ape fungsi air ketumban??

CG Sponsors




awok!

Active Member
Joined
Dec 7, 2008
Messages
1,498
Reaction score
57
Points
30
aku nk tnye la..
ape fungsi air ketumban...
2hari lps kucing aku beranak..
tp kuar air ketumban je..
anak nye plak kuar sehari lps tu..
patu sekor anak die mati(kuar secara songsang)..
adakah anak die mati sbb air ketumban da kuar,tp die maseh xkuar2 ataupun lahir secara songsang??..:-?:-?:-?
 
Sponsored Post

awok!

Active Member
Joined
Dec 7, 2008
Messages
1,498
Reaction score
57
Points
30
ade org ckp air ketumban neh tmpt makan anak die..
tul ke??
 

zolympus

Elite Member
Platinum Member
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,417
Reaction score
241
Points
33
Air ketuban dalam istilah sains ialah bendalir amnion.

http://en.wikipedia.org/wiki/Amnion

The amnion is a membranous sac that surrounds and protects an embryo. It is developed in reptiles, birds, and mammals, which are hence called “Amniota”; but not in amphibians and fish, which are consequently termed “Anamniota”. The primary function of this is the protection of the embryo for its development.
Just imagine benda ni macam span dalam kotak masa nak beli televisyen. Fungsi span tu untuk menyerap hentakan masa kotak diangkut ke sana kemari.

Macam air ketuban dalam rahim mamalia, fungsi dia sama. Jadi xde la bayi tu terhentak ke dinding rahim setiap kali ada pergerakan. Ada tu ada la, tapi hentakan tu diminimakan.
 

eLLYaNa

CG Top Poster Club
Joined
Apr 17, 2008
Messages
27,295
Reaction score
40
Points
125
anak die lg sekor mati? siannyer
ketuban/amnion ni mmg berfungsi sebagai lapisan perlindungan, yg mana pecah ketuban ni jd hint yg kucing kamu tu da ready nak melahirkan
kalau ketuban die da keluar awal, mmg anak die berisiko utk mati
manusia pun cmtu gak, kalau ketuban pecah awal(bayi pramatang),doc akan scan berapa peratus air ketuban yg masih tinggal
kalau ketuban tu x keluar berterusan, maybe doc suruh bertahan sampai cukup bulan
kalau tinggal sket, doc akan suruh bersalin awal utk tidak membahayakan nyawa anak

tapi, ketuban bukan tpt makan die la awok

cumanya, elly x sure die mati sbb ketuban da kering ataupun lahir songsang
elly x penah ade kuceng
huhuhuhuhuhu
 

Pak Wan

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
5,753
Reaction score
408
Points
81
laaa..ketuban kucing ropanya..
 

awok!

Active Member
Joined
Dec 7, 2008
Messages
1,498
Reaction score
57
Points
30
anak die lg sekor mati? siannyer
ketuban/amnion ni mmg berfungsi sebagai lapisan perlindungan, yg mana pecah ketuban ni jd hint yg kucing kamu tu da ready nak melahirkan
kalau ketuban die da keluar awal, mmg anak die berisiko utk mati
manusia pun cmtu gak, kalau ketuban pecah awal(bayi pramatang),doc akan scan berapa peratus air ketuban yg masih tinggal
kalau ketuban tu x keluar berterusan, maybe doc suruh bertahan sampai cukup bulan
kalau tinggal sket, doc akan suruh bersalin awal utk tidak membahayakan nyawa anak

tapi, ketuban bukan tpt makan die la awok

cumanya, elly x sure die mati sbb ketuban da kering ataupun lahir songsang
elly x penah ade kuceng
huhuhuhuhuhu
kucing awok aritu anak die lahir songsang..
kuar kaki ngan ekor dlu..patu lame la nk kuar..
mak die teran nk dkt 20 kali..
baru kuar..
bile kuar je anak die tu susah nk bernafas..
esok nye die mati...

ade lagi satu..
ade sekor kucing awok neh.
die da tua..
patu mse lahirkan anak bru2 neh.
ank die 2 2 ekor cacat..
nape die cacat??
ade kaitan ngan umo kucing ke???
:-?:-?:-?
 

Pak Wan

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
5,753
Reaction score
408
Points
81
kucing awok aritu anak die lahir songsang..
kuar kaki ngan ekor dlu..patu lame la nk kuar..
mak die teran nk dkt 20 kali..
baru kuar..
bile kuar je anak die tu susah nk bernafas..
esok nye die mati...

ade lagi satu..
ade sekor kucing awok neh.
die da tua..
patu mse lahirkan anak bru2 neh.
ank die 2 2 ekor cacat..
nape die cacat??
ade kaitan ngan umo kucing ke???
:-?:-?:-?
dugaan allah nak bagi kat tuan dia la tu...:D:D
 

awok!

Active Member
Joined
Dec 7, 2008
Messages
1,498
Reaction score
57
Points
30
dugaan allah nak bagi kat tuan dia la tu...:D:D
kesian kat mak die snanye..
tp mak die tau2 je anak die mati..
skang mengandung balik..

sape tau kucing mengandung bape bulan??
kalo manusia 9 bulan 10 hari an..
kalo kucing??
btol ke org ckp cme 35 hari je???:-?:-?
 
Last edited:

Pak Wan

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2008
Messages
5,753
Reaction score
408
Points
81
ni kucing pertama ko bela ke... 35 hari..kaki pun blom siap :)):)):)) 9 minggu atau 62 - 65 hari la...
 

awok!

Active Member
Joined
Dec 7, 2008
Messages
1,498
Reaction score
57
Points
30
ni kucing pertama ko bela ke... 35 hari..kaki pun blom siap :)):)):)) 9 minggu atau 62 - 65 hari la...
mne de..
kucing aku kalo nk kire..
ade ar dlm 50 ekor keatas yg pnh aku bela..
tp aku tatau la plak bape lame die mengandung..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register