2020. Foto Facebook Mohd Najwan Halimi.
ADNAGENDASELANGOR

Kayuhan Merdeka Kota Anggerik imbau sejarah kemerdekaan
by Zareef MuzammilOgos 21, 2020 9:00 pm

SHAH ALAM, 21 OGOS: Seramai 14 peserta daripada golongan belia Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Anggerik dan kakitangan Majlis Sukan Negeri (MSN) Selangor menjayakan Kayuhan Merdeka 2020 yang dianjur wakil rakyatnya, semalam.

Ahli Dewan Negerinya, Mohd Najwan Halimi berkata kayuhan sejauh 190 kilometer (km) dari Shah Alam ke Dataran Pahlawan, Bandar Hilir Melaka bertujuan menyemarakkan semangat patriotisme sempena Hari Kebangsaan ke-63.

“Pemilihan Dataran Pahlawan sebagai lokasi kayuhan adalah bagi memberi apresiasi terhadap tempat bersejarah negara sekali gus mengimbau kembali kenangan ketika Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj mengumumkan tarikh kemerdekaan Tanah Melayu sebaik pulang dari London.

“Pada masa sama, kita mahu mendekati anak muda melalui amalan gaya hidup sihat seperti aktiviti berbasikal yang diceburi segenap lapisan masyarakat tanpa mengira usia sejak kebelakangan ini,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Pelepasan acara kayuhan disempurnakan Pengarah Eksekutif MSN Selangor, Mohamad Nizam Marjugi pada jam 7 pagi di Pusat Khidmat Masyarakat Kota Anggerik.

Pada jam 11.30 pagi, peserta ekspedisi berhenti rehat di Port Dickson, Negeri Sembilan dan mereka dirai Ahli Parlimennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim serta Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Aminuddin Harun.

Semua peserta selamat tiba di Dataran Pahlawan, Bandar Hilir Melaka jam 6.45 petang dan disambut Ahli Parlimen Kota Melaka, Khoo Poay Tiong.

 

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
21,296
Reaction score
1,602
Points
206
marilah kito kayuh basikal dan mengubah kehidupan para pengayuh, dpd pakai [email protected] ketat dedah aurat kpd pakaian longgar tutup aurat. ekekekekkee:p

 

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
21,296
Reaction score
1,602
Points
206
bagaimana pengayuh beskal membahayokan diri sendiri & orang lain di jalan raya

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sedia bekerjasama dengan agensi-agensi berkaitan termasuk polis bagi menangani isu mengayuh basikal secara berkumpulan di laluan bertingkat lebuh raya Rasah Kemayan.

 
Sponsored Post
Top
Log in Register