Apakah itu WAHABI ???

CG Sponsors
Makam Lazat

Active Member
Joined
Aug 2, 2012
Messages
1,708
Reaction score
55
Points
30
Kisah Wahab dan Syafi'e

Al-kisah disebutkan bahawa Pak Mat mempunyai dua orang anak yang taat pada bapanya. Seorang nama Wahhab, seorang lagi nama Syafi'e. Mereka berdua selalu berlumba-lumba untuk penuhi apa sahaja kemahuan ayah kesayangan mereka.

Pada suatu hari....

Pak Mat (PM): Uhuk! uhuk! (batuk), sape-sape tolong ambil air untuk ayah kejap... (kata beliau kepada dua orang anaknya).

Wahhab dan Syafi'e pun berlari-lari untuk mendapatkan air. Tetapi yang anehnya, Wahhab berlari ke tandas manakala Syafi'e berlari ke dapur. Tak lama lepas tu, masing-masing menghadap ayah mereka. Di tangan Wahhab ada sebaldi air dari tandas dan di tangan Syafi'e ada secawan air tapisan mesin Korea dari dapur.

PM: Eh Wahhab, kenapa kau bawa air sebaldi ni??

Wahhab (W): Kan ayah cakap "bawakan air", jadi berdasarkan teks ungkapan ayah, air mesti dibawa kepada ayah. Saya bawalah air ni. Saya telah menunaikan tanggungjawab saya.

PM: Tapi ayah mintak air untuk minum la....bawak secawan sudah la... (muka sedih)...

W: Apa dalil dari teks arahan ayah yang menunjukkan ayah nak air untuk minum? Dalil mana, dalil? Ayah cakap nak air je, tak cakap pun nak minum ke, nak secawan ke? Kalau tak ada dalil, ianya jadi bidaah dan perlu ditolak.
"sesungguhnya setiap yang baru itu bidaah, dan setiap bidaah itu sesat, dan setiap yang sesat itu akan ke neraka...."

PM: *kelepek!* (tampar dahi sendiri)..adoi la... wahhabi punya anak...!

W: Apa salah saya? Hanya kerana saya ingin kembali kepada teks asal ayah yang sahih, saya dituduh Wahhabi? (sedih sambil berselfie) *kechak!* (pastu update status dalam fb: "sesungguhnya dakwah salafiyyah ini penuh rintangan, sungguh memedihkan apabila ayah sendiri merupakan ahli bidaah, ‪#‎pray4PakMat‬ ").

PM: Haa, kamu Syafi'e, tahu pulak ayah nak air secawan? Ayah tak cakap pun nak air secawan untuk minum?

Syafi'e: Oh.. itu mudah saja ayah. Sebelum saya memahami apa-apa arahan daripada ayah melalui "teks-teks/ayat-ayat perintah" yang keluar daripada mulut ayah, saya akan melihat seluruh keadaan dan dalil-dalil lain. Saya lihat ayah terbatuk, batuk itu sering diqiyaskan dengan sakit tekak atau tekak berkahak, jadi secara dalil umum, dapat diketahui orang yang batuk minta air itu pasti untuk diminum. Kemudian saya lihat pula keadaan ayah yang sedang bersandar di kerusi, tak mungkin ayah nak basuh kereta, maka fahamlah saya bahawa kehendak sebenar daripada "arahan ayah" tadi ialah bawakn air secawan untuk diminum. Jadi selepas saya meneliti semua dalil yang ada, sababul wurudnya (sebab-sebab arahan tu dikeluarkan),kaedah nahunya dan semua sisi, lalu saya berijtihad dengan segala kemampuan yang ada tanpa hanya bergantung kepada makna zahir teks yang asal, maka keputusan akhir saya dalam memahami perintah ayah itu ialah ayah perlukan secawan air.

PM: Haaaaaa.... macam ni lah kehendak ayah yang sebenar.... memang terbaiklah...! ayah doakan kamu dikekalkan kefahaman agama seperti ini dan yang mengikutimu sehingga kiamat.

Note: Kalau tak faham jugak, elok bunuh diri je lah, kerana Otak anda tidak memberi apa-apa faedah kepada kemajuan , pembangunan dan ekonomi negara.

-selesai-

selfie sikit....(pakai batang selfie sambil tunjuk 2 jari tanpa sebab musabab yang jelas) *kechak!*
 
Sponsored Post

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
10,419
Reaction score
1,882
Points
201
“Aku bersumpah”

 

sayid34

Fun Poster
Joined
Jul 17, 2008
Messages
157
Reaction score
4
Points
15
Tiga ajaran yang dicipta oleh orientalis untuk merosakkan agama Islam. Bahai, Qadiani dan Wahabi. Wahabi paling berpengaruh sebab dapat menguasai tanah Hijaz yang mengandungi dua kota paling suci umat Islam. Semasa Wahabi menguasai Kota Mekah mereka membunuh beribu umat Islam termasuk jemaah haji dan ramai ulama dalam catatan sejarah dan ada terakam dalam kitab mereka sendiri kitab "Tarikh Najd"( Sejarah Najed). Fahaman ajaran Isis adalah sama iaitu mengambil kitab karangan Muhammad Abdul Wahhab pengasas Wahhabi sebagai kitab utama rujukan mereka. Isis adalah ciptaan CIA untuk merosakkan Islam.
 

nationagainstzionist

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2012
Messages
5,759
Reaction score
219
Points
83
wahabi ni jelmaan khawarij..
kerana malu dgn sejarah mereka sendiri, diorg xmau ngaku dgn nama wahabi tp dgn nama salafi
 

AlYamani

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
12,146
Reaction score
585
Points
161
Kitab imam syafie Al Risalah yg pertama,Al Umm kedua...itu pun kalau tak hafal,bukan la sunnah wal jamaah namanya,tu nama taklid buta.

Dalam kitab tu la sebahagian fahaman yg hang kata pelik macam wahabi tu,walhal itulah ajaran Imam Syafie...haha
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register