BTC USD 35,810.7 Gold USD 1,799.05
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Astro memuji pengakuan mahkamah penjualan kotak TV merupakan pelanggaran hak cipta

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
9,086
Reaction score
712
Points
126
Astro-Malaysia-2_astro.com_.my__15.jpg


KUALA LUMPUR (24 Mei): Mahkamah Tinggi Harta Intelek di Kuala Lumpur telah menyatakan bahawa penjualan dan pengedaran kotak TV atau peranti penstriman haram (ISD) yang dapat memberikan akses tanpa izin ke karya berhak cipta merupakan pelanggaran hak cipta di bawah Akta Hak Cipta 1987, menurut Astro Malaysia Holdings Bhd.

Keputusan itu, yang dikatakan oleh Astro dalam satu kenyataan hari ini dianggap yang pertama oleh pengadilan, diterima secara positif oleh pihak berkuasa dan pemain industri seperti dirinya dalam pertempuran mereka menentang pembajakan digital, dan dipuji sebagai langkah berani ke arah yang betul untuk menentang cetak rompak tersebut di Malaysia.

Keputusan itu dibuat berikutan tindakan undang-undang yang dibawa ke Mahkamah Tinggi Harta Intelek oleh penyedia perkhidmatan Astro, Measat Broadcast Networks Sdn Bhd terhadap penjual ISD yang telah dimuatkan dengan aplikasi yang bertindak sebagai pintu masuk ke laman web atau pelayan kandungan yang mengalirkan kandungan cetak rompak.

"Pengisytiharan oleh Mahkamah Tinggi bahawa penjualan ISD yang memungkinkan akses ke kandungan hak cipta yang tidak sah sama dengan pelanggaran hak cipta menetapkan preseden untuk tuntutan sivil di masa depan mengenai pelanggaran hak cipta terhadap penjual ISD di pasaran, termasuk yang ada di platform e-dagang," kata Astro pengarah peraturan Laila Saat.

"Deklarasi pecah tanah ini akan memperkuat perlindungan harta intelek di negara ini dan usaha anti-cetak rompak yang berterusan, yang sangat penting untuk memastikan pelaburan dan penciptaan pekerjaan yang berterusan dalam industri media dan hiburan Malaysia. Kami akan terus bekerjasama dengan pihak berkuasa dan rakan kandungan untuk mengirim mesej kuat bahawa cetak rompak kandungan adalah pencurian, haram dan boleh dihukum oleh undang-undang, "katanya

Ketua pegawai pengawal selia Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Zulkarnain Mohd Yasin juga disebut dalam kenyataan itu mengatakan bahawa keputusan mahkamah akan memperkuat aspek undang-undang dalam melindungi pelanggaran hak cipta dan memerangi cetak rompak, terutama dalam bentuk digital dan rangkaian.

Ketua Pegawai Eksekutif National Film Development Corporation Malaysia (FINAS) Dr Ahmad Idham Ahmad Nadzri, sementara itu, mengatakan FINAS menyokong penuh tindakan undang-undang yang diambil oleh Astro terhadap penjual ISD dan semua aktiviti cetak rompak digital, kerana aktiviti haram ini telah menyebabkan industri kreatif tempatan kerugian besar dalam pendapatan setiap tahun.

Timbalan Ketua Pengarah Intelektual Property Corp of Malaysia (MyIPO), Zulkarnain Muhammad berkata, MyIPO menantikan kes yang berkaitan dengan ISD akan dibawa ke mahkamah Malaysia. "Penggunaan ISD yang berleluasa dan meluas menyebabkan bahaya ekonomi jauh lebih banyak daripada pembajakan hak cipta fizikal. Peranti ini merupakan sebahagian daripada rangkaian cetak rompak hak cipta dalam talian yang lebih luas, yang dalam jangka masa panjang [tidak menyekat] pencipta asal untuk menghasilkan karya kreatif. Pembajakan hak cipta dalam bentuk apa pun harus dibendung dan dihalang, ”katanya.

Menurut Astro, anggaran kerugian industri dan ekonomi Malaysia akibat cetak rompak adalah lebih dari RM3 bilion setiap tahun, dengan cukai RM500 juta dan beribu-ribu pekerjaan berisiko.

Ia juga menekankan bahawa keputusan mahkamah harta intelek hari ini berikutan kes jenayah baru-baru ini yang berjaya dibawa terhadap peruncit ISD.

Saham Astro Malaysia ditutup lapan sen atau 7.77% lebih tinggi pada RM1.11 hari ini, bernilai kumpulan pada RM5.79 bilion.
Tan Choe Choe
 
Sponsored Post

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
155,327
Reaction score
21,275
Points
1,671
ASTRO banteras penjualan kotak android

KUALA LUMPUR: Astro Malaysia Holdings Bhd (ASTRO) mula mendekati platform media sosial dan e-dagang untuk menamatkan penjualan kotak android yang memiliki kandungan cetak rompak, khususnya milik syarikat itu.

Ia susulan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 24 Mei lalu bahawa penjualan set kotak dengan kandungan cetak rompak adalah diharamkan.

Penganalisis Maybank IB Research, Yin Shao Yang, berdasarkan keputusan Mahkamah Tinggi itu, ASTRO mengharapkan pengguna yang menamatkan langganan akaun untuk beralih ke kotak android akan kembali menjadi pelanggannya.

"Pendapatan langganan televisyen (TV) ASTRO mencapai kemuncak untuk mencecah RM4.4 bilion pada 2016, tetapi merosot sebanyak 26 peratus kepada RM3.2 bilion lima tahun kemudian.

"ASTRO bernasib baik kerana keuntungan bersih teras mengecil 20 peratus disebabkan langkah rasionalisasi kos yang agresif dengan sebahagian besarnya disebabkan lebih ramai rakyat Malaysia membeli kotak android dengan kandungan cetak rompak semasa menamatkan akaun ASTRO.

"Kotak android dengan kandungan cetak rompak dijual secara terbuka di plaktform e-dagang dan media sosial," katanya.

 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
304,265
Reaction score
13,614
Points
2,376
Android Box best pakai sebab banyak channel best
Tu member share la
Sendiri pakai Astro je la
Halal
 

lau_kau

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Aug 2, 2007
Messages
12,919
Reaction score
1,898
Points
201
Android Box best pakai sebab banyak channel best
Tu member share la
Sendiri pakai Astro je la
Halal
Simple ja kt Malaysia nie bang, benda bayar cukai akan halal xbyr cukai siap la ang huhuhu
 

asasindino

Active+ Member
Joined
Jun 30, 2011
Messages
4,735
Reaction score
111
Points
43
Simple ja kt Malaysia nie bang, benda bayar cukai akan halal xbyr cukai siap la ang huhuhu
android box dgn android tv lbh kurang je fungsinya...nak haramkan gak android tv hehe
 

Izham87

Fun Poster
Joined
Jul 14, 2016
Messages
603
Reaction score
230
Points
33
"ASTRO mengharapkan pengguna yang menamatkan langganan akaun untuk beralih ke kotak android akan kembali menjadi pelanggannya."

harapan tinggi tu.. good luck Astro, semoga berjaya..
 

biomedik2

Super Active Member
Joined
Jan 19, 2020
Messages
5,878
Reaction score
1,864
Points
151
"ASTRO mengharapkan pengguna yang menamatkan langganan akaun untuk beralih ke kotak android akan kembali menjadi pelanggannya."

harapan tinggi tu.. good luck Astro, semoga berjaya..
Bisnes dah tak relevan. Mungkin kena bersaing dgn netflix. Baru boleh maju.
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
304,265
Reaction score
13,614
Points
2,376
Bisnes dah tak relevan. Mungkin kena bersaing dgn netflix. Baru boleh maju.

Astro HD je best tengok
Tang bola la
Movie den tengok dekat Netflix je
 

noblegold

Active Member
Joined
Jun 17, 2008
Messages
2,141
Reaction score
110
Points
43
Orang lari bukan sebab android box sangat. Orang lari pasal servis sampah longkang. Habis duit telepon ke servis centre pun dah dekat nak sama ngan bayaran bulanan baru berangkat... lepas tu passing passing lagi.... gudbye
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register