BTC USD 39,891.2 Gold USD 1,827.58
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Apa masalah dgn laptop sy ni??? tolong saya......~

irama

Active+ Member
Joined
Jan 26, 2008
Messages
4,391
Reaction score
0
Points
25
~X(~X(
pepagi buta ni virus buat sy serabut! tak tau dah nak buat cemana..tak tau nak minta tlg kat sapa. :((

1. laptop sy mengalami masalah, dia merestartkan dirinya sendiri..dalam setengah jam dia akan restart sampai 5 kali.

2. semasa online pula tetiba ada mesej kuar kata laptop sy 'read by third party'. Apekah itu??

3. td sy try scan guna viruslivescan. sy ikut je la click apa yg patut. pastu detected la 3 virus trojan (dah high risk) n 1 spyware (critical). spyware iemonster tu apa?

lepas scan td sy try donlod file yg website viruslivescan tu bagi..tp tak bleh buka plak.

saya buta it..maka sy tak tau semua bendaalah ni. yg sy tau saya sakit hati sangat2 dengan viruses!! ~X(

buat masa ni takde masa nak suh org tlg reformatkan..exam sy dah dekat...sy perlukan laptop untk study.. :((

td try donlod spybot pun tak dpt sbb asyik2 autorestart..

tlg saya memerlukan bantuan...........~X(~X(
 
Sponsored Post

irama

Active+ Member
Joined
Jan 26, 2008
Messages
4,391
Reaction score
0
Points
25
takde sape ke yg bleh tolong ni?? ~x(
 

amirin19873

Fun Poster
Joined
Sep 15, 2008
Messages
839
Reaction score
1
Points
15
bro klw ade apa2 pop up dr website lain yg mgatakan kmptr ko kena virus jgn klik apa2 kt lmn web..juz close sj web 2..klw ko klik je PAP virus 2 trus myerang..kmptr kedua aku pena kena...dlm 2 hari je kmptr pndai restart sendiri last2 xle buka langsung...wallpaper ko pn akn tertukar..kt wallpaper 2 klw x silap akan tulis virus detected..klw x silap aku la
 

amirin19873

Fun Poster
Joined
Sep 15, 2008
Messages
839
Reaction score
1
Points
15
nih mesti kes ko xpki anti virus yg btl2 ok mcm mcafee @ kaspersky kn
 

diablo

Active+ Member
Joined
May 18, 2007
Messages
3,639
Reaction score
10
Points
25
~X(~X(
pepagi buta ni virus buat sy serabut! tak tau dah nak buat cemana..tak tau nak minta tlg kat sapa. :((

1. laptop sy mengalami masalah, dia merestartkan dirinya sendiri..dalam setengah jam dia akan restart sampai 5 kali.

2. semasa online pula tetiba ada mesej kuar kata laptop sy 'read by third party'. Apekah itu??

3. td sy try scan guna viruslivescan. sy ikut je la click apa yg patut. pastu detected la 3 virus trojan (dah high risk) n 1 spyware (critical). spyware iemonster tu apa?

lepas scan td sy try donlod file yg website viruslivescan tu bagi..tp tak bleh buka plak.

saya buta it..maka sy tak tau semua bendaalah ni. yg sy tau saya sakit hati sangat2 dengan viruses!! ~X(

buat masa ni takde masa nak suh org tlg reformatkan..exam sy dah dekat...sy perlukan laptop untk study.. :((

td try donlod spybot pun tak dpt sbb asyik2 autorestart..

tlg saya memerlukan bantuan...........~X(~X(

Ada orang tolong . baru terbaca ni ha .. huhuu

First of all mmg sah2 la laptop ko ni dijangkiti segala jenis virus n spyware .

kalau ikut jalan senang mmg format la citenya . Tp apa guna format kalau penjagaan n perapian lepas format tu x di ambil berat . Sah2 lepas ko format benda ni akan berlaku lg :D

Step2 yg ko perlu dalam nk clean up laptop ni , aku bg guide basic je la eh .. Aku pun x terer sgt . Ramai lg dlm CG ni otai2 ..

Ko donlod antivirus + anti spyware dulu apa2 hal pun . Nanti ada la dlm CG ni akan bagi ko link utk donlod dua2 tu .

Install , aku rasa bole kot install , mintak2 virus @ spyware tu x terminate time nk install tu ( ala2 brontok style )

da install , ko masuk safe mode . Coz duk restart je problemnya . Try masuk safemode . Nak masuk safemode , ko restart pc , time kuar bios apa suma tu ko tekan f8 byk kali . Dia akan kuar options nk boot in safe mode , ko amik tu .

da masuk safe mode , run antivirus + anti spyware yg ko da install tadi .

kalau susah sgt nk settle pm je la senang . aku guide trus . ni as general je . sbb x tau apa mslh sebenar laptop tu
 

CrusheD_LameR

Moderator
Joined
Dec 25, 2007
Messages
1,308
Reaction score
72
Points
30
telahan awal....

komputer anda diserang spyware....
antispyware/antivirus y dibekalkan pada anda dikala melayari internet adalah spyware itu sendiri...

biasa nye bile dah kene spyware...aku akan format balik OS aku...
kalau kene virus...bleh senyum je...virus easier nak buang and nak prevent..

so next time..kalau anda nak melayari internet...or web y pelik a.k.a porn...

sila guna mozilla dan install addon bernama 'noscript'...biasanye virus + spyware macam ni akan gunakan javascript untuk mendownloadkan file-file jahat dan virus-virus benci kedalam system anda...

walau boleh cure kan dengan menggunakan antispyware...(aku tak try clean gune antispyware pon...no use)system anda dah lost integriti...
better format....



penyataan adalah cadangan sahaja....
 

amirin19873

Fun Poster
Joined
Sep 15, 2008
Messages
839
Reaction score
1
Points
15
jawapny kena format jgk..da xde guna nk pki anti spyware lg..sblm format 2 save dlu benda2 penting nanti x psl2 lost lps format..huhuhuhu
 

irama

Active+ Member
Joined
Jan 26, 2008
Messages
4,391
Reaction score
0
Points
25
Ada orang tolong . baru terbaca ni ha .. huhuu

First of all mmg sah2 la laptop ko ni dijangkiti segala jenis virus n spyware .

kalau ikut jalan senang mmg format la citenya . Tp apa guna format kalau penjagaan n perapian lepas format tu x di ambil berat . Sah2 lepas ko format benda ni akan berlaku lg :D

Step2 yg ko perlu dalam nk clean up laptop ni , aku bg guide basic je la eh .. Aku pun x terer sgt . Ramai lg dlm CG ni otai2 ..

Ko donlod antivirus + anti spyware dulu apa2 hal pun . Nanti ada la dlm CG ni akan bagi ko link utk donlod dua2 tu .

Install , aku rasa bole kot install , mintak2 virus @ spyware tu x terminate time nk install tu ( ala2 brontok style )

da install , ko masuk safe mode . Coz duk restart je problemnya . Try masuk safemode . Nak masuk safemode , ko restart pc , time kuar bios apa suma tu ko tekan f8 byk kali . Dia akan kuar options nk boot in safe mode , ko amik tu .

da masuk safe mode , run antivirus + anti spyware yg ko da install tadi .

kalau susah sgt nk settle pm je la senang . aku guide trus . ni as general je . sbb x tau apa mslh sebenar laptop tu

sedang mendonlod spybot kat laptop ni..baru nak transfer ke laptop sendiri..k dah gi try..
 

irama

Active+ Member
Joined
Jan 26, 2008
Messages
4,391
Reaction score
0
Points
25
telahan awal....

komputer anda diserang spyware....
antispyware/antivirus y dibekalkan pada anda dikala melayari internet adalah spyware itu sendiri...

biasa nye bile dah kene spyware...aku akan format balik OS aku...
kalau kene virus...bleh senyum je...virus easier nak buang and nak prevent..

so next time..kalau anda nak melayari internet...or web y pelik a.k.a porn...

sila guna mozilla dan install addon bernama 'noscript'...biasanye virus + spyware macam ni akan gunakan javascript untuk mendownloadkan file-file jahat dan virus-virus benci kedalam system anda...

walau boleh cure kan dengan menggunakan antispyware...(aku tak try clean gune antispyware pon...no use)system anda dah lost integriti...
better format....



penyataan adalah cadangan sahaja....

web porn? virus tu drp web porn???? :(( mana penah buat kerja mongok ni :((

ok...apa pun tima kasi ats nasihat.
 

mj12

Legendary Member
Joined
Mar 22, 2008
Messages
11,812
Reaction score
0
Points
110
kasi format jerkkkk

settle....
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register