Covid-19 Arab Saudi gantung Visa Umrah Mac 2020 - Umrah dibenarkan semula 4 Oktober 2020

CG Sponsors
Sponsored Post

akudotcom

Super Active Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,842
Reaction score
1,678
Points
151
Kira-kira 10,000 jemaah asing seminggu dijangka menunaikan umrah

Dikemas kini 26 Oktober 2020 TAREQ AL-THAGAFI 26 Oktober 2020 00:18
MAKKAH: November akan memberi kelegaan bagi lebih dari 500 syarikat Umrah di Kerajaan yang terjejas teruk oleh wabak coronavirus (COVID-19).

Kementerian Haji dan Umrah Saudi telah menetapkan pedoman untuk menerima jemaah haji dari luar Kerajaan, yang akan diterapkan mulai 1 November, dalam penyambungan kembali perkhidmatan Umrah secara bertahap.
Dan sekarang syarikat penerbangan Saudia telah mengumumkan pembukaan semula 33 destinasi pelancongan, yang kebanyakannya adalah negara-negara hijau di mana COVID-19 tidak merebak dan langkah pencegahan berjaya dilaksanakan.
Ahmed Bajaifer, seorang pelabur dalam syarikat Umrah, mengatakan bahawa kira-kira 10,000 jemaah akan tiba setiap minggu di Arab Saudi, sambil menambah bahawa syarikat Umrah dapat dengan mudah menangani jumlah ini sambil menerapkan langkah pencegahan.
Kementerian hanya akan membenarkan jemaah haji berusia antara 18 hingga 50 tahun untuk mengerjakan Umrah, selaras dengan kehendak Kementerian Kesihatan. Mereka mesti menunjukkan sijil ujian PCR yang membuktikan bahawa mereka telah menguji negatif untuk COVID-19. Sijil tersebut mesti dikeluarkan oleh makmal yang dipercayai di negara jemaah tidak lebih dari 72 jam sebelum berangkat.

CAHAYA


Jemaah haji mesti menempah Umrah dan solat mereka di Dua Masjid Suci, termasuk lawatan ke Masjid Nabawi dan solat di Dewan Nabi. Semua tempahan boleh dilakukan melalui aplikasi Eatmarna.

Jemaah haji mesti menempah Umrah dan solat mereka di Dua Masjid Suci, termasuk lawatan ke Masjid Nabawi dan solat di Dewan Nabi. Semua tempahan boleh dilakukan melalui aplikasi Eatmarna.
Mereka juga diminta untuk mengesahkan penerbangan pulang yang sesuai dengan program Umrah mereka.
Komponen wajib pakej perkhidmatan untuk setiap jemaah termasuk menempah penginapan yang menyediakan tiga hidangan makanan penuh untuk tempoh karantina, yang sekurang-kurangnya tiga hari, dan pengangkutan dari pelabuhan ke tempat penginapan. Mereka juga mesti mempunyai polisi insurans yang komprehensif.
Jemaah haji yang tiba dari luar negara akan dibahagikan kepada kumpulan sekurang-kurangnya 50 jemaah. Program bersatu mesti dipesan untuk kumpulan, termasuk semua perkhidmatan yang sesuai dengan tarikh tempahan mereka untuk menunaikan Umrah dan mengunjungi Masjidil Haram.
Petunjuk akan dilantik untuk setiap kumpulan, dan ejen Saudi wajib memberikan pakej perkhidmatan yang dikontrak

 

dloanman

CG Top Poster Club
Top Poster #5
Joined
Apr 15, 2012
Messages
21,985
Reaction score
1,645
Points
206
Arab Saudi terima jemaah umrah asing mulai 1 November
Oktober 26, 2020 @ 8:32am
30
kaabhumr1_1603672308.jpg
Foto AFP
MAKKAH: Umat Islam di seluruh dunia berusia antara 18 hingga 50 tahun akan dibenarkan mengerjakan umrah selepas permit kebenaran untuk jemaah luar Arab Saudi dibuka mulai 1 November ini.

Dalam usaha mencegah jangkitan COVID-19, antara arahan yang dikeluarkan Kementerian Haji dan Umrah adalah jemaah perlu menjalani kuarantin selama tiga hari sewaktu ketibaan di negara itu.

Menerusi laporan Saudi Gazette yang memetik sumber Kementerian Haji dan Umrah, kesemua syarikat umrah perlu mematuhi peraturan kementerian dan mengawal kehadiran jemaah dari luar negara.

Menurut peraturan itu, jemaah perlu mempunyai sijil ujian kesihatan PCR yang menunjukkan mereka bebas COVID-19, tidak lebih daripada 72 jam selepas sampel itu diambil dan dikeluarkan oleh makmal bertauliah di negara jemaah.

Jemaah juga perlu mendapat kebenaran untuk melakukan umrah selain lawatan ke dua Masjid Suci dan melakukan solat di Rawdah Sharif dengan mendaftar di aplikasi Eatmarna.

Setiap jemaah perlu mendapatkan tempahan penerbangan pulang selari dengan program yang diluluskan.
Peraturan itu termasuklah tempahan bagi tempat penginapan yang komprehensif yang turut membabitkan sekurang-kurangnya tiga kali hidangan sehari sepanjang tempoh tiga hari kuarantin.

Syarikat umrah perlu mengesahkan segala maklumat tepat berdasarkan pasport jemaah termasuklah tarikh lahir yang masuk ke dalam sistem umrah, sekurang-kurangnya 34 jam sebelum hari ketibaan.

Melalui sistem itu, data tiket penerbangan juga perlu ada dalam sistem, termasuk nombor tiket, nombor ketibaan pesawat, negara berlepas, masa dan tarikh pelepasan, negara ketibaan, masa dan tarikh tiba serta maklumat penerbangan lain.
Selain itu, maklumat penginapan di Makkah dan Madinah perlu dilengkapkan juga.

Ejen umrah asing yang bekerjasama dengan syarikat di Arab Saudi juga bertanggungjawab untuk melengkapkan data ini malah berdepan dengan tindakan sekiranya terdapat maklumat tidak benar.

Kementerian juga menyatakan, jemaah perlu dibahagikan kepada kumpulan dengan minimum seramai 50 jemaah dalam satu kumpulan dan syarikat umrah perlu melantik seorang ketua untuk mengawal setiap kumpulan berkenaan.

Kementerian Haji dan Umrah turut menyatakan bahawa kementerian itu bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan dan Kementerian Luar serta pihak berkuasa lain yang berkaitan dalam menentukan negara mana yang boleh menghantar jemaah dan kuota jemaah.

Ia sejajar dengan klasifikasi dari segi pematuhan terhadap langkah-langkah pencegahan dan keperluan untuk negara masing-masing.

Kementerian juga memberikan akreditasi kepada penyedia perkhidmatan yang berkelayakan seperti hotel dan syarikat pengangkutan sesuai dengan kawalan fasa yang luar biasa ini dan keperluan pencegahan dan protokol kesihatan.

Kementerian mengarahkan penyedia perkhidmatan untuk mempamerkan perkhidmatan mereka melalui platform pemasaran elektronik yang diluluskan dalam sistem tempahan pusat dan perakuan elektronik Saudi oleh Kementerian Luar serta Kementerian Haji dan Umrah untuk kontrak yang disepakati antara ejen asing dan penyedia perkhidmatan umrah. - AGENSI

 

dloanman

CG Top Poster Club
Top Poster #5
Joined
Apr 15, 2012
Messages
21,985
Reaction score
1,645
Points
206

dloanman

CG Top Poster Club
Top Poster #5
Joined
Apr 15, 2012
Messages
21,985
Reaction score
1,645
Points
206
Umrah masih x dibenarkan daaaa😷

 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
35,267
Reaction score
2,138
Points
206
Selepas lapan bulan, jemaah luar negara kembali tunaikan ibadah umrah

GettyImages-1228878614-scaled-e1601812333890.jpg


MEKAH, 5 Nov -- Kumpulan pertama jemaah luar negara menunaikan Umrah di tanah suci pada Rabu selepas ibadah itu ditangguhkan selama lapan bulan disebabkan penularan wabak COVID-19.

Menurut laporan Agensi Anadolu jemaah pada awalnya perlu menjalani kuarantin selama tiga hari sebaik ketibaan sebelum boleh meneruskan perjalanan ke Masjidil Haram.

Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi di Twitter berkata jemaah luar negara tidak dikuarantin dan meneruskan perjalanan ke Masjidil Haram.

Minggu lalu, penerbangan pertama yang membawa jemaah umrah termasuk dari Indonesia dan Pakistan mendarat di lapangan terbang Jeddah.

-- BERNAMA

 

akudotcom

Super Active Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,842
Reaction score
1,678
Points
151
Ada hikmahnya PH tak memerintah
Kang tak dpt pi umrah, ada plak demo kang tak islam la komunis ughyur laa hehe
 
Sponsored Post
Top
Log in Register