Apabila Ustaz Yang Kurang Ilmu Sains Tapi Bercakap Bab Sains - Apa Pendapat Korang?

CG Sponsors




syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,393
Reaction score
2,089
Points
141
DISCLAIMER: Aku bukan ustaz...Aku hanya orang biasa... Tujuan aku bukak topik ni bukan nak cari gaduh, tapi hanya lah untuk mengetahui apa pendapat korang semua. Dan untuk kita saling mengambil pengajaran.

Aku tahu ustaz ni ramai yang minat... Termasuklah aku sendiri.... Dan aku respect Ustaz ni sebab dia banyak ilmu...

Walaupun aku respect dan aku minat, tidak semestinya aku kena terima bulat-bulat semua yang dikatakannya....

Tapi tidak semestinya kalau Ustaz ni tersilap/tersalah info sikit, terus korang reject dia...jangan...
sebab Ustaz juga seorang manusia biasa.... walaupun dia banyak ilmu, tapi tetap ada kesilapan....
kesilapan itu biasa lah bagi seorang manusia....

.
.

Demi kebenaran, aku bukak topik ni.... Supaya aku tak mahu orang-orang kita terhidang dengan fakta yang salah...
itu je niat aku....
dan aku bukan nak suruh korang benci Ustaz ni...
Ustaz ni dia ada ilmu dia....dia banyak ilmu....orang yg berilmu, kita kena respect....
tapi KEBENARAN tetap nombor satu kita kena pegang....
kalau ustaz yg kita minat tu menyampaikan BENDA YANG SALAH, kita tetap kena tolak....
Tolak ni pulak, maksudnya Tolak ILMU YANG SALAH tu....bukannya TOLAK ustaz tu terus..haha...
(aku terpaksa explain details mcm ni, sebab kadang2 org kita ni susah benor nak faham)

dan kena ingat, kadang2 seorang Ustaz menyampaikan benda yang salah, kadang2 sebab tak sengaja....
so, jangan lah kita mudah menghukum...

ok lah...

aku cuma nak tahu pendapat korang....

- Ustaz ni cakap projek HAARP pada 1993 boleh mengawal cuaca... Dan ini adalah salah satu bukti Dajjal itu sudah wujud...
- tapi orang2 yg ada ilmu sains kata HAARP ni takkan mungkin boleh mengawal cuaca...tak logik...

so, mana satu yang aku patut terima..

apa pendapat korang,??

Cuba tengok minit 3:34


.
.

Explaination ini pula bertentangan dengan apa yang Ustaz tu cakap...
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,393
Reaction score
2,089
Points
141
By the way, aku tambah sikit....

topik ni aku bercakap pasal HAARP sahaja.......... pasal Dajjal tu, kita orang ISLAM memang kita percaya...


cuma bila dia cakap "PROJEK HAARP tu ada kaitan dengan Dajjal",,,, yang ni lah yg aku tak leh pegang...

.
.

so harap korang jangan salah faham tentang thread/topik ni...
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
5,214
Reaction score
879
Points
121
Pasal teknologi haarp..tidaklah arif sangat tujuan sebenar dia diciptakan..tetapi sesuatu teknologi ketenteraan itu..tentu mempunyai tujuan2 tertentu..sptlah system gps,internet didunia ini..jika dilihat dr segi sejarah..mereka mesti melalaikan umat islam..umat islam terlalai..ketika itulah jarum2 kerosakan dimasukkan..jadi..apa yg ustaz auni bgtau tu..supaya berhati2 je penipuan2 mereka..kerana kita tahu ada disebalik tabir tujuan mereka itu..
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
5,214
Reaction score
879
Points
121
By the way, aku tambah sikit....

topik ni aku bercakap pasal HAARP sahaja.......... pasal Dajjal tu, kita orang ISLAM memang kita percaya...


cuma bila dia cakap "PROJEK HAARP tu ada kaitan dengan Dajjal",,,, yang ni lah yg aku tak leh pegang...

.
.

so harap korang jangan salah faham tentang thread/topik ni...
Cuba balik kitab dajjal sisegitiga bermuda tu..mungkin ko akan faham bala tentera dajjal laknatullah tu bagaimana..jadi bab ni..xleh nk buka disini..apa yg boleh dibukakan dr kisah lembu berkata2..bermakna..dgn teknologi dan digabungkan dgn sihir lah..patung lembu itu boleh beekata2..sekadar utk kefahaman kita je..jadi sendiri faham lah Akan bab tu..
 

art_director

Active+ Member
Joined
Jan 20, 2008
Messages
3,516
Reaction score
144
Points
43
Bila ustad xde ilmu sains.
Belajar je lah. Apa masalah ya tambah ilmu.
Islam galakkan kita menimba ilmu.

Vice versa

Bila xde ilmu mula la mengarut2
Sembang sampai pokok tumbang

Ilmu bukan andaian atau faham2 sendiri
Ilmu adalah fakta
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,393
Reaction score
2,089
Points
141
Bila ustad xde ilmu sains.
Belajar je lah. Apa masalah ya tambah ilmu.
Islam galakkan kita menimba ilmu.

Vice versa

Bila xde ilmu mula la mengarut2
Sembang sampai pokok tumbang

Ilmu bukan andaian atau faham2 sendiri
Ilmu adalah fakta
Tak salah pun....tapi kat situ seolah olah dia create satu fitnah yg org akan percaya...

At least kalau dia buat DISCLAIMER mengatakan benda ni hanya skadar TEORI KONSPIRASI.... Baru laa org akan aware...

Tapi takde...dia terus je direct to the cerita...
Dan aku yakin ramai yang akan percaya...
Percaya benda yang salah...
Bukankah ISLAM mengutamakan KEBENARAN?



Bagi aku, tak salah dia cerita benda2 mcm ni...cuma tu lah...kalau benda tu hanya skadar teori konspirasi, spatutnya dia kena bagitau..... Supaya org yg dgr tu akan kaji smula....
 

rafuzii

Active Member
Joined
Jul 5, 2009
Messages
1,460
Reaction score
30
Points
35
Tak salah pun....tapi kat situ seolah olah dia create satu fitnah yg org akan percaya...

At least kalau dia buat DISCLAIMER mengatakan benda ni hanya skadar TEORI KONSPIRASI.... Baru laa org akan aware...

Tapi takde...dia terus je direct to the cerita...
Dan aku yakin ramai yang akan percaya...
Percaya benda yang salah...
Bukankah ISLAM mengutamakan KEBENARAN?



Bagi aku, tak salah dia cerita benda2 mcm ni...cuma tu lah...kalau benda tu hanya skadar teori konspirasi, spatutnya dia kena bagitau..... Supaya org yg dgr tu akan kaji smula....
Aku pn biasa dgr kuliah dlm masjid tp bukan pasal HAARP tp pasal benda lain..mmg x betul fact dia bg..terang2...terus aku blahhh...cuma kesian kt jemaah lain org tua2 mgkin x tau pasal sains dok dgr ...

Masalah jg bg aku ustaz2 cari mkn mcm ni..sb depa di bayar mahal jg setiap kali kuliah tp kalau quality mcm ni di bawa..boleh bt org islam lg jd bodoh dan balik ke zaman gelap...sb dia cuba sedang tanam mindset yg salah pasal sesuatu perkara...
 

adamrao

Active Member
Joined
Mar 1, 2017
Messages
1,352
Reaction score
130
Points
33
mat salleh siap cari kitab sihir kat ereb.. melayu pula suruh lawan ustaz yang luarannya nampak serupa bukan seorang saintis tp cerita buka barang saintis.. mat salleh siap berlumba buat kajian pasal ufo.. crytozoology.. melayu pula dsuruh jauhi mitos.. teori sebegini amik baca untuk pengetahuan.. xda salah pun..
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
8,037
Reaction score
502
Points
96
5G pun ada kaitan dengan dajjal. pembanguan moden di saudi juga ada kaitan, DISCLAIMER ni hanya skadar TEORI KONSPIRASI.
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,393
Reaction score
2,089
Points
141
teori sebegini amik baca untuk pengetahuan.. xda salah pun..
Yang ni aku setuju...

Aku bkn apa, sbb aku tgk ramai yg duk percaya bulat2 apa yg ustaz ni ckp...(ramai kwn2 aku pn percaya) ...Itu yg bahaya.... Padahal apa yg dia cerita tu belum tentu betul lagi...

Mungkin sbb dia berpenampilan/berpangkat ustaz, org terus percaya...

Tapi kalau org mcm ko, kira ok la...sbb ko fhm ilmu2 mcm ni hanyalah sekadar utk pengetahuan tambahan..

Cuma yg aku tekankan kt sini, cara ustaz ni cerita menyebabkan org terus percaya bulat2....itu yg bahaya..

Dan tiba2 ada fakta lain mengatakan apa yg ustaz tu ckp salah....tak pasal2 imej ISLAM yang akan diperlekehkan

...
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register