Azan

CG Sponsors




wussa

Fun Poster
Joined
Mar 18, 2008
Messages
970
Reaction score
28
Points
20
Assalamualaikum,
Bagaimana untuk mengalunkan azan dgn cara terbaik?
Saya pernah ditawar oleh uncle yang jaga masjid semasa ada program kem sahsiah diri kat sekolah dulu dan masa azan tu tiba2 rasa macam gementar sgt sampai kaki pun jadi geletar:D
Tapi kalau azan kat surau kat kampung ok jer.
Bagaimana nak menjaga keiikhlasan dan perasaan cuak masa nak azan?
Also kalau ada tips nak jaga suara pun ok gak:))
Tq:)cgrock:)cgrock:)paid

Contoh Azan
 
Sponsored Post

jomie

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Sep 24, 2008
Messages
6,845
Reaction score
613
Points
111
Assalamualaikum,
Bagaimana untuk mengalunkan azan dgn cara terbaik?
Saya pernah ditawar oleh uncle yang jaga masjid semasa ada program kem sahsiah diri kat sekolah dulu dan masa azan tu tiba2 rasa macam gementar sgt sampai kaki pun jadi geletar:D
Tapi kalau azan kat surau kat kampung ok jer.
Bagaimana nak menjaga keiikhlasan dan perasaan cuak masa nak azan?
Also kalau ada tips nak jaga suara pun ok gak:))
Tq:)cgrock:)cgrock:)paid

Contoh Azan

Assalamualaikum kepada yang bertanya...
alunan azan hendaklah dialunkan mengikut tahap pengudaraan yang dapat dicapai oleh seseorang...alunan sebenarnya tidak menjadikan hal, tetapi kekuatan laungan dan 'keikhlasan' itu yang penting..

ada salah satu cara yang boleh diamalkan untuk menjaga nada suara agar lantang...

Duduk bersila dan rapatkan kedua2 tapak tangan anda (tapak tangan kanan bersentuhan dengan tapak tangan kiri,pastikan ianya betul2 di posisi depan dada,tarik nafas sambil menarik kedua2 tangan anda yang bergenggam tadi merapati dada anda)

tahan nafas anda pada ketika itu, kemudian kedua2 tangan anda yang bergenggam itu digerakkan kekiri, kekanan, kehadapan (sebanyak 3 kali)...sambil menahan nafas..

setelah selesai melakukan 3 kali...lepaskan nafas anda perlahan2 (seperti orang lepas bersilat...iaitu kedua2 tangan tadi dilepaskan ke bawah perlahan2...insyaAllah dalam masa sebulan, suara akan mantap dan rasa gugup akan hilang...

P/S : Pastikan jangan hembus nafas kuat2...ini akan mengundang rasa mual dan pengsan...anda akan merasa kepala dan dada anda seperti dihimpit oleh sesuatu ketika anda melakukan senaman ini...

Sekian, terima kasih....selamat beramal...Wassalam..:)
 

wussa

Fun Poster
Joined
Mar 18, 2008
Messages
970
Reaction score
28
Points
20
huh..camtu yer. thanks a lot :)
Masalah saya banyak kalau hati ni cepat sgt berdegup.
Kalau ikut experience ana, exercise banyak membantu dan puasa juga menolong dapat kekalkan suara.
Kalau perut kembung baru selepas makan mmg nak azan tak kluar suara:p
 

wanzex

CG Top Poster Club
Joined
Jul 12, 2006
Messages
35,554
Reaction score
1,103
Points
191
youtube azan makkah ada tak?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register