BTC USD 64,760.9 Gold USD 1,785.71
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Santai Ayam Percik(Gambar)

rasyid9449

Active+ Member
Joined
Jul 10, 2009
Messages
3,469
Reaction score
73
Points
30
Salam semua warga CG di sini aku ingin berkongsi resipi buat ayam percik....tadi ronda2 cari resipi jumpa plak resipi nih.....nyum2
harap2 bermanafaat...

ayampercik.jpg
[/IMG]


Bahan-bahan ( 4 orang )

1 sekor ayam yang dipotong 4
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bwg besar
2 cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
1/2 camca kecil jintan putih
1/2 cawan tepung beras
sedikit air asam [email protected] keping
cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara

Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2


selamat mencuba....:)

myresipi.com
 
Last edited:
Sponsored Post

bypass

Fun Poster
Joined
Oct 23, 2010
Messages
812
Reaction score
3
Points
15
angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
Pakai oven kurang umpp.
Guna cara tradisional,bakar biasa lagi sedap.
bakar siram kuah,bakar siram kuah.
aroma satu rumah,jiran2 pun meleleh.
 

moxmeng

Active+ Member
Joined
Jul 23, 2010
Messages
2,976
Reaction score
8
Points
25
TT ap ni....
tgk gamba pn da wat lpar blik
biar bru pas mkn td:(scam:(scam:D:D:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register