BTC USD 41,686.6 Gold USD 1,735.73
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Apakah yang anda mahukan dari servis kedai makan?

dell

Super Active Member
Joined
Apr 29, 2007
Messages
8,273
Reaction score
134
Points
83
Maksud awak kedai tutup dan tak tutup tak tentu ye? Biasa kedai camni masalah dengan budak budak kerja. Budak budak ni sesetengah datang tak datang ikut suka. Takdak orang susah nak buat kerja. Budak budak saya pun camtu. Ada 1-2 orang yang betul betul boleh harap. Yang lain tu pejam mata je lah.
tu la dia masalah pekerja orang kita

saya pun sama..masa bisnes kedai dobi...masalah pekerja no satu.

sebab tu kedai2 mamak ni amik pekerja asing, takde masalah, Sebab diorang betul kerja nak cari duit
 
Sponsored Post

cariemas100

Fun Poster
Joined
Oct 24, 2020
Messages
946
Reaction score
320
Points
31
tu la dia masalah pekerja orang kita

saya pun sama..masa bisnes kedai dobi...masalah pekerja no satu.

sebab tu kedai2 mamak ni amik pekerja asing, takde masalah, Sebab diorang betul kerja nak cari duit
betul2.

satu lagi mentaliti "ini bukan bisness aku, terlingkup pon, aku nak gaji je, pastu aku chow cari keje lain. pandai la bos aku nak hidup".

mentaliti berkerja hanya untuk gaji dan jadikan syarikat macam kain buruk lap kaki ada kat mana2. syarikat terlingkup rugi itu bukan masalah aku, yg penting poket masuk.

apa ada hallll
 

BandarSriSendayan

Junior Member
Joined
Mar 14, 2021
Messages
75
Reaction score
27
Points
16
betul2.

satu lagi mentaliti "ini bukan bisness aku, terlingkup pon, aku nak gaji je, pastu aku chow cari keje lain. pandai la bos aku nak hidup".

mentaliti berkerja hanya untuk gaji dan jadikan syarikat macam kain buruk lap kaki ada kat mana2. syarikat terlingkup rugi itu bukan masalah aku, yg penting poket masuk.

apa ada hallll

Nak fikir camtu boleh, tapi bila dah di amanahkan datang kerja pukul 4 ptg ke 10 mlm kena la ikut. Masa kerja, kerja betul betul. Tu je. Tak mintak lebih dari tu.
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
May 29, 2008
Messages
16,424
Reaction score
6,109
Points
321
First sekali boss kena kenal jenis customer boss..

Baru boleh bg service..

Klo tidak nnt biz bungkus..

Sebab bg service dkt salah customer..
 

nameless

Super Active Member
Joined
Nov 30, 2007
Messages
7,429
Reaction score
91
Points
80
Makanan biasa biasa je. Ada je regular customer. Western takde lagi. Tgh fikirkan
Salam bro...
Kalo western tu wat yg bajet je..
Org kita ni suka mkm western tp xkn p kdai western yg agak mahal...
Kalo yg bajet insyaAllah kerap org dtg...
Mcm ciken chop rm8 ke, spageti rm6.50 ke...
Wat byk menu tp simple je, pattyberger letak 2-3 jenis, rm7...
Sosej wat kecik, besor, besor gile, rm6...
 

MrDisc

Active+ Member
Joined
Dec 22, 2016
Messages
2,688
Reaction score
294
Points
46
Keperluan :
- Makanan harga patut dan sedap
- Bersih & Sistem pengudaraan yg baik ( time mkn takde bersin punya bila tukang masak campor bahan )
- Ada pelayan sedap mata memandang bukan pandang kastermer mcm nak mkn org
- Bila nak bayar kalo ada pakai sytem tekan button lagi ok. If takde nak bayar ada tukang collect yg readyness

Cuma skrg nak dapat pelanggan masuk kedai mmg bercinta. Kena pulak pelanggan mmg cinta itu buta dengan kedai francais nampak kedai pasang khemah amik bau jek.

Semoga biznes anda sukses dan maju jaya dimasa dpn.
 

irsyadpenang

Active Member
Joined
Oct 31, 2007
Messages
1,406
Reaction score
15
Points
25
kena pandai amik hati customer contoh nyer mcm kira2 murah ka atau bagi papadom free pun ok hehe🤣🤣
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
22,997
Reaction score
3,415
Points
201
ada satu kedai kat area rumah aku..kedai ns ayam/ns ayam penyet...dari seblum covid nampak cm takde org masuk..kedainya cantik tp bukan corner lot....kedai2 makan lain rmi je....aritu aku terasa nak sggah kdi ni...nak tapao nasik ayam penyet...lepas scan amek suhu smua...rupanya customer dia tak bagi masuk....mgkin nak jaga SOP atau apa tatau lah..yg mslhnya...kaunter kedai tu nun jauh kat hujung...staff duk kaunter...customer kat pintu masuk kena ala2 menjerit nak order....jebon apa ni...staff tu punya la tanak bangun...


first and last.


jd tt...service tu kena jaga dl...no 2 mknan kena sedap..rege mahal sikit klu aku takpe asalkan sedap..jgn mahal melampau dah la
aku kedai yg pekerja dia pemalas...lauk dalam tray selekeh....takde byk pilihan.....org kata buka kedai makan asal buka...aku masuk selamba je aku keluar balik....kita keluar duit nak makan biar berbaloi..
 

santes

Fun Poster
Joined
Apr 9, 2019
Messages
171
Reaction score
23
Points
15
Apakah yang anda mahukan dari servis kedai makan?

saya cuba jawap dari sudut gelagat org yg saya selalu perhatikan di kedai makan je lah ye.

Apakah yang anda mahukan dari servis kedai makan?

1) cepat
lepas je order nasi ayam goreng (sebagai contoh sahaja) mata dah melilau ke dapur "mana ni lambatnya" "masak nasi ke tanam beras ni"

2) banyak
bila nasi tu sampai yg pertama dia ckp "alamak sikit nya.." itu belum makan lagi tu. Sikit atau byk hidangan tu menjadi ukuran.

3) sedap
bila dah suap barulah.. " kurang pedas lah" "liat ayam dia" "nasi tak cukup masak ni" "wahh sedap betul lah" "boleh datang lagi ni" "bungkus lah skit bawak balik"

4) murah
dah lepas makan semua time nak bayar baru lah "mak oii mahalnya" "ayam tu tadi berapa harganya" "cuba kira balik" "oklah kedai ni sedap dan murah" "lepas ni mkn sini je lah"
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register