BTC USD 57,708.1 Gold USD 1,831.42
Time now: Jun 1, 12:00 AM

assembly language????

apipmeka

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
264
Reaction score
2
Points
15
adakah assembly language penting bagi seseorang jurutera elektronik apabila bekerja??
pada pendapat aku, skrg ni banyak company da guna high level language cam c++ , pascal , ms visual studio dll berbanding assemblylanguage( assembly language close related to machine language)

tolong la bg pendapat... :)cgrock
 
Sponsored Post

WnB

Super Active Member
Joined
Dec 30, 2007
Messages
8,632
Reaction score
216
Points
83
assembly language masih lagi penting.. terutamanya kalau bab2 computer forensic ...
 

WnB

Super Active Member
Joined
Dec 30, 2007
Messages
8,632
Reaction score
216
Points
83
kalau tengok pertandingan robitic, programming yg mereka gunakan bukannya apa yg kita biasa dengar, C++, Java, VB dsb... agaknya mereka guna assembly language kot...
 

pion

Active Member
Joined
Nov 21, 2006
Messages
2,016
Reaction score
1
Points
25
assembly language untuk yang nak jimat memory dan kos
 

chrome76

Active+ Member
Joined
Dec 25, 2005
Messages
3,752
Reaction score
25
Points
30
kalau tengok pertandingan robitic, programming yg mereka gunakan bukannya apa yg kita biasa dengar, C++, Java, VB dsb... agaknya mereka guna assembly language kot...

depa pakai C++.. 10 tahun lepas masa aku praktikal kt satu company bumiputra ni.. depa dpt kontrak utk automatekan smart home dia kulim.. dan salah satu benda yg digunakan ada PIC programming.. guna C++..
 

WnB

Super Active Member
Joined
Dec 30, 2007
Messages
8,632
Reaction score
216
Points
83
depa pakai C++.. 10 tahun lepas masa aku praktikal kt satu company bumiputra ni.. depa dpt kontrak utk automatekan smart home dia kulim.. dan salah satu benda yg digunakan ada PIC programming.. guna C++..

ooooo... terima kasih...:">:"> :D
 

akuler

Fun Poster
Joined
Nov 13, 2006
Messages
638
Reaction score
13
Points
15
assembly language aku tak paham2 sampai skang. pening kapla aku.
 

zenocorp

Fun Poster
Joined
Sep 3, 2006
Messages
125
Reaction score
0
Points
10
sy blajar assembly language 2 tahun lepas time ambil subject microP dan microC
 

apipmeka

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
264
Reaction score
2
Points
15
sy blajar assembly language 2 tahun lepas time ambil subject microP dan microC

aku pon same..sem ni mirocontroller.. sem lepas microprocessor.. 2-2 ade mini projek.. aku amik seniornye projek n modify.. nak tulis assembly malas.. banyak sgt error :eek: :eek: hg uni mane?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register