Ask/Help Apa pendapat korang tentang Kolej UNIFIELD???

CG Sponsors




eden terror

Junior Member
Joined
Jul 26, 2012
Messages
72
Reaction score
1
Points
11
Salam Warga CG,

smlm aku pergi intebiu dkt kolej UNIFIELD, as perunding akademik.. so secara kesimpulannya, first 3 months, kejenyer kene wat calling student yg baru lps dpt result SPM, invite diorg dtg ke event, dgr pendedahan mengenai UNIFIELD College, kursus yg diorg tawarkan dll.

jadi, ape yg aku dgr & tahu ialah:

1. Kolej UNIFIELD adalah kolej bersekutu dari UiTM dan UTM. maksudnya di sini segala pembelajaran dari UiTM dan UTM, adalah sama juga di UNIFIELD.

2. Bila time graduation, student UNIFIELD akan konvo skali dgn student2 UiTM dan UTM.

3. Untuk masuk UNIFIELD, minimum kelayakan pelajar SPM adalah 3 kredit shj, sedangkan permohonan UPU kne minimum 5 kredit.

Aku mcm tertarik la dgn keje nie.. gaji basic + komisen (based on student register dgn UNIFIELD). itu dari segi kebaikan la yg aku nmpk. cume ade la keburukan skit.

So aku nk tye pendapat korg, yang mana pernah bekerja camni di mana2 kolej swasta, or ada sdara mara, sepupu ke, samada ok atau tidak.. apa PROS & CONS nyer...

TY sume.. :)cgrock
 
Sponsored Post

sitoplasmat

Active+ Member
Joined
Jan 31, 2010
Messages
3,567
Reaction score
9
Points
25
aku sebenarnya tak suka kolej style mcm nei..kesian bdk2 yg tak layak upu dan nak sambung belajar just masuk jer kolej2 mcm nei asal dpt belajar...padahal kolej nak buat duit...nei yang dikatakan pelajaran adalah peniagaan..siap klu dpt new student dapat komisen..lepas grade ke laut...jadi pendapat aku pada bdk2 yg kurang bernasib baik tu try kolej2 yang btl2 boleh bagi impak positif lepas habis belajar..atau ambik jer krusus kemahiran...kawan2 aku dulu yang habis spm trus keje semua dah berjaya..aku yang belajar tinggi nei pun tak berjaya mana...

untuk tt..goodluck.. :)
 

eden terror

Junior Member
Joined
Jul 26, 2012
Messages
72
Reaction score
1
Points
11
aku sebenarnya tak suka kolej style mcm nei..kesian bdk2 yg tak layak upu dan nak sambung belajar just masuk jer kolej2 mcm nei asal dpt belajar...padahal kolej nak buat duit...nei yang dikatakan pelajaran adalah peniagaan..siap klu dpt new student dapat komisen..lepas grade ke laut...jadi pendapat aku pada bdk2 yg kurang bernasib baik tu try kolej2 yang btl2 boleh bagi impak positif lepas habis belajar..atau ambik jer krusus kemahiran...kawan2 aku dulu yang habis spm trus keje semua dah berjaya..aku yang belajar tinggi nei pun tak berjaya mana...

untuk tt..goodluck.. :)
hurm... maksudnya di sini pelajar harus bijak memilih samada kursus itu layak dan sesuai dgn die, then pihak kolej swasta kene tapis betul2 samada pelajar ini layak dgn program tersebut, dgn berpandukan background result SPM die..
 

the_smith

Active+ Member
Joined
Oct 11, 2008
Messages
2,663
Reaction score
23
Points
25
jaawatan ni lebih kurg sama mcm amrketing exec...ade target...kne pomot student pas SPM masuk kolej ni...
 

faris_sn

Legendary Member
Joined
Oct 6, 2009
Messages
14,317
Reaction score
12
Points
115
graduate kolej2 mcm ni biasanya kerja lain dr apa yg dia belajor walaupun result power2...
 

Mata38

Fun Poster
Joined
Jan 30, 2013
Messages
944
Reaction score
4
Points
15
jaawatan ni lebih kurg sama mcm amrketing exec...ade target...kne pomot student pas SPM masuk kolej ni...
Betul tu bro..

sesetengah tempat dipanggil Student Counselor dan ada dipanggil Administration Officer..
tapi main job scope adalah menarik orang untuk masuk dan belajar..
kalau ada cable baik dengan MOE memang cun dan terbaik..
dulu ada kes kolej swasta dapat list senarai pemohon UPU (IPTA) yg rejected..
siap semua yg rejected UPU tu dapat offer letter dari kolej swasta..

My personal tips: kena banyak buat promotion, media cetak, facebook, referral kawan2, flyers..
 

pecot85

CG Top Poster Club
Joined
Jan 11, 2009
Messages
27,973
Reaction score
826
Points
161
Salam Warga CG,

smlm aku pergi intebiu dkt kolej UNIFIELD, as perunding akademik.. so secara kesimpulannya, first 3 months, kejenyer kene wat calling student yg baru lps dpt result SPM, invite diorg dtg ke event, dgr pendedahan mengenai UNIFIELD College, kursus yg diorg tawarkan dll.

jadi, ape yg aku dgr & tahu ialah:

1. Kolej UNIFIELD adalah kolej bersekutu dari UiTM dan UTM. maksudnya di sini segala pembelajaran dari UiTM dan UTM, adalah sama juga di UNIFIELD.

2. Bila time graduation, student UNIFIELD akan konvo skali dgn student2 UiTM dan UTM.

3. Untuk masuk UNIFIELD, minimum kelayakan pelajar SPM adalah 3 kredit shj, sedangkan permohonan UPU kne minimum 5 kredit.

Aku mcm tertarik la dgn keje nie.. gaji basic + komisen (based on student register dgn UNIFIELD). itu dari segi kebaikan la yg aku nmpk. cume ade la keburukan skit.

So aku nk tye pendapat korg, yang mana pernah bekerja camni di mana2 kolej swasta, or ada sdara mara, sepupu ke, samada ok atau tidak.. apa PROS & CONS nyer...

TY sume.. :)cgrock
ni kolej kat somaban tu kan...ni buat marketing ni...cari student
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,655
Reaction score
21,082
Points
1,671
perunding akademik haha..nama scam..nak bg harapan je tu konon2 kita position gempak

-ada cikgu sekolah buat duit jual nama kt kolej2 ni
 
Sponsored Post
Top
Log in Register