Apa khasiat ketam?

CG Sponsors
mygol

Super Active Member
Joined
Apr 10, 2008
Messages
5,761
Reaction score
71
Points
70
Sup ketam penawar denggi?

Wabak denggi yang menyerang pelbagai tempat di negara ini merupakan suatu ancaman bermusim yang sehingga kini telah melibatkan berpuluh ribu orang mengalaminya dan tidak kurang juga yang menemui ajal akibat denggi berdarah. Statistik yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia menunjukkan peningkatan yang mendadak kes-kes denggi terutama selepas musim hujan.

Misalnya sepanjang tahun 2006, sebanyak 35,402 kes telah dilaporkan. Manakala jumlah kematian dalam tahun sebelumnya pula 107 kes. Dalam minggu ke 14 tahun 2008 ini setakat 5 April sahaja jumlah kes denggi dicatatkan sebanyak 756 dan terus meningkat dari semasa ke semasa. Wabak endemik yang berlaku sepanjang tahun ini kini seolah-olah sukar dielakkan oleh sesiapa sahaja terutama penduduk bandar dan menjadi ancaman melebihi virus selesema burung. Kementerian Kesihatan menjangkakan menjelang tahun 2010 sebanyak 48,000 kes akan dihadapi oleh penduduk negara ini.

Demam Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina. Terdapat dua jenis denggi yang paling berat iaitu Demam Hemoragik Denggi (DHF) dan Sindrom Kejutan Denggi (DSS).Virus Denggi akan terpendam di dalam badan pesakit selama 3 - 14 hari (purata 4 hingga 6 hari) sebelum menunjukkan tanda-tanda. Pesakit mungkin akan mengalami demam mengejut diikuti dengan berbagai-bagai tanda dan gejala tidak khusus.

Denggi dan denggi berdarah merupakan penyakit febril akut (acute febrile), dijumpai di kawasan tropika, dengan taburan geografi serupa dengan malaria. Disebabkan oleh satu daripada empat virus serotype yang berkait rapat dari genus Flavivirus, famili Flaviviridae, setiap serotype cukup berbeza menjadikan tiadanya perlindungan bertindan (cross-protection) dan wabak denggi yang disebabkan oleh pelbagai serotype (hyperendemicity) boleh berlaku. Denggi disebarkan kepada manusia oleh nyamuk Aedes aegypti (hanya kadang-kala oleh Aedes albopictus).


Demam denggi klasik berlarutan selama enam hingga tujuh hari dengan demam kembali memuncak pada akhir demam (dikenali sebagai pola biphasic). Secara klinikal bilangan sel darah pembeku (platelet) akan turun sehingga hilang demam diikuti dengan kehilangan bendalir plasma darah dari salur darah ke dalam tisu perantara atau ruang ke tiga (third space loss di antara selaput paru-paru, ruang peritoneum dan sebagainya), kerana kapilari darah menjadi rapuh (capillary fragillity). Pada peringkat ini pesakit terdedah kepada renjatan dan risiko perdarahan.

Kes DHF juga menunjukkan demam tinggi, fenomena pendarahan, thrombocytopenia dan haemoconcentration. Sebahagian kecil kes membawa kepada sindrom kejutan denggi (dengue shock syndrome) atau DDS yang mempunyai kadar kematian yang tinggi.


Rawatan dan Pencegahan

Rawatan utama yang dilakukan oleh pihak hospital sekarang adalah terapi sokongan. Pesakit digalakkan untuk mengekalkan makan, terutamanya minum air. Sekiranya pesakit tidak mahu / mampu minum, tambahan melalui cecair intravena mungkin diperlukan untuk menghalang kekeringan dan hemoconcentration teruk. Pemindahan darah mungkin diperlukan sekiranya bilangan platelet turun dengan banyaknya.

Pada masa kini para saintis masih belum menemui vaksin untuk menentang demam denggi flavivirus. Cara mencegah denggi yang utama yang dilakukan oleh pelbagai pihak buat masa sekarang adalah dengan menghapuskan atau mengurangkan vektor nyamuk pembawa denggi. Langkah menghapuskan takungan air (seperti dalam bekas bunga) terbukti berkesan bagi mengawal penyakit bawaan nyamuk. Penggunaan kelambu dan juga semburan penghalau serangga juga boleh membantu tetapi semuanya ini tidak memberi banyak makna kepada mereka yang telah dijangkiti denggi.

KETAM – PENAWAR TUNTAS DEMAM DENGGI ?

Allah s.w.t tidak menurunkan sesuatu penyakit melainkan diturunkan juga ubatnya. Dan dalam sebuah hadis, Nabi s.a.w. ada menyebut bahawa setiap penyakit itu ada ubatnya kecuali mati. Berdasarkan hadis ini adalah jelas bahawa denggi juga mempunyai ubatnya, cuma belum ditemui oleh manusia di dalam bidang perubatan moden dewasa ini . Selama ini para saintis dunia perubatan moden masih gagal menemui ubat atau vaksin yang mujarab untuk menentang virus denggi. Ini menyebabkan ramai orang menjadi mangsa dan tidak kurang juga yang mati akibat serangan denggi. Salah satu sebabnya kerana kurangnya kesedaran mengenai gejala-gejala (simptoms) awal serangan denggi menyebabkan sesetengah orang lewat mendapatkan rawatan di hospital.

Namun, penemuan saya sejak hampir dua tahun yang lalu mengenai penawar melawan demam denggi sepatutnya membuka mata para saintis mahu pun penyelidik kita untuk membuat kajian mendalam mengenai khasiat ketam (crab) untuk dijadikan penawar melawan denggi. Malangnya surat-surat email yang saya hantar kepada beberapa orang profesor dan penyelidik di beberapa buah universiti tempatan agar dibuat kajian saintifik mengenai perkara penting ini tidak mendapat sebarang sambutan dan ianya amat mengecewakan. Malang juga kerana saya bukanlah seorang saintis yang dapat membuat kajian sewajarnya. Jika di negara barat, mungkin penemuan ini telah meledak dan manusia sejagat telah menikmati manafaatnya. Namun ianya tidak berlaku di negara ini.

Kajian ringkas saya mendapati ketam mengandungi sejenis protein yang tinggi, yang dapat membantu pembinaan semula platelet darah yang hilang akibat virus denggi. Ini kerana pesakit demam denggi akan mengalami sindrom penurunan platelet yang ketara dalam tempoh beberapa hari selepas dijangkiti virus tersebut dan dalam kes denggi berdarah, platelet mungkin akan jatuh ke tahap paling minima, yang akhirnya membawa maut kepada pesakit.

Pengambilan sup ketam akan menyebabkan platelet pesakit naik mendadak dan sekali gus menyembuhkan mereka dengan kadar yang sangat cepat. Keberkesanan rawatan menggunakan ketam sebagai terapi oral (dimasak sebagai sup semata-mata) amat menakjubkan kerana pesakit demam denggi yang meminum dan memakan (isi dan kuahnya) satu mangkuk besar sup ketam (500ml hingga 1 liter) akan mengalami peningkatan kadar platelet yang mendadak dalam masa relatif singkat, iaitu cuma antara 5 hingga 8 jam sahaja dan pesakit akan pulih 99.9 % dalam tempoh tersebut. Ketam yang terbaik untuk tujuan ini adalah ketam nipah yang cengkerangnya berwarna kehitaman dan oren di bahagian bawah perutnya. Walau bagaimanapun, lain-lain jenis ketam yang boleh dimakan juga berkhasiat untuk tujuan ini.

Malah proses pemulihannya amat pantas berbanding rawatan semasa yang diterima oleh pesakit di hospital kerana pesakit pasca demam tidak perlu lagi memakan multivite atau pun magnesium pill untuk recovery tenaga dan staminanya, juga tidak perlu mengambil masa 2-3 minggu untuk kembali bertenaga seperti sedia kala. Juga paling menarik apabila pesakit yang mengalami simptoms awal denggi tidak perlu untuk ke hospital sekiranya mereka mengambil sup ketam sebaik sahaja menyedari tanda-tanda diserang denggi.

Sehingga kini observasi saya mendapati tidak kurang daripada 20 orang kenalan yang telah diserang denggi telah sembuh sepenuhnya dalam masa 5 hingga 8 jam selepas memakan sup ketam. Malah pengalaman saya sendiri juga amat mengkagumkan di mana saya telah pulih 100% dalam masa 7 atau 8 jam sahaja ketika diserang gejala demam denggi pada Mei 2006 lalu.

Berdasarkan kadar kesembuhan ke atas pesakit demam denggi yang mengambil sup ketam adalah hampir 100%, maka saya berpendapat bahawa ianya bukanlah suatu “kebetulan” semata-mata tetapi merupakan sesuatu yang pasti bahawa ketam merupakan penawar yang paling mujarab untuk merawat denggi.

Oleh kerana saya bukanlah seorang saintis dan penemuan ini belum lagi dibuktikan secara saintifik dan klinikal, maka saya ingin mencabar agar saintis-saintis dan penyelidik kita di universiti-universiti tempatan mengorak langkah untuk membuat kajian makmal mengenai khasiat ketam ini. Jangan sampai orang lain dahulu yang membuat kajian mengenai penawar penting ini berbanding kita. Jika kajian nanti mendapati dakwaan saya ini tepat maka Malaysia merupakan negara pertama di dunia yang berjaya menemui vaksin mutlak melawan virus denggi dan bakal menjulang nama negara di peringkat antarabangsa.

Saya percaya penemuan ini bakal melakar suatu revolusi baru dalam bidang kajian penyakit berjangkit bawaan vektor di negara kita sementelah belum ada lagi saintis dunia yang berjaya menemui penawar demam denggi selama ini. Untuk itu suatu kajian saintifik perlu disegerakan bagi merealisasikan penemuan ini demi kemaslahahan umat manusia amnya dan rakyat negara kita khasnya. Manakala orang ramai nanti tidak lagi perlu fobia dengan wabak demam denggi yang begitu kerap menyerang negara kita terutama di bandar-bandar utama apabila penawarnya yang tuntas sebegini telah ditemui.

Tujuan saya mendedahkan perkara ini di internet adalah untuk menyebarluaskan perkara yang cukup penting ini demi maslahah manusia semua khasnya di Malaysia ini. Dan agar para penyelidik tempatan membuka mata dan keluar daripada kepompong stereotaip mereka yang cuma membuat kajian kepada perkara-perkara tertentu sahaja

Sumber
http://klinikummi.blogspot.com/2008/05/sup-ketam-penawar-demam-denggi.html
----------------------------------------------------------------
Semalam bapa mertua dimasukkan ke hospital sbb dikhuatiri terkena denggi....
ramai yg ckp suruh buat sup ketam....aku terfikir...kenapa sup ketam? apa khasiatnya?...ini artikel yg aku dpt yg boleh dikongsi.....


kalau dah ada...MOD boleh delete
 
Sponsored Post

nasuha_2007

Active Member
Joined
Aug 8, 2007
Messages
1,996
Reaction score
2
Points
25
bagus info ni,
aku dulu kureng skit dgn masakan ketam,
sbb malas nak kena kekah2 dulu,
skang ni dah minat plak makan ketam,
masak lomak cili api...nyummmnyum :D
 

pyan

Fun Poster
Joined
Dec 12, 2008
Messages
211
Reaction score
0
Points
10
thanks for the info bro!
 

mnor80

Fun Poster
Joined
Sep 18, 2006
Messages
270
Reaction score
0
Points
10
Memang betul sup ketam ni dapat meningkatkan kembali platlet darah dengan cepat.. masa kena denggi hari tu pun,aku minum sup ketam gak.. pas minum besok tu dah mula sembuh la...tp ketam tu kena ketam sungai la..bukannya ketam laut..kalau ketam laut, tak berkesan sangat..
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,212
Reaction score
830
Points
176
ada sesaper ada resepi dia tak;)
 

mydetox

Super Active Member
Joined
Mar 27, 2010
Messages
5,326
Reaction score
28
Points
70
wh..fav aku nih...sup ketam & sharkfin soup huhu..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register