BTC USD 38,268.1 Gold USD 1,829.69
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Arab Saudi gantung Visa Umrah Mac 2020 - Umrah ditangguhkan bermula 8 Januari 2022

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,430
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,430
Reaction score
22,256
Points
1,831
Awards
1
Harga lantai baharu bagi pengerjaan Ibadah Umrah untuk 12 hari 10 malam ditetapkan sebanyak RM6,900.

Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya menerusi satu kenyataan hari ini memamklumkan, kenaikan berbanding kadar RM4,900 yang ditetapkan pada 2016 susulan peningkatan kos daripada pelaksanaan SOP sama ada di pihak Arab Saudi atau pun kerajaan Malaysia.

 
Sponsored Post

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
332,353
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
332,353
Reaction score
17,676
Points
2,536
Awards
1
UMRAH | Harga Lantai 12 Hari 10 Malam Ditetapkan RM6,900

Kerajaan menerusi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menetapkan harga lantai RM6,900 kepada syarikat pengendali umrah berlesen untuk mengerjakan umrah bagi 12 hari 10 malam.

 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
332,353
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
332,353
Reaction score
17,676
Points
2,536
Awards
1
FB_IMG_1634487008169.jpg

🕋 Kebenaran mengerjakan ibadah umrah

Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia Hajah Nancy Haji Shukri Jabatan Penerangan Malaysia

#InfografikBernama #Umrah
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1
Hampir setiap pergerakan di Makkah memerlukan penggunaan aplikasi untuk mendaftar masuk di setiap lokasi.

Mahir guna telefon pintar juga jadi 'syarat' tunai umrah
| | 20 Oktober 2021



1634695031906.png

Hampir setiap pergerakan di Makkah memerlukan penggunaan aplikasi untuk mendaftar masuk di setiap lokasi.

KUALA LUMPUR - Selain mengikut ketetapan syarat menunaikan umrah, antara persediaan yang perlu dibuat oleh bakal jemaah adalah memahirkan diri dengan penggunaan telefon pintar.

Ia kerana, jelas Ketua Pegawai Eksekutif TH Travel & Services Sdn Bhd, Datuk Ahmad Ruzman Ahmad Razali, hampir setiap pergerakan di Makkah memerlukan penggunaan aplikasi untuk mendaftar masuk di setiap lokasi.


“Kali ini banyak aktiviti di sana memerlukan penggunaan aplikasi, paling tidak pun para jemaah mesti ada peranti telefon pintar sendiri.

“Dari segi penggunaannya, mungkin perlu dirujuk kepada orang yang lebih muda sekiranya tidak tahu menggunakan telefon.

“Ini kerana, contohnya aktiviti tawaf, solat lima waktu di masjid, semua perlu tunjuk permit dan kad vaksinasi pada telefon masing-masing.
“Itu yang perlu kita tahu dan terima dulu sebelum kita membayar (caj umrah) dan meneruskan perjalanan,” jelasnya menerusi program Agenda Awani pada Selasa.

Dalam pada itu beliau mengingatkan orang ramai supaya memilih ejen pelancongan yang mempunyai lesen dan berdaftar dengan pihak berwajib.

“Memang ada banyak ejen pelancongan, ada ribuan daripada mereka tetapi yang melesenkan umrah tidak terlalu banyak.

“Jadi pilihlah yang ada lesen, kemudian kita perlu tengok kepada penerbangan yang terus, kerana travel bubble (gelembung perjalanan) ini tidak boleh ada penerbangan transit di mana-mana,” ujar beliau lagi.

Bagaimanapun, beliau menasihati orang ramai agar tangguh dahulu ibadah menunaikan umrah jika tidak bersedia dan tidak mahu berdepan dengan syarat penetapan SOP yang ketat kerana ia akan pasti dilonggarkan dalam masa mendatang.

“Kalau kita rasa tidak bersedia atas apa jua sebab, lebih baik kita tunggu dulu sekejap dan tengok keadaan, saya yakin keadaan akan semakin bertambah baik.

“Cuma yang bagusnya pergi awal ini, jemaah tidak ramai lagi, agak lapang sedikit tempat untuk kita bertawaf.
“Tetapi tidak bagusnya mungkin ada peraturan-peraturan ketat yang perlu kita patuhi,” ujar Ahmad Ruzman lagi. - Awani

 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
332,353
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
332,353
Reaction score
17,676
Points
2,536
Awards
1
Hampir setiap pergerakan di Makkah memerlukan penggunaan aplikasi untuk mendaftar masuk di setiap lokasi.

Mahir guna telefon pintar juga jadi 'syarat' tunai umrah
| | 20 Oktober 2021



1634695031906.png

Hampir setiap pergerakan di Makkah memerlukan penggunaan aplikasi untuk mendaftar masuk di setiap lokasi.

KUALA LUMPUR - Selain mengikut ketetapan syarat menunaikan umrah, antara persediaan yang perlu dibuat oleh bakal jemaah adalah memahirkan diri dengan penggunaan telefon pintar.

Ia kerana, jelas Ketua Pegawai Eksekutif TH Travel & Services Sdn Bhd, Datuk Ahmad Ruzman Ahmad Razali, hampir setiap pergerakan di Makkah memerlukan penggunaan aplikasi untuk mendaftar masuk di setiap lokasi.


“Kali ini banyak aktiviti di sana memerlukan penggunaan aplikasi, paling tidak pun para jemaah mesti ada peranti telefon pintar sendiri.

“Dari segi penggunaannya, mungkin perlu dirujuk kepada orang yang lebih muda sekiranya tidak tahu menggunakan telefon.

“Ini kerana, contohnya aktiviti tawaf, solat lima waktu di masjid, semua perlu tunjuk permit dan kad vaksinasi pada telefon masing-masing.
“Itu yang perlu kita tahu dan terima dulu sebelum kita membayar (caj umrah) dan meneruskan perjalanan,” jelasnya menerusi program Agenda Awani pada Selasa.

Dalam pada itu beliau mengingatkan orang ramai supaya memilih ejen pelancongan yang mempunyai lesen dan berdaftar dengan pihak berwajib.

“Memang ada banyak ejen pelancongan, ada ribuan daripada mereka tetapi yang melesenkan umrah tidak terlalu banyak.

“Jadi pilihlah yang ada lesen, kemudian kita perlu tengok kepada penerbangan yang terus, kerana travel bubble (gelembung perjalanan) ini tidak boleh ada penerbangan transit di mana-mana,” ujar beliau lagi.

Bagaimanapun, beliau menasihati orang ramai agar tangguh dahulu ibadah menunaikan umrah jika tidak bersedia dan tidak mahu berdepan dengan syarat penetapan SOP yang ketat kerana ia akan pasti dilonggarkan dalam masa mendatang.

“Kalau kita rasa tidak bersedia atas apa jua sebab, lebih baik kita tunggu dulu sekejap dan tengok keadaan, saya yakin keadaan akan semakin bertambah baik.

“Cuma yang bagusnya pergi awal ini, jemaah tidak ramai lagi, agak lapang sedikit tempat untuk kita bertawaf.
“Tetapi tidak bagusnya mungkin ada peraturan-peraturan ketat yang perlu kita patuhi,” ujar Ahmad Ruzman lagi. - Awani


Keperluan semasa
Mak ayah yang dah tua kena ajar la mereka pakai
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1
Keperluan semasa
Mak ayah yang dah tua kena ajar la mereka pakai

betul betul

yg benda basic tu berkait dengan penjagaan sop, register dsb berkait dengan covid tu ayah mak kena fasihkan diri
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
332,353
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
332,353
Reaction score
17,676
Points
2,536
Awards
1
betul betul

yg benda basic tu berkait dengan penjagaan sop, register dsb berkait dengan covid tu ayah mak kena fasihkan diri

Tanggungjawab anak la kan
Menda senang je pun nk ajar tu
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1
Tanggungjawab anak la kan
Menda senang je pun nk ajar tu

aah tn TXT semestinya tanggungjawab anak

cumanya hehe mak ayah yg ada basic senang ajar dan mudah ingat :D
klu mak ayang yg jarang guna dan tak familiar dengan gadget, having difficult time gak nak memahami
tu satu
yg kedua, nak mengingat tu pulak satu hal :D
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
332,353
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
332,353
Reaction score
17,676
Points
2,536
Awards
1
aah tn TXT semestinya tanggungjawab anak

cumanya hehe mak ayah yg ada basic senang ajar dan mudah ingat :D
klu mak ayang yg jarang guna dan tak familiar dengan gadget, having difficult time gak nak memahami
tu satu
yg kedua, nak mengingat tu pulak satu hal :D

Biasa la tu mek
Orang tua
Mana nak kisah sangat bab gajet ni
Kalau yang kat bandar² tu mungkin dah biasa la kan
Kalau kat kampung² tu la cabaran sikit
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,546
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,546
Reaction score
15,811
Points
2,066
Awards
1
Biasa la tu mek
Orang tua
Mana nak kisah sangat bab gajet ni
Kalau yang kat bandar² tu mungkin dah biasa la kan
Kalau kat kampung² tu la cabaran sikit
mmg cabaran terbesar tu tn TXT hihi

boleh bayangkan diorang serabut klu diajar masih tak faham :D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register