AR Badul kecewa tidak dapat bahagian pusaka arwah anak

CG Sponsors
Sponsored Post

maxpda

Super Active Member
Joined
Jan 15, 2007
Messages
7,261
Reaction score
168
Points
83
isu dah diselesaikan pihak atm.. apa lagi yang hendak dituntut tu..


balu dan anak dah dapat pampasan.

bekas isteri dan dua orang a ak lu dapat pampasan yang agak banyak juga..


cuba bad xdapat apa2 sebab nama tidak diletak sebagai hibah kan...


badul cuma layak harta arwah yang sedia ada kan..
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
11,491
Reaction score
2,008
Points
201
Badul pernah kahwin 6 kali, masih malar segar
Kontroversi kembali menjadikan nama AR Badul menjadi buah mulut masyarakat khususnya apabila isu melibatkan beliau dan menantunya dilaporkan media .

Artis veteran tersebut dikatakan kecewa dengan kenyataan yang mengatakan anaknya Allahyarham Mejar Mohd. Zahir Aramaya sebagai muflis.

Isu tersebut menjadi semakin panas apabila menantunya Nour Shafinar Harun terkejut dengan sikap mentuanya yang dianggap telah berubah.

Terbaru, bekas isteri Allahyarham Mejar Mohd. Zahir Armaya, Jamilah Ismail pula meluahkan , rasa seih mengenang nasib dua anaknya, Mohamad Remy Iskandar Mohd. Zahir, 9, dan Mohamad Ebel Zulkarnain, 10, yang didakwa terabai.

“Sejak arwah bapa mereka meninggal, kehidupan dua anak terabai dan langsung tiada bantuan diterima,” katanya.

Siapakah sebenarnya AR Badul yang terkenal sebagai pelawak pada eranya.

Lawak jenakanya mengundang senyum tawa, menceria hati rakyat jelata. 42 tahun berkelana membelah ombak seni, A R Badul selayaknya berdiri dalam barisan ikon seni negara yang tiada berpengganti.

Memulakan langkah seni pada tahun 1978, menerusi filem pertama, Panglima Badol, anak kepada seniman Allahyarham AR Tompel ini pantas mendaki puncak populariti. Saban tahun, satu demi satu filem lakonannya memecah panggung.

Siapa yang tidak kenal Badul ketika itu? Pada awal kemunculannya, dia senang menggunakan nama sendiri dalam setiap filem lakonannya. Sehingga dia berdiri sebagai pengarah pada tahun 1984 menerusi filem Pagar-Pagar Cinta.

Prebet Lapok, Jejaka Perasan dan Hantu Siang adalah antara filem popular lakonannya. Pasti kita terimbau dengan aksi bersahaja dan komedi santai yang menjadi identitinya.

Tahun 1989 mencipta sejarah peribadi apabila dia merangkul trofi Pengarah dan Pelakon Lelaki Terbaik Festival Filem Malaysia Ke-8 menerusi filem Oh Fatimah. Namanya ketika itu memuncak, selari dengan bakat seninya.

Tidak hanya filem, dia juga mewarnai layar kaca dengan barisan drama dan telemovie yang tidak pernah hilang daripada ingatan kita. Puteri, Platfrom, Abang Beca, Siapa Tak Sayang Bini dan pelbagai lagi karya lakonannya.

Itu sekelumit kisah seni yang kita semua sedia maklum. Namun di sebalik tawa tokoh seni kelahiran Singapura, Armaya Aman Ramlie ini, dia menyimpan pelbagai kisah duka yang mungkin sukar untuk kita selami.

Membuka salasilah kehidupan insan seni yang selayaknya bergelar Raja Lawak ini, dia dilahirkan dalam keluarga besar dengan 18 adik beradik daripada enam ibu. Tidak semua mengikut jejak legasi seni Allahyarham bapanya.

Cuma dia dan lima lagi beradik mengabdikan diri dalam dunia seni. Sedari kecil dia sudah ditatang dengan curahan ilmu seni bapa dan rakan-rakan karib sahabat seniman negara itu.

Bergelar bapa kepada tujuh cahaya mata menerusi enam perkahwinan, episod duka dan suka silih berganti dalam diari hidupnya. Pada usia 71 tahun, dia bahagia dengan isteri tercinta, Maizatul Akma Osman.

Pemergian anaknya, Mejar Mohd Zahir Armaya dalam insiden tertembak ketika gimik pelancaran Divisyen Kelima Infantri Malaysia dan Briged Ke-13 Infantri Malaysia di Kem Lok Kawi, Sabah tahun lalu meremukkan hatinya.

Tokoh seni ini sudah melalui berapa zaman. Dia menceriakan, juga membawa tangis hiba kita. -UTUSAN ONLINE
 
Sponsored Post
Top
Log in Register