BTC USD 63,217.4 Gold USD 1,742.96
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Apakah Cabaran Terbesar Yang Anda Hadapi SEKARANG Untuk Buat Duit Secara Online?

SifuSupersonic

Active Member
Joined
Jun 5, 2010
Messages
1,563
Reaction score
29
Points
35
As Salam ...

Berkaitan tajuk di atas ...

Apakah cabaran terbesar yang anda hadapi untuk buat duit online?

1. Tak tahu apa nak jual?
2. Tak tahu macam mana nak jual?
3. Tak tahu dekat mana nak cari produk?

Adakah anda mempunyai masalah lain selain dari di atas?

Anda boleh luahkan 'mungkin' ada kawan-kawan kita boleh beri idea, mana tahu dengan idea itu boleh mengubah kehidupan anda selama-lamanya. :)paid

Dan kami amat berminat untuk tahu apa yang anda hadapi. Mungkin juga kami boleh kongsikan sesuatu berdasarkan situasi anda. :D


Jom bincang... :)cgrock
 
Sponsored Post

cip

Fun Poster
Joined
Nov 22, 2012
Messages
567
Reaction score
13
Points
15
Antara cabarannya adalah nak dapatkan kepercayaan pelanggan, terutama bagi yang baru nak berniaga on9...
 

MaxcoM

Junior Member
Joined
Apr 14, 2011
Messages
66
Reaction score
0
Points
6
Setiap produk tidak bertahan lama. Paling lama setahun, lepas tu suram. Kebanyakkan produk kosmetik 6 bulan sahaja.
 

chel_fi82

Active+ Member
Joined
Nov 25, 2009
Messages
4,482
Reaction score
62
Points
40
bukan senang tak maintan satu 2 produk..
 

apexsoad

Active Member
Platinum Member
Joined
Jul 24, 2012
Messages
1,401
Reaction score
10
Points
25
cari masalah.. dapatkan barang selesaikan masalah.. kalau boleh brg yang org akan repeat order banyak kali. dan terakhir sekali. ade basic IT, bkn pandai main FB jer.
 

mumin

Fun Poster
Joined
Mar 18, 2009
Messages
328
Reaction score
0
Points
10
Kalu aku masalah barang apa nak jual... barang yang permintaan tinggi dan tahan lama
 

SifuSupersonic

Active Member
Joined
Jun 5, 2010
Messages
1,563
Reaction score
29
Points
35
Antara cabarannya adalah nak dapatkan kepercayaan pelanggan, terutama bagi yang baru nak berniaga on9...

Apa yang kami boleh kongsikan 3 perkara.
1. quality
2. active
3. testimoni

Peniaga baru suka jual 10 produk secara serentak, dan buat terlalu banyak kerja ...

Mereka tidak faham strategy marketing, kena focus kepada 1 produk as hook the line or pengenalan diri / company ...

Dengan produk itu mereka perlu kumpul database tak perlu ramai 1k-3k orang dah cukup ...

Tempat percuma kumpul database
- facebook group
- wordpress / followers

Kesilapan peniaga baru juga tidak fokus kepada quality, mereka selalu inginkan cepat dapat untung ....

Mind set nak cepat = Minda Kegagalan

Peniaga yang berpengalaman pula buat kerja slow n lambat, mereka pelan-pelan kayuh ...

Mereka berkongsi info day by day
Mereka kumpul database pelan-pelan
Mereka menjawab soalan demi soalan

Sampai masa mereka kongsikan produk mereka ...

Mereka faham semua "proses" ini ...


Berkaitan active pula dekat blog or forums or fanpage
Kesilapan peniaga baru mereka tidak ada center dan tidak active

Fanpage dibiarkan kosong kegersangan berhari-hari tanpa sebarang update... Ini tindakan yang salah sama sekali ...

Satu kawan berkongsi, u buat instagram setiap hari u kena update, ada 1 order sahaja pun u kena update ..

Ambil gambar sekali walaupun gambar lebih kurang sama, apa yang penting ialah update ...

Apabila orang lihat fanpage ini active dengan perkongsian, dan pelbagai aktiviti maka mereka akan yakin ...

Kesilapan peniaga baru ialah mereka tidak active ...

Berkaitan testimoni pula ..

Untuk produk sendiri
- kena dapatkan review (buat discount)
- lepas tu tampal testimoni
- selepas itu berterusan tampal testimoni2 yang baru
- barulah orang yakin, lihat begitu banyak perubahan kejayaan

just ideas :)cgrock
 

joee

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Oct 1, 2010
Messages
40,690
Reaction score
944
Points
161
klu produk bagus marketing tadak pun tak guna jgk
 

SifuSupersonic

Active Member
Joined
Jun 5, 2010
Messages
1,563
Reaction score
29
Points
35
Kalu aku masalah barang apa nak jual... barang yang permintaan tinggi dan tahan lama

masalah itu bukanlah masalah sebenarnya, masalah yang sebenar ialah cara kita handle masalah itu sendiri ....

ada orang anggap ia masalah
ada orang anggap ia cabaran
ada orang anggap ia ujian
ada orang anggap is prosess upgrade

berkaitan barang pula ada 3 jenis
1. service
2. fizikal
3. digital / ebook

tiada idea? berukut langkah yang simple..
1. ambil pen + kertas

2. tulis 70 ideas yang terlintas (pelan-pelan kayuh, ambil masa sekitar 1-2 minggu)

- just tulis sahaja
- tak perlu fikir macam mana nak menjual
- sekarang hanya proses generate idea

selepas dah siap, relax, berehat, tenangkan diri selama 1-3 hari...

selepas itu tapis idea ...

70 > 60 > 50 > 40 > 30 > 20 > 10 > "5 > 1" ...

selepas anda dapat idea "5 > 1" ...

relax, berehat, tenangkan diri selama 1-3 hari lagi sekali...

sekarang kita masuk bahagian marketing pula dengan
- forum
- blog
- fanpage

dalam buku permission marketing seth godin mencadangkan..
- jangan buat/jual produk untuk umum or semua orang
- buat produk khusus untuk TRIBE / database kita sahaja
- jual produk kepada tribe kita sahaja

katanya lagi,
"jika anda mempunyai 1,000 tribe, anda sudah boleh hidup senang"...

selepas berkongsi kepada tribe, beri info day by day
kongsikan produk yang berkualiti, minta testimoni
cadangkan tribe menjadi agent dengan keuntungan 50% ...

daripada 1000 orang, 100 orang jadi agent "anda sudah boleh hidup senang"...

kerja anda, fikirkan produk2 seterusnya untuk tribe ini sahaja ..

kesilapan peniaga baru,
- suka fikir sesuatu yang besar, 1,000 orang tak cukup katanya
- tidak focus kumpul database

peniaga berpengalaman
- mereka kumpul database yang kecil
- mereka berkongsi produk kepada database
- mereka convert database menjadi agent
- dan agent yang akan kembangkan database itu
- seterusnya mereka jadi kaya raya

just ideas :)cgrock
 

rustam

Legendary Member
Joined
Dec 25, 2010
Messages
10,794
Reaction score
55
Points
125
Kepercayaan dan keyakinan pelanggan susah diraih.

Nak gambar real, bila dah beri 'sepi' pula.

p/s; saja nak test kut
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register