BTC USD 57,426.8 Gold USD 1,789.66
Time now: Jun 1, 12:00 AM

ASN Equity 3 lebih baik dari ASN

im755

Super Active Member
Messages
5,098
Joined
Apr 27, 2006
Messages
5,098
Reaction score
98
Points
70
Contoh ASN: Labur RM 1000 pada 2 Jan 2018 pada harga RM0.7484. Jadi dapat lah 1269.37 unit.

ASNB umum pada hujung tahun 2018, pengagihan pendapatan ASN utk tahun semasa 3.25 sen seunit. Makan dapat lah RM0.0325 x 1269.37 = RM41.25

Dilaburkan semula pada 2 Jan 2019 pada harga 0.6489. Unit dilabur semula = RM41.25/0.6489 = 63.57unit.

Jumlah unit yg dipegang 1269.37 + 63.57 = 1332.94.

Nilai pelaburan ASN dalam RM pada 2 Jan 2019?
RM0.6489 x 1332.94 unit = RM864.94.

Labur RM 1000 tapi lepas setahun jadi RM 864.94.

Positif atau negatif?

tq sharing,
baru paham sebab apa negetive.. jadi duit akan merosot...
kalau nak jual kena tunggu harga tinggi...

kalau nak beli kena tunggu harga rendah...
makan masa jugak nie...

kalau emergency rugi la...

apa pun asb better...

sebab asn nie ada masa sgt utung dan ada masa sgt2 rugi...
 
Sponsored Post

ezal_7855

Fun Poster
Messages
233
Joined
Apr 21, 2008
Messages
233
Reaction score
16
Points
20
Contoh ASN: Labur RM 1000 pada 2 Jan 2018 pada harga RM0.7484. Jadi dapat lah 1269.37 unit.

ASNB umum pada hujung tahun 2018, pengagihan pendapatan ASN utk tahun semasa 3.25 sen seunit. Makan dapat lah RM0.0325 x 1269.37 = RM41.25

Dilaburkan semula pada 2 Jan 2019 pada harga 0.6489. Unit dilabur semula = RM41.25/0.6489 = 63.57unit.

Jumlah unit yg dipegang 1269.37 + 63.57 = 1332.94.

Nilai pelaburan ASN dalam RM pada 2 Jan 2019?
RM0.6489 x 1332.94 unit = RM864.94.

Labur RM 1000 tapi lepas setahun jadi RM 864.94.

Positif atau negatif?


Terima kasih tuan... info yg bermanfaat...
 

-Ahmad87-

Fun Poster
Messages
923
Joined
Dec 10, 2010
Messages
923
Reaction score
89
Points
20
tq sharing,
baru paham sebab apa negetive.. jadi duit akan merosot...
kalau nak jual kena tunggu harga tinggi...

kalau nak beli kena tunggu harga rendah...
makan masa jugak nie...

kalau emergency rugi la...

apa pun asb better...

sebab asn nie ada masa sgt utung dan ada masa sgt2 rugi...
Trick dia bila harga jatuh beli lagi untuk dollar cost averaging.

Sebab tu duit kecemasan tak boleh simpan dalam pelaburan mcm ni.
 

miraianime

Freshie
Messages
1
Joined
Jul 12, 2021
Messages
1
Reaction score
0
Points
3
Mirai-anime.com เว็บไซต์สำหรับเพื่อการรับมองอนิเมะที่ดีดีที่สุด รับมองฟรี 24ชั่วโมงอีกทั้งมีบรรยายไทย-ซับไทย ครบทุกเรื่อง ครบทุกตอนไม่ว่าจะเป็นอนิเมะทั้งยังเก่ารวมทั้งใหม่ อนิเมะทุกแนว แอคชั่น แแฟนตาซี หรือ ขบขันเบาสมองแล้วก็ฯลฯ พร้อมให้บริการแล้ว สามารถเข้ารับดูมองได้เลยตรงนี้ มองอนิเมะ
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register