BTC USD 35,980.1 Gold USD 1,842.17
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Apa strategi trade saham berbanding trade forex?

FixMaster

Fun Poster
Messages
201
Joined
Apr 16, 2010
Messages
201
Reaction score
4
Points
15
Alhamdullillah..Tuan memang dah ada ilmunyalah ni :)

betul betul.. 1 Ticks atau kenaikan RM 1 bermaksud RM 25.00

kalau Tuan biasa Trade dlm 10 tahun dulu, harga FCPO sekitar RM 2000 seTon...biasa turun naik dia sekitar 30 ke 50 pips (Ticks atau RM ) sehari

Tapi kalau hari ni, contoh yg saya bagi Tuan tu
semalam tu
adalah actual pergerakan harga sawit drp buka jam 10.30 pagi semalam sampai tutup mid day pukul 12.30 tengahari .
ya 2 jam sja!
so RM 5000.00 utk 2 jam per lot
haha..dahsyat kan...Tapi semalam memang agak terlebih sikit :)

* so jawab soalan Tuan berapa Pips sehari dia naik turun...haha...dlm 200 pips kot..kadang 300 lebih
ada hari kurang 200
(munkin org lain boleh tolong bagi pendapat )

(Tapi semalam untung saya RM 575.00 sja..haha ..malu nak cerita pun
sebab saya ni walau lama dah trade
tetap takut takut :) )


Sebenmarnya, apa yg saya lihat
tak ramai yg scalping mcm saya pun
mcm dlm tajuk FCPO trading Room tu, munkin saya sorg sja scalper
Masta Lantaklah Swing
so..boleh bayang bagaimana ..huhu.




insyallah.. harap boleh la amalkan ilmu dari forex ke fcpo

betul dulu 30-50 pips je, tapi walaupon 30-50 pips rasa berdebar jugak sbb modal waktu tu dalam 14k je

kalau ikutkan contoh tu, mmg sehari boleh kata 200-300 pips ni average, rasa mungkin dah makin ramai trade yg trade FCPO


Alhamudllilah tu tuan dapat 500+ pon agak banyak tu sbnrnye, kalau mcm tuan kata tadi dalam 2jam pon dekat 200 lot, agak ssh jgk sy nak gune swing stratergy dalam market yg begitu, kalau scalper mungkin boleh tapi scalper mmg tak kene dgn stratergy sy
 
Sponsored Post

FixMaster

Fun Poster
Messages
201
Joined
Apr 16, 2010
Messages
201
Reaction score
4
Points
15
sja bincang2 dgn Tuan

Tuan sebut 5% risk, 2 % setiap trade

Munkin bagi setiap orang, ada teknik dan setup berbeza

bagi saya, setiap risk saya tak tetapkan samada berapa %
Saya lupakan dulu berapa modal saya
saya selalunya base pada setup

kadang besar, kadang kecil
kalau besar sgt..saya biarkan dulu..Jangan trade :)

betul, setiap org cara trade dia berbeza, mcm sy hanya akan gune 2% setiap trade pada 1 1 masa, jadi sy tak boleh bkk lot lebih dari 1

iye kalau scalper mmg tak perlu fikirkan modal sgt, kalau dapat carik setup yg betul2 cantik tu mmg dah best da, stratergy scalper kebiasanye bile da untung byk dia tak letak dalam tu dah, selalunye dia keluarkan mungkin letak kat account lain, kira kalau lah account tu MC, dia masih ada backup modal atas keuntungan sebelum tu

cume pendapat sy agak sukar jgk nak consistent bile scalping, cume backup plan adalah boleh mskkan duit blk dari keuntungan yg kita dapat sebelum tu, tapi kalau tuan boleh consistent dgn scalper mmg rezeki untuk tuan, sbb scalper kebiasanye tak perlu kan modal yg tinggi2 utk menjana keuntungan yg byk
 

Hou-Ou

Active Member
Messages
1,191
Joined
Jun 13, 2021
Messages
1,191
Reaction score
447
Points
51
betul, setiap org cara trade dia berbeza, mcm sy hanya akan gune 2% setiap trade pada 1 1 masa, jadi sy tak boleh bkk lot lebih dari 1

iye kalau scalper mmg tak perlu fikirkan modal sgt, kalau dapat carik setup yg betul2 cantik tu mmg dah best da, stratergy scalper kebiasanye bile da untung byk dia tak letak dalam tu dah, selalunye dia keluarkan mungkin letak kat account lain, kira kalau lah account tu MC, dia masih ada backup modal atas keuntungan sebelum tu

cume pendapat sy agak sukar jgk nak consistent bile scalping, cume backup plan adalah boleh mskkan duit blk dari keuntungan yg kita dapat sebelum tu, tapi kalau tuan boleh consistent dgn scalper mmg rezeki untuk tuan, sbb scalper kebiasanye tak perlu kan modal yg tinggi2 utk menjana keuntungan yg byk


saya yakin utk scalping dlm trading FCPO ni sebab "perangai " atau behaviour price FCPO ni dia suka YOYO atau fluctuate.
sebenarnya saya TERPAKSA juga..haha
sebab modal kecil :)

Tuan boleh bayangkan, katakan market hari ni
saya memang yakin dia nak pergi Utara, BULL akan menanduk walau org ramai kata BEAR

so, saya cuma tunggu dia ikut setup saya, triggered...saya pun BUY.
saya BUY kat 4976

Tuan tahu..market naik Highest tadi 5047

maksudnya..untung saya boleh capai..71 ticks atau RM 1775.00

Tapi..sebelum dia pergi ke atas tu, dia turun juga sampai saya terpaksa cut loss dulu :)
saya sepatutnya ikut setup utk SL kat lebih RM 1000.00 tapi saya letak atas sikit sebab tak berani..haha..tak semestinya setup kita betul..tapi salah saya..alang2 tak ikut setup, baik ambik rugi lagi kecil..ni tak..kecil2 pun melayang juga dekat RM 1000.00

elok curi SL saya sja..dia pun naik haha

kalau forex saya syak ada le broker main tipu..sja curi SL :)
tapi FCPO yg tak ada manipulasi broker pun sama jugak ya,,,Market curi SL

Tapi lepas tu saya masih yakin dgn setup saya, saya sempat kejar juga sampai dpt cover sikit
rugi tinggal RM 300.00

lepas tu saya lepak tengok je market terbang lepas target profit saya.


maksudnya..kalau saya berani /modal cukup..saya boleh letak TP, SL siap2, tutup comp..
tunggu dia buka market esok.
tapi saya tak berani sebab dia fluctuate besar.
so..saya lebih suka Cut loss kecil..kemudian cover

sebenarnya..kalau ikutkan 3 minggu lepas..mudah scalping, sebab market jalan dgn lebih senang..saya ada buat lebih RM 2k sehari dgn 1 lot .
Tapi nampak T+1 sekarang ni jadi gangguan

munkin Tuan tak tau, start awal bulan 12 FCPO ada T+1..iaitu selain sesi pagi, petang
sekarang + malam ( 9.30 mlm sampai 11.30 mlm)

sebelum ni memang Gap terlalu menakutkan hampir setiap hari
tapi sejak ada T+1 ni...Gap berjaya dikurangkan
tapi saya agak tergangu dgn "rentak" market yg berubah
entah
munkin org lain o.k..tapi saya tak dpt kosistant mcm sebelum ni
Tapi Alhamdullillah..rasa macam dah mula o.k :)


so..kalau Tuan masih tak dpt scalp..tapi tak mau risk besar utk swing
boleh study movment harian dia
sebab walau dia fluctuate kuat..market tetap juga jalan ikut trend
kenalpasti trend
buat day trade...setup up day trade...letak TP, SL siap2
so risknya taklah besar sgt

Tapi pastikan trade hanya yg betul2 kena dgn setup. Triggered baru trade :)
biarlah seminggu ada 3 kali trade sja pun
janji untung :)
 

FixMaster

Fun Poster
Messages
201
Joined
Apr 16, 2010
Messages
201
Reaction score
4
Points
15
saya yakin utk scalping dlm trading FCPO ni sebab "perangai " atau behaviour price FCPO ni dia suka YOYO atau fluctuate.
sebenarnya saya TERPAKSA juga..haha
sebab modal kecil :)

Tuan boleh bayangkan, katakan market hari ni
saya memang yakin dia nak pergi Utara, BULL akan menanduk walau org ramai kata BEAR

so, saya cuma tunggu dia ikut setup saya, triggered...saya pun BUY.
saya BUY kat 4976

Tuan tahu..market naik Highest tadi 5047

maksudnya..untung saya boleh capai..71 ticks atau RM 1775.00

Tapi..sebelum dia pergi ke atas tu, dia turun juga sampai saya terpaksa cut loss dulu :)
saya sepatutnya ikut setup utk SL kat lebih RM 1000.00 tapi saya letak atas sikit sebab tak berani..haha..tak semestinya setup kita betul..tapi salah saya..alang2 tak ikut setup, baik ambik rugi lagi kecil..ni tak..kecil2 pun melayang juga dekat RM 1000.00

elok curi SL saya sja..dia pun naik haha

kalau forex saya syak ada le broker main tipu..sja curi SL :)
tapi FCPO yg tak ada manipulasi broker pun sama jugak ya,,,Market curi SL

Tapi lepas tu saya masih yakin dgn setup saya, saya sempat kejar juga sampai dpt cover sikit
rugi tinggal RM 300.00

lepas tu saya lepak tengok je market terbang lepas target profit saya.


maksudnya..kalau saya berani /modal cukup..saya boleh letak TP, SL siap2, tutup comp..
tunggu dia buka market esok.
tapi saya tak berani sebab dia fluctuate besar.
so..saya lebih suka Cut loss kecil..kemudian cover

sebenarnya..kalau ikutkan 3 minggu lepas..mudah scalping, sebab market jalan dgn lebih senang..saya ada buat lebih RM 2k sehari dgn 1 lot .
Tapi nampak T+1 sekarang ni jadi gangguan

munkin Tuan tak tau, start awal bulan 12 FCPO ada T+1..iaitu selain sesi pagi, petang
sekarang + malam ( 9.30 mlm sampai 11.30 mlm)

sebelum ni memang Gap terlalu menakutkan hampir setiap hari
tapi sejak ada T+1 ni...Gap berjaya dikurangkan
tapi saya agak tergangu dgn "rentak" market yg berubah
entah
munkin org lain o.k..tapi saya tak dpt kosistant mcm sebelum ni
Tapi Alhamdullillah..rasa macam dah mula o.k :)


so..kalau Tuan masih tak dpt scalp..tapi tak mau risk besar utk swing
boleh study movment harian dia
sebab walau dia fluctuate kuat..market tetap juga jalan ikut trend
kenalpasti trend
buat day trade...setup up day trade...letak TP, SL siap2
so risknya taklah besar sgt

Tapi pastikan trade hanya yg betul2 kena dgn setup. Triggered baru trade :)
biarlah seminggu ada 3 kali trade sja pun
janji untung :)
bab behavior macam tuan cakap tu sy sgt setuju, mmg betul tu setiap market behaviour dia lain2, tak silap sy dia amat berkait rapat dgn soybean oil

takpe tuan, cara tuan tu betul dah tu, cutloss selagi masih mampu tekan, bygkan kalau dah sampai satu tahap bile nak tekan cutloss pon rasa syg, dan akhirnye tuan terpaksa tungu dia naik untuk cutloss, tu lg bahaya

jgn rasakan cutloss yg dibuat tu adalah keasalahan, nanti dia akan pengaruhi jundgement tuan pada masa akan datang

waahh skrang ada malam ye, dulu ada pagi je dalam kul 10, pastu tutup 12, start kul 3 baru sambung, baguslah ada sampai malam takdelah esok tetibe ada gap yg besar, sakit hati jugak tgk tu nanti

iye, skrang ni dah start kaji jugak movement dia, mengunakan kaedah paper trade je dulu, mungkin takleh tapi sy tgk chart dia mmg cantik, kira mmg respect market movement dan patern

iye dalam forex dulu pon mmg sy trade bile kene setup, cume sy perasan gap2 dia tu agak besar jugak bile market reopen
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register