AS siasat Amazon, Alphabet, Apple dan FB atas tuduhan antitrust

CG Sponsors
Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,073
Reaction score
291
Points
41


Jabatan Kehakiman AS berkata pihaknya sedang menyiasat sama ada teknologi gergasi itu telah mengganggu persaingan, dengan mengambil langkah meningkatkan pengawasan terhadap syarikat-syarikat terbesar industri tersebut.

Bahagian Antitrust (undang-undang persaingan) jabatan itu akan menyiasat kebimbangan yang telah dilaporkan oleh pengguna, perniagaan dan usahawan mengenai platform carian, media sosial, dan runcit dalam talian itu, menurut kenyataan Selasa.

"Tanpa pengawasan kepada persaingan berasaskan pasaran yang sangat penting itu, platform digital mungkin bertindak dengan cara yang tidak responsif kepada tuntutan pengguna," kata Makan Delrahim, ketua Bahagian Antitrust." Bahagian Antitrust akan menyemak dan meneliti isu-isu penting seperti ini."

Saham Facebook Inc., Amazon.com Inc., dan induk Google Alphabet jatuh lebih daripada 1% dalam dagangan lanjutan. Apple Inc turun 0.5% sekitar 5:11 p.m. di New York.

Pengumuman itu memberi petunjuk terkini bahawa perlunya pengawasan ditingkatkan terhadap syarikat-syarikat teknologi di Washington oleh penggubal undang-undang dan penguatkuasa “antitrust”. Syarikat gergasi industri itu telah diserang dengan kritikan disebabkan oleh pengumpulan data pengguna secara besar-besaran, gagal mematuhi polis pada platform mereka, dan tuduhan menggangu persaingan dalam pasaran digital.

Minggu lalu, eksekutif-eksekutif dari Amazon.com Inc., Google Inc., Apple Inc dan Facebook Inc. dari Alphabet Inc. telah disoal siasat oleh panel Bahagian Antitrust, yang sedang menjalani penyiasatan sama ada syarikat dominan tersebut telah mengurangkan persaingan dan menyekat inovasi.

Pada Selasa, pengerusi jawatankuasa itu, Demokrat David Cicilline dari Rhode Island, telah menghantar pertanyaan susulan kepada Facebook, Amazon dan Google, dengan mengatakan pihaknya menjadi sukar disebabkan oleh syarikat-syarikat tersebut kerana "mengelak, jawapan tidak lengkap atau memberi jawapan yang mengelirukan."

Jabatan Keadilan kemudiannya mengambil alih setelah Bahagian Antitrust dan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) telah mengambil langkah awal untuk menyiasat empat syarikat teknologi terbesar tersebut, dengan Jabatan Keadilan membuat pengawasan terhadap Google dan Apple dan FTC mengawasi Facebook dan Amazon.

Pada Februari, FTC telah membentuk satu pasukan petugas teknologi untuk memeriksa pergerakan syarikat dan urusniaga sebelum ini dalam industri. The Wall Street Journal sebelum ini telah membuat laporan tentang pengumuman Jabatan Kehakiman.


==========================================

US DOJ Opens Probe of Online Platforms Over Competition

(July 24): The Justice Department said it’s investigating whether technology giants are harming competition, stepping up its scrutiny of the industry’s biggest companies.

The department’s antitrust division will look at concerns that consumers, businesses and entrepreneurs have expressed about search, social media, and online retail, according to a statement Tuesday.

“Without the discipline of meaningful market-based competition, digital platforms may act in ways that are not responsive to consumer demands,” said Makan Delrahim, the head of the Antitrust Division. “The department’s antitrust review will explore these important issues.”

Shares of Facebook Inc., Amazon.com Inc., and Google parent Alphabet Inc. fell more than 1% in extended trading. Apple Inc. was down 0.5% around 5:11 p.m. in New York.

The announcement marks the latest sign of the heightening scrutiny facing tech companies in Washington by lawmakers and antitrust enforcers. The giants of the industry are under fire over massive collection of user data, failing to police content on their platforms, and claims that are harming competition in their markets.

Last week, executives from Amazon.com Inc., Alphabet Inc.’s Google, Apple Inc. and Facebook Inc. were grilled by the House antitrust panel, which is investigating whether dominant companies are thwarting competition and harming innovation.

On Tuesday, the chairman of that committee, Democrat David Cicilline of Rhode Island, sent follow-up questions to Facebook, Amazon and Google, saying he was “deeply troubled” by the companies “evasive, incomplete, or misleading answers.”

The Justice Department move comes after the antitrust division and the FTC took early steps toward investigating four of the biggest tech companies, with the Justice Department taking oversight of Google and Apple and the FTC getting Facebook and Amazon.

In February, the FTC formed a tech task force to examine conduct by companies and past deals in the industry. The Wall Street Journal earlier reported on the Justice Department’s announcement. - Bloomberg


Sumber : the edge markets
 

Attachments

Last edited:
Sponsored Post

Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,073
Reaction score
291
Points
41
Berbelas negeri bersiap sedia dalam penyiasatan antitrust terhadap amalan pengiklanan Google

antitrust.jpg


Washington (CNN Busines) Lebih daripada sebahagian para peguam dari jabatan peguam negara sedang bersiap sedia dengan siasatan antitrust (undang-undang persaingan) terhadap amalan pengiklanan Google, dengan menetapkan pengumuman siasatan tesebut pada minggu hadapan di Washington, menurut dua sumber yang boleh dipercayai mengenai perkara tersebut memberitahu CNN.

Pengumuman itu dijangka dibuat pada 9 September berhampiran Mahkamah Agung AS, salah satu daripada sumber tersebut berkata. Washington Post merupakan pihak yang mula-mula melaporkan pengumuman yang ditunggu-tunggu itu.

"Kami akan terus bekerjasama dengan pengawal selia, termasuk para peguam negara, bagi menjawab segala pertanyaan mengenai perniagaan dan sektor teknologi kami yang dinamik," kata jurucakap Google (GOOGL) kepada CNN Business dalam satu kenyataan pada Selasa.

Walaupun pengumuman itu akan bertumpu kepada Google, tuduhan kepada syarikat-syarikat lain mungkin akan digugurkan mengikut negeri - sama ada disasarkan untuk siasatan lain atau sebagai saksi utama.

"Dengan semua siasatan yang masih dilakukan, terdapat pelbagai kes terhadap pelbagai defendan yang menjurus kepada pelbagai teori [ancaman]," menurut sumber yang lain.

Gelombang siasatan besar-besaran dari wakil negeri menambah lagi tekanan yang kini dihadapi syarikat teknologi tersebut dari pengamal undang-undang dan pengawal selia yang mengutarakan kebimbangan bahawa Silicon Valley mungkin dilanda ancaman persaingan. Jawatankuasa Kehakiman Dewan telah melancarkan penyelidikan antitrust "top-to-bottom" terhadap Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Facebook (FB) dan Google. Sementara itu, Jabatan Kehakiman juga sedang menjalankan penilaian antitrust terhadap semua syarikat teknologi terbesar tersebut.

Beberapa buah negeri baru-baru ini telah bertemu dengan Ketua Antitrust di Jabatan Kehakiman, Makan Delrahim untuk berbincang mengenai Big Tech (4 syarikat teknologi gergasi : AMAZON, APPLE, FB dan Google) berikutan pengumuman Jabatan Kehakiman mengenai penilaian mereka. Bulan lalu, Delrahim mengesahkan dalam persidangan di Aspen yang jabatan beliau sedang bekerjasama dengan negeri-negeri tersebut tentang prosiding mereka.

Kesemua negeri terbabit tidak berahsia tentang penyiasatan mereka terhadap Big Tech. Herbert Slatery III, Peguam Negara Tennessee, berkata pada satu persidangan di Omaha, Nebraska, pada bulan Jun bahawa "perubahan struktur yang dipacu oleh kerajaan mungkin berlaku" untuk menangani beberapa ancaman yang berpunca daripada industri teknologi.

Pada persidangan yang sama, Peguam Negara Louisiana, Jeff Landry, mengkritik Google kerana penguasaannya dalam pengiklanan dalam talian, mengatakan bahawa syarikat itu mempunyai kuasa untuk menjadikannya tidak efisyen dan menyukarkan para pengiklan menggunakan platform lain.

"Google bebas memilih para pemenang mahupun yang tidak berjaya kerana sistem itu telah ditetapkan dengan cara yang tidak jujur untuk menjamin hasil yang mereka inginkan," kata Landry. "Jika ini berterusan ia akan membunuh penerbitan dalam talian, atau Google akan mengawal siapa yang kekal dan siapa yang tersingkir."

Tennessee, bersama dengan Nebraska dan Louisiana, dilihat sebagai pemimpin usaha antitrust yang tegar terhadap industri teknologi, sekurang-kurangnya di peringkat negeri. Tetapi Texas akan menjadi negeri utama pada pengumuman Isnin, salah satu sumber berkata.

Siasatan besar-besaran dari negeri-negeri tersebut bukanlah satu-satunya tanda yang antitrust di Silicon Valley semakin memeningkan. Pada Selasa, panel antitrust Jawatankuasa Kehakiman Senat mengumumkan pendengaran antitrust fokus-teknologi mereka sendiri dengan mensasarkan perolehan korporat oleh platform-platform gergasi seperti Facebook dan Google.

Senator Mike Lee, seorang Republikan, berkata dalam satu kenyataan bahawa teknologi gergasi seringkali menggunakan perolehan itu untuk meningkatkan persaingan. Tetapi beliau menambah, "mereka juga sanggup berhadapan dengan risiko dalam menghapuskan persaingan utama yang boleh mencabar kedudukan dominan firma pada masa hadapan”.


============================================================================================================

Dozens of states prepare antitrust probe of Google's advertising practices

Washington (CNN Business)More than half of the country's state attorneys general are readying an antitrust investigation into Google's advertising practices, with an announcement of the probe set for next week in Washington, two sources familiar with the matter told CNN.

The announcement is expected to be made on September 9 near the US Supreme Court, one of the sources said. The Washington Post was first to report the expected announcement.

"We continue to work constructively with regulators, including attorneys general, in answering questions about our business and the dynamic technology sector," a spokesperson for Google(GOOGL) told CNN Business in a statement on Tuesday.

While the announcement will focus on Google, other companies could be drawn in by the states — either as targets of other investigations or to serve as effective witnesses.

"With all the investigations going on, there'll be multiple cases against multiple defendants on multiple theories [of harm]," another source said.

The looming wave of state-led probes adds to the pressure that tech companies now face from policymakers and regulators, who have highlighted concerns that Silicon Valley may be harming competition. The House Judiciary Committee has launched a "top-to-bottom" antitrust probe of Amazon(AMZN), Apple (AAPL), Facebook (FB) and Google. Meanwhile, the Department of Justice is conducting an antitrust review of the nation's biggest tech companies.

A number of states recently met with Justice Department antitrust chief Makan Delrahim to discuss Big Tech following the Justice Department's announcement of its review. Last month, Delrahim acknowledged at a conference in Aspen that his office is coordinating with the states on their proceeding.

The states themselves have not been shy about investigating the tech companies. Herbert Slatery III,Tennessee's attorney general, said at a conference in Omaha, Nebraska, in June that "structural change driven by the government may well be necessary" to address some of the harms stemming from the tech industry.

At the same conference, Louisiana Attorney General Jeff Landry criticized Google for its dominance in online advertising, saying that the company has the power to make it inefficient and inconvenient for advertisers to use any other platform.

"Google gets to pick winners and losers because the system is rigged in their favor," Landry said. "Continuing down this road will kill online publishing, or Google will control who stays and who goes."

Tennessee, along with Nebraska and Louisiana, have widely been viewed as the leaders of an antitrust effort against the tech industry, at least at the state level. But Texas will be the lead state on Monday's announcement, one of the sources said.

The looming investigation from the states isn't the only sign that Silicon Valley's antitrust headache is getting worse. On Tuesday, the Senate Judiciary Committee's antitrust panel announced its own tech-focused antitrust hearing, zeroing in on corporate acquisitions by large platforms such as Facebook and Google.

Senator Mike Lee, a Republican, said in a statement that tech giants can often use those acquisitions to improve competition. But, he added, "they also run the risk of eliminating the very competition that may challenge the incumbent firm's leading position in the future."

Sumber : CNN-Business
 
Last edited:

Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,073
Reaction score
291
Points
41
antitrust.jpg


Perbalahan pegawai atasan AS terhadap siasatan 'antitrust' teknologi gergasi

WASHINGTON (18 Sept): Pengawal selia atasan antitrust AS mengakui bahawa ketika pendengaran/perbicaraan kongres pada Selasa semalam adalah sia-sia kerana berlakunya perbalahan untuk menentukan siapa yang akan menyiasat syarikat teknologi yang mana, berikutan siasatan utama yang telah dijalankan terhadap syarikat seperti Google Alphabet atas dakwaan menggunakan kuasa terhadap pasaran secara tidak adil sebelum ini.

Jabatan Kehakiman, Ketua Bahagian Antitrust (Undang-undang Persaingan), Makan Delrahim, mengakui ia membuatkan “waktu pejabat terbuang bagi mempertikaikan hal seperti ini.”

Pendengaran dari panel Antitrust, Jawatankuasa Kehakiman Senat adalah sukar bagi Delrahim dan Joe Simons, Pengerusi Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC), dimana mendapat kritikan oleh penggubal undang-undang kerana berlakunya pertindihan mengenai tuduhan tersebut serta perkara-perkara yang lain.

Reuters dan berita-berita lain telah melaporkan pada Jun lalu bahawa agensi telah membahagi-bahagikan syarikat untuk menjalani siasatan, dimana Jabatan Kehakiman mengawasi Google dan Apple, manakala FTC pula menyiasat Facebook dan Amazon.com Inc.

Jabatan Kehakiman kemudiannya menyatakan bahawa pihaknya telah membuka siasatan terhadap platform atas talian tersebut. Ini menyebabkan beberapa pemerhati industri mempersoalkan sama ada kedua-dua siasatan itu akan menyebabkan pertindihan.

"Berdasarkan laporan berita, ia menunjukkan seperti agensi anda mungkin menjalankan siasatan untuk menguasai sepenuhnya terhadap syarikat yang sama," kata Pengerusi panel, Mike Lee. "Saya tidak fikir agensi anda perlu membuat pembahagian untuk memonopoli penyiasatan terhadap syarikat teknologi yang sama."

Lee bertanya kepada kedua-dua panel tersebut jika proses dengan memutuskan agensi mana yang akan menyiasat syarikat mana – secara rasminya memutuskan proses tersebut – tidak efektif.


Sebahagian besar perkara terebut, Simon berkata, tidak.

"Apa yang boleh saya katakan ialah ya, ia tidak berhasil," kata Lee.

“Saya bersetuju dengannya,” kata Simon.

Penguatkuasaan antitrust tidak mendapat sokongan daripada ahli Republik yang lain terhadap panel.

Senator Josh Hawley, yang telah mengkritik Google, menyerang FTC kerana kegagalannya mengambil tindakan tegas terhadap teknologi gergasi terebut dengan berkata, "Apa yang saya perhatikan terhadap agensi anda adalah budaya kelumpuhan."


Siasatan terhadap syarikat teknologi

Senator Amy Klobuchar, Demokrat atasan bagi panel dan calon presiden, juga telah mendesak Delrahim tentang keputusan untuk menyiasat empat syarikat teknologi A.S. yang berpotensi melanggar undang-undang “antitrust” dengan cara membuat perundingan dengan California untuk mendapatkan pelepasan. Siasatan tersebut dijalankan ketika pentadbiran Trump dimana pelbagai pertikaian terhadap negeri dari hal imigresen hinggalah ke soalan banci.

Klobuchar berkata usaha tersebut adalah seperti "membuli."

"Secara jujurnya siasatan antitrust terhadap syarikat teknologi itu dilihat kurang perkaitan untuk melindungi persaingan daripada ‘pihak yang terganggu’, tidak sesuai dengan rancangan pentadbiran Trump yang ingin melonggarkan standard pelepasan," katanya.

Ketika ditanya oleh Klobuchar, Delrahim berulang kali menafikan adakah terdapat sebarang hubungan atau perbincangan antara White House dan Jabatan Keadilan mengenai syarikat-syarikat teknologi tersebut atau apa-apa yang berkaitan dengan “antitrust”.

"Tiada kesalahan jika syarikat-syarikat ini secara individu mengumumkan piawaian pelepasan yang lebih tinggi jika mereka mahu," kata Delrahim, sambil menyatakan bahawa tiada keputusan yang dapat dicapai tentang syarikat-syarikat teknologi tersebut.

Senator Patrick Leahy, seorang Demokrat, juga mendesak Delrahim mengenai Ketua Eksekutif seperti John Legere, Ketua T-Mobile US Inc, yang menginap di Trump International Hotel, berdekatan Jabatan Kehakiman, semasa beberapa lawatan ke Washington.

"Keputusan saya bukan berdasarkan kepada penginapan hotel oleh mana-mana pihak yang bergabung," balas Delrahim.

Pada Jun lalu, sekumpulan senator telah meminta kerajaan sekiranya presiden telah campur tangan dalam kajian semula cadangan penggabungan $26 bilion T-Mobile US dan Sprint Corp.

Klobuchar dan Senator Cory Booker, yang juga bertanding sebagai presiden dan berperanan sebagai jawatankuasa kecil, telah menandatangani surat itu, sebagaimana juga Senator Elizabeth Warren, juga calon untuk pencalonan Demokrat.

Jabatan Kehakiman meluluskan perjanjian itu, tetapi negeri mendakwa supaya menghentikannya.


============================================================

Top U.S. antitrust regulators admit to infighting on big tech probe

WASHINGTON (Sept 18): The top U.S. antitrust regulators admitted at a congressional hearing on Tuesday that they had wasted time arguing over who would investigate which tech company, as they take on major probes of firms like Alphabet’s Google for allegedly using their market power unfairly.

The Justice Department’s antitrust division chief, Makan Delrahim, acknowledged instances where officials’ time “is wasted on those kinds of squabbles.”

The hearing by the Senate Judiciary Committee’s antitrust panel was a tough one for Delrahim and Joe Simons, chair of the Federal Trade Commission, who were criticized by lawmakers for overlapping on the probes, and for other matters.

Reuters and others reported in June that the agencies had divided up the companies being investigated, with Justice taking Google and Apple, while the FTC looked at Facebook and Amazon.com Inc.

The Justice Department later said it was opening a probe of online platforms. This led some industry observers to question whether the two investigations would overlap.

“Based on news reports, it sounds like your agencies may be pursuing monopolization investigations of the same companies,” said the panel’s Chairman Mike Lee. “I don’t think your agencies should be divvying up parts of a monopolization investigation of the same tech company.”

Lee asked both men if the process of deciding which agency would investigate which company - formally called the clearance process - had broken down.

For the vast majority of matters, Simon said, it had not.

“I take that as a yes, things have broken down,” said Lee.

“I would agree with that,” Simons said.

The antitrust enforcers got no support from other Republicans on the panel.

Senator Josh Hawley, who has been a critic of Google, attacked the FTC for its failure to take a harder line with the tech giants, saying, “What I see from your agency is a culture of paralysis.”


PROBING THE AUTOMAKERS

Senator Amy Klobuchar, the top Democrat on the panel and a presidential candidate, also pressed Delrahim on a decision to probe four U.S. automakers for potentially breaking antitrust law over how they entered talks with California to curb emissions. The probe comes at a time when the Trump administration has battled the state on everything from immigration to census questions.

Klobuchar said the effort looked like “bullying.”

“Quite frankly the antitrust investigation into these automakers appears to have less to do with protecting competition than with intimidating parties that don’t fall into line with the Trump administration’s plan to relax emissions standards,” she said.

Under questioning from Klobuchar, Delrahim repeatedly denied that there had been any contact or discussions between the White House and the Justice Department regarding the automakers or anything else related to antitrust.

“There’s nothing wrong with these companies individually announcing higher emission standards if they want to,” said Delrahim, noting that no conclusions had been reached about the automakers.
Senator Patrick Leahy, a Democrat, pressed Delrahim about chief executives like John Legere, head of T-Mobile US Inc, who stayed at the Trump International Hotel, near the Justice Department, during some trips to Washington.

“My decisions are not based on the hotel stays of any merging parties,” Delrahim responded.

In June, a group of senators asked the government if the president had interfered in a review of the proposed $26 billion merger of T-Mobile US and Sprint Corp.

Klobuchar and Senator Cory Booker, who is also running for president and sits on the subcommittee, signed the letter, as did Senator Elizabeth Warren, also a candidate for the Democratic nomination.
The Justice Department approved the deal, but states sued to stop it.

Sumber : the edge markets
 
Last edited:

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
13,295
Reaction score
2,510
Points
236
Alih Bahasa

Peranan Ohio Dalam Probe Antitrust Of Giants Tech

19.09.2019 - Amerika Syarikat, US Department of Justice sedang mencari syarikat media sosial Facebook dan Google untuk melihat apakah mereka menyekat persaingan dalam industri. Kini, ahli parlimen Ohio berkata mereka mahu bekerjasama dengan Peguam Negara Ohio untuk membantu peranan negara dalam siasatan.

Peguam Negara Dave Yost telah bergabung dengan lapan AG lain untuk menyiasat tindakan antitrust oleh gergasi teknologi itu. Beliau berkata walaupun biasanya berlaku apabila syarikat menjadi begitu besar, mereka menaikkan kos, dalam hal ini perkhidmatan itu percuma tetapi pengguna membayar dengan memberikan data berharga yang dijual oleh Facebook dan Google.

"Pengguna, Bill dan Betty Buckeye, saya cadangkan anda bukan pengguna. Mereka adalah produk, "kata Yost.

Ahli parlimen Yost dan atas mahukan pendengaran untuk warga Ohio untuk berkongsi bagaimana mereka merasakan privasi dan keselamatan mereka telah dikompromi. Maklumat itu boleh digunakan untuk memperjuangkan peranan negara dalam siasatan persekutuan.Sumber asal https://www.statenews.org/post/leaders-focus-ohios-role-antitrust-probe-tech-giants
 

Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,073
Reaction score
291
Points
41
US states step up Google scrutiny over antitrust issues

google.jpg


US state officials investigating Alphabet Inc’s Google met on Nov 11 to dive into competition issues surrounding the search giant as they press forward with an investigation into whether the company is violating antitrust laws, according to people familiar with the matter.

The officials met privately in Denver with outside experts with the goal of gaining a deeper understanding of Google’s businesses and the dynamics of the markets it operates in, including digital advertising, said one of the people.

The gathering comes two months after all but two states opened an antitrust investigation into Google with an initial focus on its advertising practices, according to an investigative demand sent to the company.

Publishers have long complained that Google’s dominance in the technology that delivers ads across the Web harms competition.

The meeting was similar to one held last month in New York where state officials met with experts about Facebook Inc. The social media giant is under investigation by 45 states, Guam and the District of Columbia.

One of the aims of the Google meeting was to help state officials prepare for an investigation that will likely present challenging competition issues, said one of the people. The states were also planning to map out a strategy for dividing the workload of the investigation, said two of the people.

Among those advising the states is Cristina Caffarra, an economist at Charles River Associates. Google has complained about Caffarra’s work for the state because of her past work for Google adversaries News Corp, Microsoft Corp, and Russia’s Yandex NV.

The states are investigating Google in parallel to a Justice Department antitrust probe of the company. The House Judiciary Committee’s antitrust panel is also conducting an inquiry into Google and other large tech companies. – Bloomberg

Sumber : The Star
 

Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,073
Reaction score
291
Points
41
Google dituduh oleh pesaing kerana melanggar “Antitrust” di pasaran iklan(27 Nov) : Google syarikat milik Alphabet Inc. telah disaman oleh sebuah syarikat atas dakwaan ia telah dikeluarkan dari pasaran pengiklanan digital yang melanggar undang-undang anti-persaingan oleh gergasi carian itu, yang mana telah berada dalam pengawasan oleh pegawai negeri dan persekutuan.

Syarikat teknologi pengiklanan Inform Inc. mendakwa bahawa Google telah menggunakan kuasa monopolinya dalam carian internet dan sistem pengendalian mudah alih untuk melemahkan persaingan dalam pasaran iklan. Inform mendakwa bahawa ketika ia memaparkan hasil perolehan lebih daripada $100 juta dari 2014 hingga 2016 dalam perkhidmatan iklan dalam taliannya, Google membuat tindakan "meminta supaya Inform menghentikan perniagaan," berdasarkan aduan yang difailkan pada Isnin di Mahkamah Persekutuan Atlanta.

"Tindakan Google yang keseluruhannya tidak sah dan anti-persaingan membawa pelbagai kesan terhadap pasaran berkaitan menunjukkan gangguan paksaan terhadap pihak yang dominan dalam talian dan digital," kata syarikat itu dalam tuntutan tersebut.

Tuntutan itu muncul ketika siasatan 'antitrust' yang dijalankan terhadap Google oleh Peguam Negara, Jabatan Keadilan dan Kongres. Google menguasai teknologi penyampaian iklan melebihi dari tumpuan bidang web hasil dari siasatan.

Inform, yang berpangkalan di Atlanta, mengatakan ia bersaing dengan Google dalam pengiklanan video dalam talian dengan menyediakan perkhidmatan kepada penerbit dan pengiklan. Syarikat itu bersetuju untuk menjual kepada Bright Mountain Media Inc. pada awal tahun ini. Google enggan mengulas mengenai tuduhan tersebut.

======================================================================================

Google Accused by Rival of Antitrust Violations in Ad Market

(Nov 27): Alphabet Inc.’s Google was sued by a company that claims it was driven out of the digital advertising market by the search giant’s anti-competitive behavior, which is already under scrutiny by state and federal officials.

Advertising technology company Inform Inc. alleges that Google has used its monopoly power in internet search and mobile operating systems to undermine competition in the ad market. Inform claims that while it posted revenue of more than $100 million from 2014 to 2016 from its online ad services, Google’s conduct “effectively put Inform out of business,” according to the complaint filed Monday in federal court in Atlanta.

“The totality of Google’s illegal and anti-competitive conduct across multiple, inter-related markets demonstrates a frightening march to online and digital dominance,” the company said in the suit.

The lawsuit comes on the heels of antitrust investigations into Google by state attorneys general, the Justice Department and Congress. Google’s control over the technology that delivers ads across the web are a focus of all the probes.

Inform, based in Atlanta, says it competes with Google in online video advertising by providing services to publishers and advertisers. The company agreed to a sale to Bright Mountain Media Inc. earlier this year.

Google declined to comment on the complaint.

Sumber : the edge markets
 
Last edited:

Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,073
Reaction score
291
Points
41
'Break up big tech's monopoly': Smaller rivals join growing chorus ahead of Congress hearingBOULDER, Colo. (Jan 17): In April 2019, Tile.com, which helps users find lost or misplaced items, suddenly found itself competing with Apple Inc, after years of enjoying a mutually beneficial relationship with the iPhone maker.

Apple carried Tile on its app store and sold its products at its stores since 2015. It even showcased Tile's technology at its biggest annual event in 2018 and the startup sent an engineer to Apple's headquarters to develop a feature with the company's voice assistant Siri.

Early the following year, Tile's executives read news reports of Apple launching a hardware product along with a service that resembled what Tile sold. By June, Apple had stopped selling Tile's products in stores and has since hired away one of its engineers.

"After thoughtful consideration and months of bringing our concerns to Apple through regular ... channels, Tile has made the decision to continue raising concerns over Apple's anti-competitive practices," Tile general counsel Kirsten Daru told Reuters in an interview.

The startup will be one of four companies testifying at the latest hearing of the House Judiciary Committee's antitrust subcommittee in Colorado on Friday, urging Congress to look at how these companies use their considerable clout in the online market to hurt rivals.

Similar investigations are underway at the Justice Department, the Federal Trade Commission and a bipartisan collection of attorneys general from dozens of states.

An Apple spokesman said the company has not built a business model around knowing a customer's location or the location of their device, that users have control of such data and they can choose which location services they want enabled or disabled.

In September, House lawmakers asked more than 80 companies for information about how their businesses may have been harmed by any anti-competitive behavior from Amazon.com Inc, Apple, Facebook and Alphabet's Google. In October, Committee Chairman David Cicilline said he expects to have a final report on its probe by the "first part" of 2019.

Another company testifying on Friday is Basecamp, which sells an online project management tool, and has raised concerns about Google's advertising and search practices. Google makes up more than 40% of Basecamp's traffic.

Google allows competitors to purchase ads on Basecamp's trademark, and then blocks consumers from reaching its site, Co-Founder David Heinemeier Hansson told Reuters in an interview. The company has started multiple trademark infringement investigations through Google's internal process, but it is "onerous and slow," he said.

"Google's monopoly on internet search must be broken up for the sake of a fair marketplace," Hansson said. Basecamp is now forced to run a more than US$70,000 annual advertising campaign to defend its trademark on Google, he said.

Google spokesman Jose Castaneda said for trademarked terms like names of a business, the company's policy balances the interest of both users and advertisers.

Google allows competitors to bid on trademarked terms because that offers users more choice when they are searching, but if a trademark owner files a complaint, Google blocks competitors from using their actual name in the text of the advertisement, Castaneda said.

Sumber : the edge markets
 
Sponsored Post
Top
Log in Register