AR Badul kecewa tidak dapat bahagian pusaka arwah anak

CG Sponsors




kopirait

CG Top Poster Club
Top Poster #3
Joined
Apr 18, 2010
Messages
37,167
Reaction score
2,607
Points
206
Dua cucu AR Badul terima bantuan YPM

rsz_whatsapp-image-2020-12-04-at-53552-pm.jpg


KUANTAN: Prihatin dengan nasib dua anak lelaki Allahyarham Mejar Mohd. Zahir Armaya iaitu Mohamad Remy Iskandar, 9, dan Mohamad Ebel Zulkarnain, 10, Yayasan Pelajaran Mara (YPM) tampil menyampaikan sumbangan kepada mereka.

Bantuan berkenaan disampaikan oleh Pegawai Majlis Amanah Rakyat (Mara) daerah, Amalurramzan Ab. Manan.

Amalurramzan berkata, sebanyak tiga jenis bantuan diberikan kepada dua kanak-kanak berkenaan.

“Pertama, Bantuan Skim Persekolahan Menengah Rendah YPM one-off RM300 setiap seorang kepada dua anak Allahyarham yang bersekolah di Sekolah Kebangaaan (SK) Kempadang.

“Kita juga menyampaikan bantuan Mara Prihatin 2020 berupa barang keperluan harian seperti beras, selain itu kita juga akan membuat permohonan Skim Anak Angkat YPM kepada anak arwah,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan itu di sini hari ini.

Amalurramzan berkata, berhubung Skim Anak Angkat YPM berkenaan, jika diluluskan ia akan bermula pada tahun depan yang mana permohonan dibuat untuk Mohamad Remy Iskandar.

“Menerusi skim ini, kita akan beri bantuan persekolahan sebanyak RM80 sebulan dan setahun RM960. Kita akan bantu dari sekolah rendah sehingga tamat tingkatan lima.

“Bantuan untuk skim ini hanya untuk murid yang belum terima mana-mana biasiswa,” katanya.

Sementara itu, ibu kanak-kanak berkenaan, Jamilah Ismail, 38, berkata, dia bersyukur kerana YPM prihatin terhadap anak dua anak lelakinya. -UTUSAN ONLINE

 
Sponsored Post

lats840

Active Member
Joined
Mar 15, 2009
Messages
2,330
Reaction score
372
Points
51
Nak duit cari la badol oi.....
Ape cer mntak2 kat menantu dgn cucu ko tu....
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
154,294
Reaction score
21,165
Points
1,671
bersusun figure tu. badul baca merah mata. atuk menyinga je. heh
 

Fayafa

Active Member
Joined
May 21, 2017
Messages
1,611
Reaction score
500
Points
81
FB_IMG_1501937457259.jpg
FB_IMG_1501937629357.jpg


cer tgk kedudukan bekaih bini arwah(cerai idup) dgn anak2nya..

kedudukan balu arwah(cerai mati) dgn anak2nya..

kedudukan bapa/ibu arwah..

w'pun begitu, diutamakan terlebih dahulu hutang piutang arwah&perbelanjaan pengebumian arwah..kemudian barulah dikira harta2 yg tinggai ikut hukum faraid
 

mrvx

Legendary Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
10,794
Reaction score
672
Points
171
tgk haru biru mcm ni berebut duit insuran dan ganjaran kematian dari askar.. insuran aku namakan bini aku.... jadi org lainn xder hak claim insuran tu.. aku buat mcm hibah

p/s: baik buat hibah cepat2 antara suami isteri.. anak2 terbela... rumah sebiji nanti kena bahagi2, anak2 tinggal di kaki 5 sbb rumah dah tak ada
 
Last edited:

mrvx

Legendary Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
10,794
Reaction score
672
Points
171
Bekas janda arwah claim dah dpt pencen arwah, patut pembahagian duit insuran patut atas nama dia la kan? Dia tuntut kat balu arwah atau kat insuran?
dlm insuran.. penama menamakan bini dia terbaru... dlm insuran tu ada hibah... jadi mmg janda tak layak..

p/s: HIDUP JANDA
 

mrvx

Legendary Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
10,794
Reaction score
672
Points
171
tn pelitaminyak, masa arwah nikah dengan bekas isteri pertama, arwah nyatakan dlm rekod the next of kin tu seperti ibu, isterinya (bekas isterinya). tu yg pencen dapat pada janda.

sepatutnya pencen tu dapat pada balu arwah, dan balu arwah kena bahagikan sikit portion utk anak anak arwah dari side janda. janda yg claim memegang pencen arwah sebenarnya pemegang amanah, sebab balu yg lebih berhak dapat pencen tu. mungkin arwah tak update the next of kin right after dia nikah baru

berkenaan pembahagian duit insuran, balu arwah yg berhak, namun anak anak arwah side janda tu juga berhak. janda tu boleh claim portion insuran tu daripada balu tu

gitula pemahaman saya. boleh perbetulkan jika saya ada silap info
dalamm insuran ada juga option HIBAH.. jgn lupa tu
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
76,131
Reaction score
12,102
Points
1,906
dlm ATM, waris paling kuat adalah IBU. jika IBU tiada baru AYAH. jika berkahwin waris paling kuat adalah ISTERI seterusnya ANAK
 
Sponsored Post
Top
Log in Register