apasal Insuran MAA 46 Penyakit Kritikal..Lain 36 ajer?

CG Sponsors




northbioasli

Super Active Member
Joined
Oct 27, 2011
Messages
5,551
Reaction score
107
Points
73
salam..ada sape sape leh jawab soalan ni?...ker ada udang balik mi? :-?
 
Sponsored Post

Q.Azhar

Fun Poster
Joined
Jan 2, 2012
Messages
180
Reaction score
8
Points
15
salam..ada sape sape leh jawab soalan ni?...ker ada udang balik mi? :-?
salam,
saya cuba jawab soklan ni dengan cara diplomasi yang boleh ye :D

sebelum mana2 syarikat insurans/takaful declare apa2 jenis produk or penyakit yg diorg cover, semua ni wajib mendapat approval dari Bank Negara(BN). sebelum BN approve mana2 proposal dr syarikat insurans/takaful, pihak BN akan buat thorough due diligence on company takaful tu,tgk sama ada diorg ni boleh comply ke x,financial company strong ke x utk bayar pampasan, etc..
bila dh suma comply,baru BN bagi greenlight.

berkenaan statement "ada udang balik mi" ke x,isu ni xtimbul,tuan. industri takaful adalah industri yg transparent.infact, selain daripada apa yg termaktub dlm kontrak polisi, kami siap bagi setiap polisi holder kami web-login My Account untuk mereka log-in dan tengok semua policy yg diorg ambil,claim history,next due date,ejen dah bayar duit premium ke belum etc. ni baru transparent namanya.boleh tengok KAT SINI

ni adalah additional 10 CI;
1.Apallic Syndrome / Vegetative State
2.Creutzfeldt-Jacob Disease (Mad Cow Disease)
3.Myasthenia Gravis
4.Other Serious Coronary Artery Disease
5.Progressive Scleroderma
6.Brachial Plexus Injury resulting in total paralysis one limb
7.Medullary Cystic Disease
8.Major Head Trauma
9.Loss Of Independent Existence
10.Systemic Lupus Erythematosus with Lupus Nephritis


FYI,dah ada cases yg policy holder kami dah mengidap salah satu daripada new additional 10CI ni.so beliau berhak utk dapat pampasan CI & polisi waive sampai umo 80 or death,whichever comes first. juz imagine kalau dia ambek polisi dari company lain.. medical expenses maybe dia cover la,tp pampasan x leh claim lagi la.well,at least dia ada polisi kan? :D

Maa Takaful belum lagi dalam kelompok Big Four.tapi kami dah pun cover polisi holder kami dgn 46 Penyakit Critikal.Paling hampir pun Takaful Ikhlas yg cover 40CI.

Companies Big Four spent berbelas-belas juta setahun untuk marketing & branding.kami punya bajet perabih semua kat polisi holders. MAA Takaful adalah satu-satunya takaful company yg declare surplus sharing untuk produk investment-link nya.

2009: RM 1,518,000.00
2010: RM 3,128,000.00
2011: RM 6,000,000.00+-(rough figure)


natijahnya,
dari pespektif seorang customer / polisi holder, anda mau company yang beri coverage yg lagi banyak pada harga yg sangat mampu milik PLUS mendapat surplus sharing dari company ke... anda mau yang macam mana..? wallahu'alam..



 
Last edited:

mick2030

Active Member
Joined
Sep 21, 2008
Messages
1,608
Reaction score
14
Points
25
Tu dia penerangan panjang lebar dari otai MAA Takaful... Nice explaination :)
 

akudotcom

Active+ Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
3,686
Reaction score
816
Points
81
Takde la hebat sgt 46 penyakit kritikal
Sbb dia pecah coronary tu jd 2/3 jenis
Ini pemerhatian aku bila tgk sijil polisi kwn aku
Lg satu kalau tak silap, maa tak byr full utk penyakit koronari tu
 

Q.Azhar

Fun Poster
Joined
Jan 2, 2012
Messages
180
Reaction score
8
Points
15
Takde la hebat sgt 46 penyakit kritikal
Sbb dia pecah coronary tu jd 2/3 jenis
Ini pemerhatian aku bila tgk sijil polisi kwn aku
Lg satu kalau tak silap, maa tak byr full utk penyakit koronari tu
kalau 46 tuan kata xhebat mana, agak2 36CI tuan nak kata ape ye? :D
anyway, coronary illness ada byk type,tuan. sbg contoh,tuan aware x sesetengah company tak consider 1st time,2nd and 3rd time angio as fulfill the definition of Critical Illness?
di Maa Takaful klu policy holder buat angio kali ke-3 kita dah consider as Critical Illness. :)
juz my two cents.wallahu'alam...

kalau ada ejen2 Maa Takaful yg nk tambah/correct me,sila share ye :)

 

rusydi_maatakaful

Fun Poster
Joined
Jun 27, 2011
Messages
295
Reaction score
7
Points
15
Assalamualaikum..

46 Penyakit Kritikal memberikan KELEBIHAN yang NYATA kepada Pemegang Polisi...Mari kita lihat apakah perbezaan kelebihan daripada aspek jika tidak mendapat penyakit kritikal tetapi MENINGGAL DUNIA..BIASA..sebagai contoh tidur x bangun-bangun dah...di antara 36CI & 46CI...sebagai contoh manfaat tersebut untuk kematian biasa ialah RM 200,000.00 DAN manfaat untuk penyakit kritikal ialah RM 50,000.00..

Kes 1 (36 Penyakit Kritikal):
- X pernah claim 36 Penyakit Kritikal..tetapi meninggal dunia biasa..iaitu tidur x bangun2..dah...innalillahiwainnahirajiun..

- Penama berhak menerima MANFAAT KEMATIAN BIASA SAHAJA iaitu..RM 200,000.00 SAHAJA...

Kes 2 (46 Penyakit Kritikal):
- X pernah claim 46 Penyakit Kritikal juga..dan meninggal dunia biasa..iaitu tidur x bangun2..dah...innalillahiwainnahirajiun..

- Penama berhak menerima MANFAAT KEMATIAN BIASA SAHAJA iaitu..RM 200,000.00 ...serta MANFAAT 46 PENYAKIT KRITIKAL iaitu RM 50,000.00 MAKA JUMLAH NYA MENJADI RM 250,000.00 (ALHAMDULILLAH)...NAMPAJK X KELEBIHAN YANG DIMILIKI OLEH PEMEGANG POLISI YANG MEMILIKI 46 PENYAKIT KRITIKAL...

Ramai client saya dah ambil manfaat sebegini..anda bila pula?

"We Do What Is Right"

RUSYDI BIN ZAINUL
Execuive Consultant MAA Takaful
018-5759493
[email protected]
 

black_mask

Super Active Member
Joined
Apr 6, 2008
Messages
5,588
Reaction score
529
Points
111
tidor xbangun2 pun dikira sakit kritikal ker?
 

rusydi_maatakaful

Fun Poster
Joined
Jun 27, 2011
Messages
295
Reaction score
7
Points
15
tidor xbangun2 pun dikira sakit kritikal ker?
Abang..maksud tidur x bangun-bangun dalam pernyataan saya itu ialah contoh meninggal dunia biasa bukannya penyakit kritikal...kalau koma ya penyakit kritikal...saya berikan gambaran kelebihan bagi 46 Penyakit Kritikal berbanding 36 Penyakit Kritikal daripada aspek manfaat jika tidak buat tuntutan...ermm

"We Do What Is Right"

RUSYDI BIN ZAINUL
Execuive Consultant MAA Takaful
018-5759493
[email protected]
 

Q.Azhar

Fun Poster
Joined
Jan 2, 2012
Messages
180
Reaction score
8
Points
15
Kes 2 (46 Penyakit Kritikal):
- X pernah claim 46 Penyakit Kritikal juga..dan meninggal dunia biasa..iaitu tidur x bangun2..dah...innalillahiwainnahirajiun..

- Penama berhak menerima MANFAAT KEMATIAN BIASA SAHAJA iaitu..RM 200,000.00 ...serta MANFAAT 46 PENYAKIT KRITIKAL iaitu RM 50,000.00 MAKA JUMLAH NYA MENJADI RM 250,000.00.....
ohh..saya pun taktau plak boleh claim camni...
tuan, ni code rider dia apa ya?


 
Sponsored Post
Top
Log in Register