BTC USD 62,859.7 Gold USD 1,765.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Arab Saudi gantung Visa Umrah Mac 2020 - Umrah dibenarkan semula 4 Oktober 2020

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
12,986
Reaction score
2,147
Points
201
Semoga selamat di kuarantin 3 hari
1615015304552.png
 
Sponsored Post

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
12,986
Reaction score
2,147
Points
201
Da sampai geng
Tp tak de penjarakan saf naik tangga
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
12,986
Reaction score
2,147
Points
201
Muhyiddin akan bincang soal kuota haji, umrah
MOHD RIDZUAN ABU HASSAN | | 06 Mac 2021

Muhyiddin bertolak ke Makkah hari ini bagi memenuhi jemputan Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz. - Foto FB Muhyiddin Yassin
SHAH ALAM - Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan akan membincangkan soal kuota haji dan umrah bagi jemaah Malaysia dalam pertemuan beliau dengan Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud pada Selasa depan.
Menurut Muhyiddin, selain pertemuan dengan penjaga dua masjid suci umat Islam itu, beliau turut dijadualkan bertemu Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pertahanan Arab Saudi, Putera Mahkota Mohammed Salman Abdulaziz Al-Saud.
“Lawatan saya ini cukup signifikan kerana antara lain akan membincangkan pelbagai usaha untuk memperkukuh hubungan dua hala dan meneroka kerjasama baharu dalam bidang perdagangan, pelaburan dan hal ehwal Islam yang mampu melonjakkan hubungan baik sedia ada ke tahap yang lebih tinggi.
“Sudah pasti soal kuota haji dan urusan umrah juga tidak ketinggalan akan dibincangkan dalam pertemuan itu kelak,” katanya di Facebook pada Sabtu.
Muhyiddin pada Sabtu berangkat ke Mekah untuk lawatan rasmi sulung ke Asia Barat bagi memenuhi jemputan Raja Salman Abdulaziz Al-Saudi.
Beliau terlebih dahulu akan menunaikan umrah di tanah suci Mekah dan melakukan ziarah di Madinah sebelum memulakan program rasmi di Istana Al-Yamamah di Riyadh pada 9 Mac ini.
Dari Arab Saudi, Muhyiddin dijadualkan terus ke Emiriyah Arab Bersatu (UAE) untuk bertemu dengan Putera Mahkota Abu Dhabi, Sheikh Mohamed Zayed Al Nahyan dan Perdana Menteri UAE, Sheikh Mohammed Rashid Al Maktoum.
“Doakan agar perjalanan saya ini dipermudahkan dan segala urusan demi kemaslahatan ummah mendapat barakah oleh Allah SWT. Amin,” ujar Muhyiddin.
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
12,986
Reaction score
2,147
Points
201
Ucapan abah dr mekah
1615195750283.png

sabaq naaaa
Cocok baksin dulu
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,496
Reaction score
12,462
Points
1,906
KKM jamin dos vaksin cukup untuk jemaah haji

March 8, 2021 5:45 PM

DR-ADHAM-BABA-HEALTH-MINISTER-FMT-120320-3.jpg

Dr Adham Baba juga yakin Kementerian Kesihatan mempunyai kemudahan kesihatan mencukupi untuk memberikan suntikan kepada jemaah Malaysia.

PUTRAJAYA: Kerajaan memberi jaminan mampu menyediakan jumlah dos vaksin mencukupi bagi jemaah yang bakal menunaikan haji di Makkah, Arab Saudi, tahun ini.
Menteri Kesihatan Dr Adham Baba berkata, beliau juga yakin Kementerian Kesihatan (KKM) mempunyai kemudahan kesihatan mencukupi untuk memberikan suntikan kepada jemaah yang akan menunaikan haji tidak lama lagi.

Bagaimanapun, Adham berkata ketika ini Malaysia masih menunggu keputusan Arab Saudi mengenai jumlah sebenar kuota rakyat Malaysia akan dibenarkan menunaikan Rukun Islam kelima itu.
“Sekiranya ibadat haji dibenarkan oleh kerajaan Arab Saudi, kita jangkakan bahawa ia mungkin membabitkan antara 30,000 hingga 50,000 jemaah, dan ini akan memudahkan kita membuat persiapan lebih awal.

“Kita jangkakan jemaah haji Malaysia akan diberikan suntikan vaksin Covid-19 sama ada jenis Pfizer-BioNTech dan Sinovac atau AstraZeneca sekiranya sampai ke sini lebih awal berbanding jadual asalnya pada suku kedua tahun 2021,” katanya.

Adham berkata demikian pada sidang media mingguan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) bersama Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin menerusi aplikasi Zoom di Putrajaya.

Beliau menjawab soalan sama ada kerajaan akan memberi keutamaan kepada bakal jemaah untuk mendapatkan suntikan vaksin lebih awal bagi mengurangkan risiko jangkitan Covid-19 apabila mereka menunaikan haji di Makkah, pada Ogos nanti.

Pengamal perubatan am


Dalam perkembangan lain, Adham berkata kerajaan akan membuka peluang kepada pengamal perubatan am swasta untuk memainkan peranan aktif dalam fasa kedua dan ketiga PICK, mulai April dan Mei ini.

Beliau berkata, persetujuan membabitkan pengamal perubatan am swasta itu dibuat dalam mesyuarat Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV).

Berikutan itu, katanya JKJAV sudah melantik Protect Health Corp Sdn Bhd, agensi diperbadan bawah KKM pada 19 Dis 2016, sebagai pelaksana pengamal perubatan swasta dalam program pelalian itu.

“Pelantikan ini berdasarkan kepada pengalaman dan keupayaan Protect Health dalam mendaftar, menyelaras, memantau kualiti dan menguruskan pembayaran kepada pengamal perubatan am swasta bagi Skim Peduli Kesihatan B40 (PEKAB40).

“Skop tugas Protect Health yang akan dilaksanakan termasuk mendaftarkan pengamal perubatan am swasta, menguruskan pembayaran, memberi manual serta memantau aktiviti vaksinasi yang dijalankan.

“Pengamal perubatan am swasta yang berminat menyertai program bagi fasa kedua dan ketiga perlu mendaftar bermula hari ini, melalui www.protecthealth.com.my. Maklumat lanjut akan dikemas kini dari semasa ke semasa,” katanya.

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,496
Reaction score
12,462
Points
1,906
Kerajaan Arab Saudi naikkan kuota haji Malaysia sebanyak 10,000

March 10, 2021 9:30 AM

Muhyiddin-Yassin-audi-Arabian-Crown-Prince-Mohammed-Salman-Abdulaziz-Al-Saud-Riyadh-bernama1.jpg

Muhyiddin Yassin tiba untuk mengadap Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed Salman Abdulaziz Al-Saud di Riyadh semalam. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Kerajaan Arab Saudi menaikkan kuota haji bagi Malaysia sebanyak 10,000, menurut laporan Bernama yang memetik Perdana Menteri Muhyiddin Yassin berkata sedemikian di Riyadh.

Muhyiddin, yang sedang dalam lawatan rasmi empat hari ke negara itu, mengadap Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed Salman Abdulaziz Al-Saud semalam, dengan diiringi Menteri Luar Negeri Hishammuddin Hussein.

Malaysia dilaporkan semalam telah meminta Arab Saudi menaikkan kuota haji rasmi daripada jumlah semasa sebanyak 31,600.
Permintaan itu dibuat kerana populasi Malaysia sudah meningkat menjadi 31.95 juta orang, kata Muhyiddin.

Beliau berkata, kenaikan kuota haji tahunan akan membolehkan lebih ramai rakyat Malaysia pergi menunaikan haji.

Perdana menteri juga dilaporkan telah meminta keizinan bagi jemaah umrah Malaysia untuk menunaikan ibadah tersebut secepat mungkin susulan wabak Covid-19.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
78,496
Reaction score
12,462
Points
1,906
Setiap mereka yang divaksin memerlukan 21 hari untuk dilindungi sepenuhnya selepas dos kedua maka melihat tarikh haji, jemaah perlu divaksinkan pertengahan bulan Mei
http://www.utusan.com.my/.../bakal-jemaah-haji-divaksin.../

Bakal jemaah haji divaksin bermula pertengahan Mei ini
web-crop-buku-UTU_KKM_10-1.jpg

ADHAM Baba melancarkan buku 'The Covid-19 Chronicles Of Malaysia-Navigating The Storm' di Putrajaya, hari ini. - UTUSAN/FAISOL MUSTAFA [3:56 PTG, 10/3/2021] Mysarah: 110321-PTJ-adham-haji-vaksi

  • 10 Mac 2021, 4:56 pm


PUTRAJAYA: Bakal jemaah Haji 2021 akan mula diberi suntikan vaksin Covid-19 pertengahan bulan Mei ini.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba berkata, perkara terbabit sudah dibincangkan dalam Kabinet dan kemungkinan besar, jemaah boleh menunaikan haji tahun ini.

Katanya, Perdana Menteri dalam rangka lawatan ke Arab Saudi untuk membincangkan perkara itu.

“Saya difahamkan kuota tahun ini lebih daripada biasa iaitu selalunya 30,000 jemaah maka kita mohon lebih sehingga 50,000 jemaah kerana tertangguhnya haji tahun lalu.

“Setiap mereka yang divaksin memerlukan 21 hari untuk dilindungi sepenuhnya selepas dos kedua maka melihat tarikh haji, jemaah perlu divaksinkan pertengahan bulan Mei,” katanya, hari ini.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar sempena majlis pelancaran buku “The Covid-19 Chronicles Of Malaysia | Navigating The Storm di pejabatnya, di sini.

Adham berkata, Arab Saudi meletakkan syarat bahawa jemaah haji dan umrah perlu mendapatkan vaksin Covid-19.

“Melihat syarat yang ditetapkan Arab Saudi, jemaah haji yang tersenarai tahun ini akan diberi vaksin.

“Kita akan bantu mana-mana rakyat Malaysia yang terpilih untuk menunaikan haji tahun ini,” katanya. – UTUSAN ONLINE


 

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
3,291
Reaction score
245
Points
43
Tiada permit umrah buat jemaah berusia 70 tahun ke atas

permit-umrah.jpg


RIYADH-Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi mengesahkan tiada permit umrah akan dikeluarkan kepada jemaah tempatan berusia 70 tahun dan ke atas tanpa mengira status vaksinasi mereka.

Kementerian itu berkata, warganegara dan pemastautin tetap di negara itu yang berusia antara 18 hingga 70 tahun boleh memohon permit umrah seperti yang disarankan oleh kementerian kesihatan.

“Jemaah juga tidak dibenarkan membawa kanak-kanak sebagai peneman namun pemilik permit boleh membawa ibu mereka sebagai peneman,” demikian menurut kenyataan daripada kementerian berkenaan.

Tambah kenyataan itu lagi, pengambilan vaksin koronavirus bukanlah prasyarat mendapatkan permit umrah bagi warga tempatan.

Apa yang diperlukan untuk mendapatkan permit umrah adalah permohonan melalui aplikasi Eatmarna selain membuktikan status kesihatan bahawa pemohon tiada jangkitan wabak itu melalui platform Tawakkalna.

Kementerian Kesihatan sebelum ini telah menasihatkan mereka yang berhasrat menunaikan ibadah haji dan umrah untuk mendapatkan suntikan vaksin Covid-19.

Bagaimanapun, jurucakap kementerian, Dr. Muhammad Al-Abdel Ali baru-baru ini berkata syarat mengambil vaksin untuk menunaikan umrah masih dalam perbincangan.

Arab Saudi baru-baru ini mengumumkan jemaah yang ingin menunaikan haji pada tahun ini wajib mengambil suntikan vaksin Covid-19 sebagai syarat utama. -Agensi


== kosmo online
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
12,986
Reaction score
2,147
Points
201
Dia nak maiii daaa


Akankah langit Mekah dan Madinah berubah menjadi merah tua seperti yang dinubuatkan di dalam alkitab?
Bayu Tjahjana Maret 21, 2021
21 Maret 2021 – 06:06 WIB
Badai pasir yang melanda Al Marzat, Arab Saudi. Foto: Gulf News
jpnn.com, TEL AVIV – Langit di atas Mekah dan Madinah berubah menjadi merah tua pada 12 Maret. Penyebabnya adalah badai pasir terkuat yang melanda daratan Arab Saudi.
Berita tentang Langit Merah di dua kota suci bagi umat Islam menarik perhatian di Israel. Halaman israel365news.comAlkitab Ibrani menghubungkan peristiwa ini dengan nubuatan.
Faktanya, badai pasir tidak jarang terjadi di Arab Saudi. Namun, badai pasir kali ini menimbulkan kepanikan karena warga dikejutkan dengan udara di sekitar mereka yang berubah menjadi merah.
Badai tersebut dipicu oleh angin berkecepatan hingga 44 mph dari barat daya, menyebabkan jarak pandang kurang dari 50 meter. Pejabat Saudi juga mengimbau warganya untuk tetap tinggal di dalam rumah.
Escatologist Rabbi Pinchas Winston mengatakan acara itu adalah bentuk intervensi ilahi. Seorang pendeta Yahudi kelahiran Kanada percaya bahwa kejadian seperti itu sering terjadi.
“Pada tahap pemulihan selanjutnya, kombinasi antara keindahan dan alam akan mencapai tingkatan yang tidak dapat disangkal,” ujarnya.
Israel 365 News.com juga mengutip kitab Keluaran 13:21. Ada suara Hasyem (Penguasa Israel) berjalan di depan mereka dengan tiang awan pada siang hari, dan tiang api untuk memberi mereka cahaya pada malam hari; Biarkan mereka berjalan siang dan malam.
“Seiring waktu, peristiwa yang menunjukkan campur tangan Tuhan dalam peristiwa duniawi akan menjadi lebih populer,” tulis rabi Pinchas Winston, mengutip israel365news.com.(Bintang Harian / jpnn)
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register