Santai Apesal Susah Sangat Nak Berhenti Kerja? | APAKAH TANDA-TANDA BOS "SAYANGKAN" KITA?

Recommended Brokers


jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,994
Reaction score
1,444
Points
141
betul...masalah/tekanan berkaitan "KERJA", aku ok lagi..aku boleh hadap lagi...tapi kalau masalah berkaitan dengan "RAKAN SEKERJA", kadang itu lah yg paling membuatkan kita pening kepala...haha...

sbb bagi aku, aku suka buat kerja dan aku suka lihat hasil kerja aku.....tak kisah lah tekanan mcm mana pun...

tapi kalau masalah dgn "ORANG", payah sikit....kdg2 aku pikir, lantak lah org nk marah dgn aku ke apa ke, janji aku buat kerja...tapi lama2 (last2) kita tetap takkan boleh tahan........lebih2 lagi bila kita duduk dalam "SATU TEMPAT KERJA"...
masalah hang nih x leh diselesaikan dengan menambah gaji.. :))

btw bisness apa yg hang nak wat nnt ?

kongsi sikit..

aku nk tgk flow.. ada potensi leh survive dlm ekonomi yg mencabar..?
 
Sponsored Post

abah5851

Active Member
Joined
Dec 5, 2014
Messages
2,272
Reaction score
68
Points
30
Boleh plak ada thread ni.. Mcm tau2 plak aku rasa nak berhenti je.. Dah takde hati keje.. Hati jadi dengki je, jadi tak ikhlas kalau nak buat kerja.. Rasa mcm nak kenakan boss aku je sekarang.. Patutkah aku berhenti??
Cadang lepas berhenti nak bawa lorry dengan repair hp..
 

stephankaan

Fun Poster
Joined
Jan 4, 2017
Messages
467
Reaction score
8
Points
15
aku tengah menghitung hari ni...syok nye nak blah dari tempat sekarang
 

anakin101

Active Member
Joined
Jun 28, 2013
Messages
1,317
Reaction score
8
Points
25
salam....

aku ni still baru jugak la dalam alam pekerjaan....baru 4 tahun terjebak dlm alam pekerjaan yg penuh liku.....

so, aku bukak thread ni sbb nak mintak nasihat/pendapat dari org2 yg berpengalaman dalam CG ni...
org2 yg kurang pengalaman pun dipersilakan share pendapat.....

so dipendekkan cerita, skrg aku kerja di area2 selangor, dan sekarang aku nk berhenti kerja..sbb mak ayah cadangkan aku bukak bisnes dkt kampuung..

dan sebenarnya alasan resign aku ni ada la sikit sbb berkaitan dgn environment tempat kerja dan politik tempat kerja....tapi benda tu aku tak sebut la....aku cuma ckp sbb nk berpindah ke kampung....



so, yg aku nk bagitau dalam THREAD INI,,,, ini adalah KALI PERTAMA aku rasa agak payah nk berhenti kerja...haha...

biasa nya kalau di company sebelum2 ni kalau aku nk berhenti kerja,, bos akan tanya kenapa (apa alasan nk resign)..bila aku bagi je alasan, bos terus "OK",, dan terus boleh resign.....


tapi kali ni (di company skarang), aku ckp nk resign, tapi ayat bos seolah-olah tak mahu aku berhenti kerja...haha...

adakah itu bermaksud BOS SAYANGKAN kita (sayang ni maksud aku, adakah bos sgt2 perlukan aku dlm company tu)???

atau

mungkin itu hanyalah sekadar ayat2 utk tidak mengguriskan hati pekerja? kalau sekadar ayat utk TAK GURISKAN HATI PEKERJA, better aku berkeras untuk berhenti...:D


...
...

tgh-tgh deal dgn bos, tiba2 bos ckp, kalau resign ni sbb ada kaitan dgn FINANCIAL ISSUE, bos boleh naikkan gaji....


..
..

aku pun pening da ni...


apa pendapat korang???


so, persoalan aku
1. KETIKA KITA MINTAK RESIGN, APAKAH TANDA-TANDA BOS SGT MEMERLUKAN KITA DALAM COMPANY TU?
2. KALAU BOS TANYA SEKIRANYA NAK NAIK GAJI KE TAK, APA PERLU JAWAB DAN BERAPA PATUT AKU MINTAK UNTUK NAIK GAJI??
3. KALAU AKU TETAP NK BERHENTI JUGAK, ADAKAH TINDAKAN MACAM TU ELOK DI MATA MAJIKAN di saat company sgt perlukan aku??


kalau korang ada pendapat atau nasihat, harap boleh komen...

semoga thread ni boleh jadi rujukan untuk membantu org-org yg senasib dgn aku... :D

thanks


__
__





TT pikir mcm ni lah...nak berhenti kerja sebab tengah tension sebab ada masalah tertentu..nanti kalau masalah tu dah setel, ok la.. so jgn lari daripada masalah..cuba setelkan atau hadapi..n teruskan kerja tempat tu...


time tension semua org pikio nak berenti kerja!!!
 

oso050

Fun Poster
Joined
Feb 25, 2018
Messages
868
Reaction score
55
Points
20
pnh merasa 3 tahun dianak tiri bos..

mmg down..tp bila terbangun mlm..tgk ank bini..hati jd kuat...tambah fikir rezki ni..Allah yg tentukan...
ada jgk kengkawan bg semangat..
bg saya..kalau mslh dgn rakan sekerja ok lg..dr masalah dgn bos...

sbb yg penting..bos percaya dan yakin dengan kemampuan kita...

alhamdulillah..syukur...trima kasih ya Allah...melorong...membantu..memudahkan perjalanan..memberi kekuatan utk menghadapi zaman sukar 3 tahun tu...

hrp tak berulang lg
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,908
Reaction score
1,868
Points
141
kesudahan cerita nya bos naikkan gaji aku sbanyak rm800....
first time aku rasa naik gaji sebanyak ni (sekali gus)...
dia sendiri pn ckp first time jumpa org berbakat mcm aku.... :D
ye ye la tu.....
kembang hidung sekejap
 
Last edited:

cre8tive

Legendary Member
Joined
Oct 14, 2008
Messages
17,146
Reaction score
603
Points
161
kesudahan cerita nya bos naikkan gaji aku sbanyak rm800....
first time aku rasa naik gaji sebanyak ni...
dia sendiri pn ckp first time jumpa org berbakat mcm aku.... :D
ye ye la tu.....
kembang hidung sekejap
Rejeki ko ni. Bole kumpul duit extra rm800 sebln utk kawin.:D
Aku lepas raya aritu gaji naik gak. Aku agak MD boleh baca isi hati aku nak resign.:)) So lepas aku bg resignation letter nnt mesti naik lagi tu tp aku akan tolak mentah mentah.:D
 

matten02

Active Member
Joined
Sep 11, 2009
Messages
1,289
Reaction score
417
Points
41
ada future career development x kt situ? kalau ada teruskan.. klu x better move on

bos xbg berhenti ni ada 2 sebab.. dia sayang nk letgo sbb potensi kita atau kita hold peranan penting TIME tu, klu berhenti akan terganggu kerja TIME tu

counter offer bos ni klu xde kontrak ok.. klu ada kontrak fikir2 jgk la.. pas naik gaji, kerja xsyok tp xblh berhenti sbb ada kontrak
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,908
Reaction score
1,868
Points
141
ada future career development x kt situ? kalau ada teruskan.. klu x better move on

bos xbg berhenti ni ada 2 sebab.. dia sayang nk letgo sbb potensi kita atau kita hold peranan penting TIME tu, klu berhenti akan terganggu kerja TIME tu

counter offer bos ni klu xde kontrak ok.. klu ada kontrak fikir2 jgk la.. pas naik gaji, kerja xsyok tp xblh berhenti sbb ada kontrak
terima kasih sbb nasihat.....tp aku dah accept dh offer dia....takda contract....aku first time kena counter offer ni.....tu yg jadi teruja sikit...haha
 

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
3,690
Reaction score
905
Points
71
pengalaman sendiri

nak benti, bos terus kasi naik gaji .. dia tanya how much do you want?

lepas naik gaji.. aku keje lagi 6 bulan lepas tu aku nak resign lagi..

surat aku kene koyak2 .. hahahaha


last2 aku benti jugak..

dapat offer tmpt lain
 
Sponsored Post
Top
Log in Register