Azmin Ali Bakal Berdepan Mahkamah Isu Belanja Di Sandakan

CG Sponsors
Xploit Machine

CG Top Poster Club
Top Poster #3
Joined
Nov 23, 2012
Messages
25,692
Reaction score
3,774
Points
236
Alih Bahasa

Menurut writ yang dibuat di Mahkamah Sesyen KL minggu lalu, Menteri Ekonomi Azmin Ali, yang juga Timbalan Presiden parti parlimen PKR terbesar di Malaysia, membuat rang undang-undang perjalanan yang melebihi RM300,000 ringgit, terutamanya untuk perjalanan keluarga persendirian, dalam perjalanan hanya enam bulan tahun ini.

Juga disenaraikan dalam tuntutan yang dibawa oleh agensi pelancongannya atas didakwa kos yang tidak dibayar, adalah rang undang-undang untuk apa yang menjadi lawatan terkenal ke Sandakan pada bulan Mei (meninggalkan KL pada ke-10 dan kembali ke-11) di mana Ketua PKR Pemuda Santubong, Haziq Abdullah Abdul Aziz mendakwa dia difilemkan mengadakan persetubuhan dengan bos kanannya di Four Points Hotel.

Bahan yang dikatakan Azmin palsu, telah diedarkan secara meluas di WhatsApp. Penyiasat polis mengatakan mereka tidak membuktikan kesahihannya dan melakukan siasatan ke atas siapa yang bersalah mengedarkan video panjang intim.

Apa yang tidak dipertikaikan ialah Azmin Ali berkempen di Sandakan pada masa itu dan syarikat perjalanan, yang mengatakan mereka mengatur penerbangannya, kini menyamannya kerana tidak membayar ini dan senarai perkhidmatan perjalanan lain yang meluas, berikutan apa yang mereka mengatakan telah banyak permintaan baginya untuk menghormati rang undang-undang itu.


Menghafal RM300,000 Bil Pelancaran Berlari Dalam Enam Bulan Hanya

Mungkin lebih terperinci daripada kegagalan untuk membayar balik penerbangan tempatan, adalah saiz yang terperinci dari over-all bill lebih daripada RM300,000 yang syarikat, YHA Travel & Tours, menuduh Azmin berlari dalam perjalanan hanya enam bulan untuk penerbangan sahaja, yang mereka katakan tidak pernah dipertikaikan.

Mereka mengatakan bahawa dia hanya menolak permintaan ini untuk membayarnya:

"Walaupun terdapat tuntutan pembayaran balik oleh Plaintif dan / atau wakilnya dari Tergugat dan / atau wakilnya, jumlah Agregat tidak dapat diterima walaupun jumlah tuntutan tidak pernah dipertikaikan.

[Par 12 - writ WA-B52NCvC-505-11 / 2019 Mahkamah Sesyen KL]"
Writ itu berterusan dengan mengatakan ini telah melanggar corak yang ditetapkan oleh mana Azmin (digambarkan sebagai pengembara kerap) akan mengatur untuk membayar atau menghantar wakil untuk membayar bil lebih cepat:

Kerana kekerapan perjalanan mereka, dan dengan persefahaman antara Plaintif dan Defendan, pembayaran selalu dibuat dan / atau diatur oleh Tergugat dan / atau wakilnya setiap 1 hingga 6 bulan ....
Walau bagaimanapun, dalam hal ini, pembayaran telah dibelanjakan untuk jangka masa yang lebih lama daripada bingkai masa yang disebut terdahulu. "[Pars 9-10]

Menteri Ekonomi, yang dilihat sebagai pesaing yang ingin melonjak bosnya berturut-turut ke pekerjaan teratas, hanya menyenaraikan gaji menteri (RM50,000 sebulan) dan sebuah rumah bernilai lebih sejuta ringgit dalam pengisytiharan aset bahawa semua ahli parlimen yang dipilih kini dikehendaki mengemukakan di bawah undang-undang baru.

Di bawah keadaan ini sukar untuk memahami bagaimana dia menjalankan sejumlah besar jumlah yang sangat baik dengan tujuan untuk dapat memenuhi rang undang-undang - kebanyakan penerbangan adalah untuk ahli keluarga, yang kelihatannya telah melakukan perniagaan:

Mengikut angka-angka yang dinyatakan dalam tuntutan Azmin menjangkau RM300,000 antara September dan Jun lepas mengenai apa yang kelihatannya merupakan satu siri penerbangan kelas perniagaan / kelas pertama bagi pelbagai ahli keluarganya di seluruh dunia.

Mereka termasuk rehat Tahun Baru di Maghribi yang dilaporkan secara meluas selepas ia muncul keluarga Azmin menghabiskan masa di resort mewah bersama saingan politik kanan, mantan Menteri Pertahanan Hishamuddin Hussein, yang merupakan sepupunya bekas Perdana Menteri Najib Razak sekarang menghadapi pelbagai caj melebihi 1MDB.Walaupun semua enam anak lelaki Azmin kini dewasa, menteri terus membayar untuk mereka dan pasangan untuk bersamanya bercuti, menurut pengebilan yang dinyatakan dalam pernyataan tuntutan. Laporan Sarawak telah mempersoalkan sama ada Menteri menjangka mereka akan membayarnya kembali dan jika demikian bagaimana?

Termasuk minat, syarikat perjalanan mengatakan ia kini berhutang RM328,901 ditambah ganti rugi dan kos sebahagian besarnya dikendalikan oleh perjalanan riadah keluarga Azmin:Hampir Rm100,000 (RM92,280.00) daripada jumlah rang undang-undang itu kelihatan telah disiarkan dalam penerbangan yang dinikmati oleh anak lelaki menteri baru, Mohamed Ameer Shazrin Mohamed Azmin dan isterinya Mazreen Shanim Shaheen semasa perjalanan mereka ke Marrakech, London dan Geneva. Upacara pernikahan mewah pasangan dan saudara kandung lain adalah titik tinggi masyarakat di KL selama beberapa bulan terakhir.Rang undang-undang tidak termasuk hotel dan perbelanjaan lain yang terlibat dalam perjalanan, yang menimbulkan kebimbangan mengenai potensi kos yang lebih tinggi. Azmin diketahui memihak kepada Claridge's hotel di London ketika dia datang ke UK (di mana dia kerap datang melawat anak-anaknya), yang berharga kira-kira RM4,500 malam mengikut laman tempahan dalam talian:Pengumuman Facebook Mohamed Son Ameer Shazrin Mohamed Azmin sejak beberapa tahun kebelakangan ini mendedahkan beliau juga mempunyai citarasa yang mahal.Dia pada masa lalu memuatkan banyak gambar yang membanggakan dirinya di kabin kelas pertama / perniagaan, memakai pakaian berjenama yang besar, menikmati destinasi percutian global yang terkemuka, lima restoran bintang dan tiket mahal untuk acara sukan antarabangsa. Ini telah dikeluarkan dalam beberapa minggu kebelakangan ini mengikut pengikutnya. Sama ada keluarga membiayai barang-barang atau sama ada mereka berbakat (dan jika demikian oleh siapa) tidak terperinci.

Corak ini meluas kepada anak-anak lain dalam keluarga. Menurut laporan, anak perempuan lain membanggakan Facebook mengenai kerusi 1A (kelas utama) dalam penerbangan ke London seperti baru-baru ini pada September sebelum menarik pengundian itu. Pakaian pereka dan aksesori yang dibanggakan oleh keluarga sejak bertahun-tahun telah menyebabkan kritikan di media sosial:Laporan Sarawak telah mengemukakan permohonan untuk memberi komen mengenai perkara ini kepada pejabat Menteri Ekonomi, bertanya apakah dia mengesahkan bil perjalanan yang disebut dalam writ itu adalah tulen dan tidak dipertikaikan, seperti yang didakwa, dan jika demikian bagaimana dia merancang untuk membayar bil?


Pelanggan Selama Dua Dekad

Walau apa pun alasan yang dikatakan kegagalan Azmin untuk membayar bil terbaru ini, writ tersebut menjelaskan bahawa syarikat perjalanan itu mendakwa hubungan panjang dengan pelanggan ini akan kembali dua puluh tahun, yang kini kelihatan telah rosak:

Plaintif dan Defendan telah mempunyai sejarah hubungan perniagaan lama yang merangkumi kira-kira 20 tahun. Nombor akaun yang berasingan dengan Plaintif adalah seperti arahan Defendan. (pelanggan untuk mengesahkan).

Dalam tempoh ini, Plaintif telah diarahkan oleh Defendan (sama ada melalui sendiri atau melalui wakilnya) untuk membuat pengaturan perjalanan untuk rakan-rakan dan / atau rakan-rakan dan / atau rakan-rakan Defendan dan / atau rakan-rakan Defendan [Pars 4-5]

Pada masa lalu Azmin telah membayar dalam masa yang munasabah, tuntutan filem perjalanan. Tidak ada tanda-tanda sama ada skandal yang berlaku di atas perjalanan Sandakan, salah satu perkara terakhir yang disenaraikan di dalam rang undang-undang, adalah dengan cara apapun dikaitkan dengan pertikaian secara tiba-tiba dengan agensi itu.

Walau bagaimanapun, untuk menentukan sama ada rang undang-undang bernilai RM300,000 adalah tinggi atau pengesahan, Laporan Sarawak menghubungi YHA dan telah mengetahui bahawa tidak ada yang luar biasa dalam skala jumlah yang dibelanjakan untuk perjalanan oleh pelanggan ini berbanding dengan bil lain tahun kebelakangan ini.

Pemberitahuan kami adalah bahawa bil perjalanan menteri telah di rantau satu juta ringgit setiap tahun dan ini telah diselesaikan pada masa lalu oleh utusan pihak ketiga yang tetap, yang membayar pejabat KL secara tunai.

Laporan Sarawak telah meminta pengesahan dari menteri mengenai peranan individu yang dinamakan sebagai perantara bagi penempatan tunai ini dan untuk komennya sendiri mengenai perkara itu.

Berita asal http://www.sarawakreport.org/2019/1...t-over-unpaid-sandakan-travel-bill-exclusive/
 
1583479917395.png


4 anak Azmin belum terima saman bil tertunggak
Hidir Reduan Abdul Rashid
Diterbitkan Hari ini 12:54 pmBekas Menteri Hal Ehwal Ekonomi Azmin Ali dan empat anaknya masih belum menerima surat mahkamah berkait saman tuntutan berjumlah RM328,901 oleh sebuah agensi pelancongan, atas dakwaan tiket penerbangan dan penginapan yang belum dibayar.

Ia di sebalik Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 23 Jan telah membenarkan plaintif YHA Travel & Tours (M) Sdn Bhd untuk memasukkan Farah Shazliyana, Farah Afifah, Farah Amira, dan Mohamed Ameer Shazrin, sebagai defendan.

Pada 17 Feb, Malaysiakini melaporkan bahawa salinan pindaan writ saman bertarikh 23 Jan, yang bukan sahaja menyenaraikan Azmin, tetapi turut memasukkan empat anaknya.

Mereka ialah Farah Shazliyana, 29, Farah Afifah, 24, Farah Amira, 26, dan Mohamed Ameer Shazrin, 28, masing-masing sebagai defendan kedua, ketiga, keempat dan kelima.

Pindaan writ saman itu menyatakan YHA sebagai plaintif menuntut pembayaran RM328,901 Azmin yang merupakan defendan pertama.

Kertas kausa menyatakan sebagai alternatif, YHA meminta perintah agar Azmin membayar RM167,332, Farah Syazliyana (RM8,510), Farah Afifah (RM3,880), Farah Amira (RM6,400), dan Mohamed Ameer Shazrin (RM92,280), serta faedah daripada kelima-lima defendan.

Ketika pengurusan kes di depan hakim Lailatul Zuraida Harron @ Harun pagi ini, peguam YHA, Adam Yap memberitahu mahkamah bahawa pihaknya masih memerlukan masa untuk menyerahkan kertas kausa kepada empat defendan yang baru dimasukkan itu.

Hakim kemudian menetapkan 25 Mac untuk pengurusan kes bagi membolehkan peguam YHA menyerahkan kertas kausa kepada empat anak Azmin.

Perkara ini disahkan kepada Malaysiakini oleh peguam Azmin, Zaid Malek, yang hadir ke pengurusan kes pagi ini.

"Mahkamah (hari ini) memberikan (YHA Travel) dua minggu untuk menyerahkan kertas kausa kepada (empat) defendan, dan menetapkan 25 Mac untuk pengurusan kes selanjutnya. Kertas kausa perlu disampaikan secara peribadi (kepada kempat-empat defendan)," kata Zaid.

Berkenaan sama ada kedua-dua pihak ada terlibat dalam apa-apa perundingan untuk mencapai penyelesaian, Zaid berkata anak guamnya tidak memberikan apa-apa arahan berkenaannya.
"Kami ingin meneruskan proses undang-undang," katanya lagi.

Pada 30 Dis tahun lalu, YHA dilaporkan memfailkan permohonan untuk memasukkan empat anak Azmin sebagai defendan.

Ia kira-kira dua bulan selepas YHA memfailkan saman terhadap Azmin untuk menuntut bayaran penerbangan dan penginapan berjumlah RM328,901 daripadanya.
YHA mendakwa jumlah tersebut adalah untuk perjalanan antara September 2018 dan Ogos 2019.

Menurut tuntutan itu, YHA telah menempah tiket penerbangan dan penginapan di hotel untuk Azmin, keluarga, rakan dan kakitangan kementeriannya.

Agensi itu berkata pihaknya antara lain perlu membuat pembayaran terlebih dahulu kepada syarikat penerbangan untuk mendapatkan tiket, dan Azmin atau wakilnya akan membuat pembayaran setiap tiga atau empat bulan.

Pada 14 Dis tahun lalu, Azmin dilaporkan memfailkan tuntutan balas terhadap YHA, mendakwa saman itu mempunyai motif tersembunyi yang berkaitan dengan video seks yang didakwa melibatkannya dengan bekas ketua pemuda PKR Santubong, Haziq Abdullah Abdul Aziz.
Saman bil tertunggak kini sasar 4 anak Azmin Ali


Diterbitkan Hari ini 10:44 malam

Empat anak Menteri Hal Ehwal Ekonomi Mohamed Azmin Ali kini digabungkan bersama bapanya sebagai defendan dalam kes saman agensi pelancongan yang memohon mahkamah untuk mendapatkan tuntutan bil tertunggak tiket penerbangan dan penginapan hotel yang tidak dibayar.

Pada 23 Januari, Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur membenarkan permohonan plaintif agensi pelancongan, YHA Travel & Tours (M) Sdn Bhd untuk menambah Farah Shazliyana, Farah Afifah, Farah Amira, dan Mohamed Ameer Shazrin sebagai defendan.

Menurut salinan pindaan Writ Saman yang dilihat oleh Malaysiakini baru-baru ini, Azmin, 55, kini disenaraikan sebagai defendan pertama; manakala anaknya, Farah Shazliyana, 29, Farah Afifah, 24, Farah Amira, 26, dan Mohamed Ameer Shazrin, 28, disenaraikan sebagai defendan kedua, ketiga, keempat dan kelima.

Writ yang dipinda itu difailkan oleh firma guaman Tetuan Fong Yap & Gan di Pejabat Pendaftaran Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 5 Feb lepas mengandungi perkataan "dipinda selaras dengan Perintah Mahkamah bertarikh 23 Januari 2020."


Pada 30 Disember tahun lalu, dilaporkan YHA telah memfailkan permohonan untuk memasukkan empat anak Azmin sebagai defendan dalam tindakan undang-undang tersebut.

Writ saman yang dipinda itu menyatakan plaintif YHA berhasrat mendapatkan bayaran RM328,901 daripada defendan pertama Azmin.

Kertas kausa menyatakan sebagai alternatifnya, YHA memohon mahkamah mendapatkan perintah untuk Azmin membayar RM167,332, Farah Syazliyana membayar RM8,510, Farah Afifah membayar RM3,880, Farah Amira membayar RM6,400, dan Mohamed Ameer Shazrin membayar RM92,280, serta faedah daripada kesemua lima defendan.
Azmin janji bayar bil perjalanan tertunggak

Diterbitkan Hari ini 11:33 tengahari | Dikemaskini Hari ini 11:44 tengahari

Menteri Hal Ehwal Ekonomi Mohamed Azmin Ali berjanji akan membayar bil perjalanan termasuk tiket penerbangan dan penginapan hotelnya yang didakwa tertunggak.

Ditanya mengenai writ saman baru-baru ini yang difailkan ke atasnya untuk mendapatkan RM328,901 sebagi bayaran tertunggak itu, beliau berkata dirinya akan menyemak penyata tuntutan tersebut.

"Saya belum lihat writ saman itu lagi. Saya telah minta pegawai-pegawai saya untuk menyemak tuntutan yg dibuat oleh ejen pelancongan yang berkenaan

“Sekiranya masih ada lagi baki tertunggak yang belum dibayar, saya kena bayarlah, tanggungjawab saya untuk membayar.

“Jadi biarlah semakan dibuat (dahulu),” katanya kepada media di luar Sidang Kemuncak Matlamat Pembangunan Mampan Malaysia 2019 di KLCC, Kuala Lumpur, hari ini.

Azmin juga ditanya mengapa YHA Travel & Tours (M) Sdn Bhd, yang mendakwa telah menguruskan perjalanan timbalan presiden PKR itu selama 20 tahun, membawa kes berkenaan ke mahkamah.

"Saya tidak tahu (mengapa), kamu tanyalah (kepada) mereka," kata menteri itu.

Dalam kenyataan tuntutannya yang dilihat Malaysiakini, syarikat itu berkata Azmin berhutang bagi perjalanan antara September 2018 dan Ogos 2019.

Mengikut tuntutan tersebut, firma itu telah menempah tiket penerbangan dan penginapan hotel untuk Azmin, keluarganya, rakan-rakan dan kakitangan kementerian.

Kenyataan itu juga menyebut bahawa plaintif telah menyediakan tiket penerbangan untuk percutian akhir tahun keluarga Azmin di Maghribi dan lawatannya semalaman pada Mei lalu ke Sandakan, Sabah.

Pada bulan Ogos dan September lalu, firma itu mengeluarkan dua surat tuntutan kepada Azmin untuk jumlah tersebut, tetapi tidak ada bayaran dibuat dan oleh itu plaintif menyatakan ia mengalami kerugian dan kerosakan.

Writ saman YHA Travel & Tours' difailkan firma guaman Tetuan Fong Yap & Gan.


Najib Razak

· 8 jam

Popcorn dah beli?

Ini rumusan plot sinetron terbaru PH.

Bulan November lepas, agensi pelancongan saman Menteri di Mahkamah dengan membuat beberapa dakwaan:

- Menteri tak bayar tunggakan bil tiket penerbangan untuk Menteri dan keluarganya sebanyak RM328,901.

- kos tiket penerbangan ulang-alik Anak Menteri ke London sahaja ialah RM56,000 untuk dua kali melancong dalam tempoh 3 bulan.

- Menteri merupakan pelanggan sepanjang tempoh 20 tahun.

- kos tiket penerbangan Menteri dan keluarganya sering mencecah RM1 juta setahun. Belum masuk lagi kos hotel.

-----------------
DALAM tuntutan balas yang difaikan pada hari Jumaat melalui firma peguam Tetuan Daim & Gamani (ya, firma Daim Zainuddin), Menteri kata:

- Saman ini adalah konspirasi politik dan sengaja dibocorkan untuk memalukan Menteri.

- konspirasi ini didalangi oleh "pemimpin sebuah parti politik" (bakal PM ke-8 lah tu)

- konspirasi ini ada kaitan dengan video seks Haziq dengan individu mirip Menteri.

- Menteri mengaku berhutang RM162,272 dari tuntutan RM328,901 itu - termasuk lebih RM60,000 ke atas akaun 2 anak lelakinya yang belum dewasa.

(Bukan kata ini konspirasi? Mengaku berhutang dan mengaku kos penerbangan anak-anak belum dewasa melancong dalam tempoh 3 bulan cecah RM60,000 pulak ?)

- Menteri menolak baki liabiliti tuntutan RM160,000 lagi yang dicaj ke atas akaun anak lelaki dan 3 anak perempuan dewasanya.

(Anak-anak dah dewasa. Sendiri bayar kali ini)

Semakin menarik plotnya!

Kita tunggu respon bakal PM ke-8 dalam episod sinetron seterusnya.
Mak Khuin Weng
17 jam

Sarawak Report dah mula serang Azmin Ali. Jadi, nak percaya ke atau tak nak percaya? Haha.

Pakatan is full of strange bedfellows. They don't trust each other and they will not hesitate to stab each other in the back. Their interest isn't to run a proper government on behalf of the people.
Azmin dakwa saman agensi pelancongan ada kaitan 'konspirasi' video seks
News | Diterbitkan 14 Dis 2019, 10:34 malam | Dikemaskini 14 Dis 2019, 11:18 malam

Kes tuntutan mahkamah yang difailkan oleh agensi pelancongan terhadap Menteri Hal Ehwal Ekonomi Azmin Ali menyaksikan babak baru.

Dalam tuntutan balas yang difailkan oleh peguam Azmin, Tetuan Daim & Gamani, saman oleh agensi pelancongan itu disifatkan mempunyai motif tersembunyi.

Tuntutan balas Azmin itu menyatakan saman oleh agensi pelancongan YHA Travels & Tours (M) Sdn Bhd itu mempunyai kaitan dengan "konspirasi" klip video seks yang didakwa melibatkan Azmin dan bekas ketua Pemuda PKR Santubong Haziq Abdullah Abdul Aziz.

Pemfailan yang dilihat oleh Malaysiakini itu merujuk klip video seks berkenaan sebagai "video fitnah".

Pemfailan yang dibuat semalam itu menyatakan bahawa pemegang saham majoriti YHA Travel & Tours (M) Sdn Bhd adalah Yasmin Hanim Arbee dan suaminya Mohd Ayub Hassan merupakan pengerusi.

Pasangan suami isteri itu disebut sebagai ibu bapa kepada seseorang bernama Mohd Haziq Hassan Mohd Ayub.

Mohd Haziq dikatakan merupakan individu yang ditahan dalam siasatan polis berhubung klip video seks.

Tuntutan balas itu juga menyatakan bahawa Yasmin dan Mohd Ayub mempunyai "hubungan yang sangat rapat" dengan presiden PKR, Anwar Ibrahim.

"Pemfailan saman ini oleh plaintif (YHA) adalah bukan untuk menjaga hak Plaintif tetapi untuk tujuan yang lain yang direka untuk mencederakan defendan (Azmin)," kata pemfailan itu.

"Konspirasi yang berkaitan dengan video-video fitnah adalah didalangi oleh pemimpin sebuah parti politik," tambahnya.

Pemfailan itu juga mendakwa penyata tuntutan YHA telah dibocorkan kepada Iaman web Sarawak Report.

"Sarawak Report tidak mungkin boleh mengetahui mengenai pemfailan writ dan penyata tuntutan ini atau mendapatkan salinan tersebut tanpa bantuan plaintif (YHA).

"lni menyokong penyataan defendan bahawa terdapat tujuan lain di dalam membawa tindakan (mahkamah) ini," katanya.

Azmin menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk ganti rugi teladan, kos; dan relif-relif lain dan selanjutnya yang akan diputuskan mahkamah.

Pada Jun tahun ini, Haziq Abdul Aziz mendakwa klip video seks sejenis yang tular di media sosial memaparkan dirinya dan Azmin.

Azmin menafikan dakwaan berkenaan, dan menyifatkan ia sebagai fitnah bertujuan merosakkan imejnya.

Polis telah menghantar video tersebut untuk dianalisis oleh universiti AS, selepas gagal menentukan identiti individu dalam klip video.

Julai lalu, Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador berkata seorang pemimpin parti politik terlibat di belakang penyebaran klip video berkenaan, yang dipetik dalam pemfailan tuntutan balas Azmin.

Bulan lalu, YHA menyaman Azmin untuk mendapatkan semula RM328,901 untuk tiket penerbangan dan penginapan hotel yang dikatakan belum dibayar.

Dalam penyataan pembelaannya, Azmin berkata beliau mempunyai hubungan perniagaan bersahabat selama 20 tahun dengan agensi pelancongan itu yang memberikannya "kebebasan yang meluas untuk menyelesaikan sebarang jumlah yang terhutang".

Azmin juga menyatakan jumlah yang dituntut oleh YHA adalah "tidak betul"

"Jumlah yang terhutang oleh defendan dan di mana plaintif adalah berhak kepada adalah jumlah sebanyak RM162,272," katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata anak-anaknya yang berumur lebih daripada 20 tahun akan membayar jumlah yang dihutang sendiri.

Azmin juga melalui peguamnya memaklumkan bahawa beliau juga tidak bertanggungjawab untuk apa-apa jumlah yang perlu dibayar di bawah akaun Kementerian Hal Ehwal Ekonomi.


Agensi Pelancongan Saman Azmin RM329K Tuntut Hutang Perjalanan

05.11.2019 - Kuala Lumpur, Sebuah agensi pelancongan memfailkan saman terhadap Menteri Hal Ehwal Ekonomi Azmin Ali di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur menuntut RM328,901 untuk tiket penerbangan dan penginapan hotel yang belum dibayar.

Dalam kenyataan tuntutannya yang dilihat Malaysiakini, YHA Travel & Tours (M) Sdn Bhd berkata Azmin berhutang bagi perjalanan antara September 2018 dan Ogos 2019.

Mengikut pecahan tuntutan tersebut, firma itu telah menempah tiket penerbangan dan penginapan hotel untuk Azmin, keluarganya, rakan-rakan dan kakitangan kementerian.

Firma itu berkata ia telah membayar kepada syarikat penerbangan terlebih dahulu untuk mendapatkan tiket dan sepatutnya akan dibayar kemudian oleh Azmin atau wakilnya dalam tempoh tiga hingga empat bulan.

"Selanjutnya, defendan dan/atau wakilnya yang diberi kuasa juga akan membuat pembayaran sebelum umrah dan/atau haji atau sebelum tempoh hari raya terdekat.

"Bagaimanapun, dalam hal ini, pembayaran telah tertunggak untuk jangka masa yang lebih lama daripada jangka masa yang disebutkan di atas," kata firma tersebut.

Firma itu berkata ia telah menguruskan perjalanan Azmin selama 20 tahun, di mana kedua-dua pihak tidak pernah ada pertikaian.

Pada bulan Ogos dan September lalu, firma itu mengeluarkan dua surat tuntutan kepada Azmin untuk jumlah tersebut, tetapi tidak ada bayaran dibuat dan oleh itu plaintif menyatakan ia mengalami kerugian dan kerosakan.

Writ saman YHA Travel & Tours' difailkan firma guaman Messrs Fong Yap & Gan.

Antara lain, kenyataan tuntutan pihak agensi pelancongan itu berkata plaintif telah menyediakan tiket penerbangan untuk percutian akhir tahun keluarga Azmin di Maghribi dan lawatannya semalaman pada Mei ke Sandakan, Sabah.

Malaysiakini telah menghubungi pejabat Azmin untuk mendapatkan maklum balas.Berita asal https://www.malaysiakini.com/news/498734

Last edited:
Sponsored Post

Mad_Hatter

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2011
Messages
8,655
Reaction score
1,393
Points
151
Geng-geng menabung sejak kecil nie :ROFLMAO:
 

stonecold88

Active+ Member
Joined
May 31, 2009
Messages
4,230
Reaction score
791
Points
71
tipu ni...peminmpin PH takkan buat camtu
 

kopirait

CG Top Poster Club
Top Poster #4
Joined
Apr 18, 2010
Messages
36,270
Reaction score
2,385
Points
206
salah guna kuasa.
ciri-ciri pemimpin akhir zaman.
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,591
Reaction score
2,975
Points
201
sesia je pengundi hardcore bekap ph selama nih..

kata najib songlap masuk poket sendiri..

geng dia buat jugak..

camne cerita ni @shah_ae??
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
21,176
Reaction score
2,349
Points
201
hhahahah masa ceramah dok kutuk Najib...last last dia pun lebih kurang..kelakor...kelakorrrr
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,591
Reaction score
2,975
Points
201
oleh kerana ni dari serawak report, aku anggap phitnah je laa..
 

bell&ross

Super Active Member
Joined
Apr 3, 2009
Messages
5,870
Reaction score
241
Points
83
kau jgn mcm ni piji...hutang kena bayar...jgn berlari....:D..kihkihkihkih..
 

pudins70

Super Active Member
Joined
Mar 28, 2011
Messages
7,679
Reaction score
545
Points
121
Pening kepala jugak baca artikel kat atas tu,. Dah la direct translate, panjang berjela pulak tu.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register