BTC USD 22,742.9 Gold USD 1,922.64
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Bagaimana Bank Buat Duit Dari Bakal-2 Peminjam

dayof40

Super Active Member
Messages
6,826
Joined
Mar 15, 2007
Messages
6,826
Reaction score
31
Points
70
Aku ingin berkongsi pendapat adakah anda semua bersetuju atau tidak terpulanglah. Tapi ini pendapat aku dari penilitian dan survey yang aku buat. Sedarkah anda bagaimana Bank Telah Buat Duit Dari Bakal-Bakal Peminjam. Kenapa aku cakap begitu kerana sekarang ini banyak bank yang offer pinjaman (samaada pinjaman anda lulus atau tidak itu hak bank yang menentukan)
Bagaimana mereka buat duit :
Apabila seseorang membuat pinjam langkah pertama ialah mengisi borang dan menyertakan dokumen yang lengkap. Langkah seterusnya pihak bank akan memberi advice pada anda supaya membuka akaun bank min RM20 kalau hendak kad tambah RM8 untuk memudahkan pengaliran wang apabila loan anda lulus.
Sedarkah anda pada hari pertama anda apply loan pihak bank telah buat duit sebanyak RM18. Walaupun loan anda tidak lulus lagi.
Kenapa saya kata RM18 kerana anda boleh membawa keluar RM10 melalui kad ATM dan baki RM10 dikehendakkan berada dalam akaun kecuali anda menutup akaun dengan bank dan RM8 untuk kad bank.
Cuba anda fikirkan kalau satu Bank contohnya EON Bank ada 100 cawangan di Malaysia dan ada 10 orang datang setiap hari untuk apply loan pada satu cawangan bank dan 30% lulus dan 70% tidak lulus berapakah keuntungan yang dibuat oleh bank atas pemohonan untuk apply loan ?
Pengiraannya begini ;
RM18 x 7 x 100 = 12,600 sehari.
Cuba bayangkan kalau 100 orang sehari yang apply loan dan 70% tidak lulus ? Adakah pihak bank akan memaklumkan sebab kenapa anda tidak lulus ?
Jadi pandangan saya bagi yang hendak apply loan langkah pertama yang anda perlu ingat ialah buka akaun selepas loan anda lulus.
 
Last edited:
Sponsored Post

worldfbiz

Fun Poster
Messages
217
Joined
Mar 22, 2007
Messages
217
Reaction score
1
Points
15
biasanya bank suh buka akaun bila loan dah lulus. tak pnah dgr plak time nak apply kena buka akaun

Mungkin kita tak sedar sebab terlalu interested nak dapat pinjaman. Memang dia x paksa tapi perkataan yg mereka selalu guna ialah (saikologi) untuk memudahkan aliran wang keluar apabila pinjaman lulus.
 
Sponsored Post

Top
Log in Register