Apa itu sijil kemahiran malaysia? Apa faedahnya ?

CG Sponsors
ctnornabila

Fun Poster
Joined
Feb 21, 2008
Messages
357
Reaction score
6
Points
15
Salam... Untuk Maklumat Bersama

Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) adalah sijil yang dikeluarkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran(JPK) , Kementerian Sumber Manusia bagi program kemahiran yang ditawarkan oleh Penyedia Latihan samaada awam/swasta . Setiap peringkat /tahap dalam SKM ini menunjukkan pengiktirafan kebolehupayaan serta tahap pengetahuan seseorang dalam sesuatu program.

SKM kini menawarkan lapan (8) tahap persijilan iaitu :

SKM Tahap 1 - Peringkat Operasi & Pengeluaran (SKM)
SKM Tahap 2 - Peringkat Operasi & Pengeluaran (SKM)
SKM Tahap 3 - Peringkat Penyeliaan (SKM)
DKM Tahap 4 - Peringkat Penyeliaan (Diploma Kemahiran M'sia)
DLKM Tahap 5 - Peringkat Pengurusan (Diploma Lanjutan Kemahiran M'sia)
TKM Tahap 6 - Peringkat Pengurusan (Teknologi Kemahiran M'sia)
MKM Tahap 7 - Peringkat Teknologi Pakar (M'sia Skills Maister)
MTM Tahap 8 - Peringkat Senior Teknologi Pakar (M'sian Skills Technology)


Sijil Kemahiran Malaysia boleh didapati melalui tiga (3) kaedah:

1. Melalui Latihan di Institusi yang Diiktiraf
Kaedah melalui program latihan kemahiran di pusat-pusat bertauliah JPK bagi bidang & tahap kemahiran yang tertentu dan telah ditauliahkan.

2. Melalui Latihan Berorientasikan Industri (SLDN)Kaedah latihan perantisan dalam Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) yang dijalankan di industri dan institut latihan kemahiran.

3. Melalui Pentauliahan Pencapaian Terdahulu (PPT)Kaedah mendapatkan Persijilan Kemahiran Malaysia melalui pengalaman lalu (kerja atau latihan) tanpa perlu menduduki ujian.
Calon dikehendaki mengemukakan bukti-bukti ketrampilan yang telah dimiliki untuk dinilai oleh Pegawai Penilai dan disahkan oleh Pengawai Pengesah Luaran yang dilantik JPK.

Faedah Persijilan Kemahiran Malaysia

Persijilan Kemahiran diiktiraf oleh industri di Malaysia
Persijilan Kemahiran Malaysia menyediakan suatu laluan kerjaya dan pembangunan diri yang menarik setanding dengan laluan kerjaya berasaskan kelayakan akademik.

Persijilan Kemahiran Malaysia berupaya melahirkan pekerja mahir yang terlatih dan berkelayakan untuk mempertingkatkan daya saing industri tempatan di pasaran dunia.

Syarat Kelayakan Menyertai Persijilan Kemahiran Malaysia

Syarat minimum menyertai latihan Persijilan Kemahiran Malaysia Kaedah Pertauliahan melalui Institusi Latihan yang diiktiraf, calon-calon mestilah :

Boleh bertutur dan menulis dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris
Mempunyai SKM tahap yang lebih rendah untuk menyertai SKM tahap yang lebih tinggi dalam bidang kursus yang sama.
(* Walau bagaimanapun, Pusat Bertauliah boleh menetapkan lain-lain syarat kepada pelatih-pelatih mereka)

Sumber :Laman web rasmi Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) Kementerian Sumber Manusia http://www.dsd.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=470
 
Sponsored Post

ctnornabila

Fun Poster
Joined
Feb 21, 2008
Messages
357
Reaction score
6
Points
15
FAEDAH LAIN SKM

LULUSAN SIJIL KEMAHIRAN MALAYSIA (SKM) TAHAP 2 juga diberi peluang UNTUK TERLIBAT DALAM PROGRAM SISWAZAH PERANTIS PUNB

Sumber : Harian Metro Online bertarikh 11/1/2011

PERBADANAN Usahawan Nasional Berhad (PUNB) yakin dapat menambah kira-kira 500 lagi perantis tahun ini di bawah Program Siswazah Perantis (PSP) yang diperkenalkan sejak Mac 2009.

Pengurus Besar Bahagian Pelaburan PUNB, Dzulkifli Fadzilah berkata, pihaknya yakin jumlah itu dapat dicapai memandangkan ia peluang terbaik untuk lepasan siswazah menceburi bidang keusahawanan.

Katanya, syarat menyertai program PSP juga sangat mudah iaitu perlu berusia tidak melebihi 30 tahun sewaktu memohon dan pemegang ijazah, diploma atau Sijil Kemahiran (Tahap 2) dari institusi diiktiraf kerajaan.

“Syarat lain adalah tidak mempunyai pekerjaan tetap dan berminat menjadi usahawan serta sanggup menjalani latihan sepenuh masa dan perantis juga diberi pendedahan dalam mengurus perniagaan secara langsung selain menerima elaun sara diri RM800 sebulan.

“Perantis dibimbing selama enam atau 12 bulan. Selepas tamat program, mereka yang berminat untuk memulakan perniagaan dipanggil bagi sesi konsultansi untuk menyediakan rancangan perniagaan,” katanya kepada Bisnes Metro.

Menurutnya, setakat November 2010, seramai 2,473 siswazah menyertai program itu dengan purata usia 25 tahun.

Dzulkifli berkata, kelebihan program ini adalah perantis berpeluang mendalami selok-belok perniagaan di samping latihan teori dan amali keusahawanan serta kursus penyediaan rancangan perniagaan. Malah, jika memenuhi syarat, perantis layak mendapat pembiayaan khususnya Skim Prosper Siswazah untuk memulakan perniagaan sendiri.

Beliau berkata, mentor yang dipilih membimbing perantis juga sebahagian besarnya terdiri daripada syarikat dan perniagaan di bawah naungan PUNB selain syarikat lain yang sedia bekerjasama dengan PUNB.
“Peserta program ini berpeluang meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tertentu sebagai persediaan menjadi usahawan ataupun sebagai pekerja mahir.

Program ini bukan saja dapat melahirkan bakal usahawan dinamik, tetapi juga pekerja yang berpengetahuan dan berkemahiran tinggi dalam bidang peruncitan, pengedaran dan pengilangan. “Ia juga memberi peluang kepada siswazah muda menceburi bidang perniagaan khususnya bidang peruncitan dan pengedaran selain menyokong usaha kerajaan untuk mengurangkan pengangguran dan menambah peluang pekerjaan kepada golongan siswazah,” katanya.

Untuk sebarang pertanyaan, mereka yang berminat boleh menghubungi talian bebas tol PUNB, 1300-13-7862 atau melayari www.punb.com.my.
 

ctnornabila

Fun Poster
Joined
Feb 21, 2008
Messages
357
Reaction score
6
Points
15
Lagi Kelebihan/Faedah Memiliki SKM

ARKIB : 09/06/2010 UTUSAN MALAYSIA online
TPM: 20% pelajar teknik, vokasional pada 2015

KUALA LUMPUR 8 Jun - Kerajaan menyasarkan peningkatan penyertaan pelajar yang mengikuti pendidikan vokasional, teknik dan kemahiran (Voctech) sebanyak 10 peratus kepada 20 peratus menjelang 2015.
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, antara langkah meningkatkan bilangan itu melibatkan pembinaan tiga Sekolah Menengah Vokasional (SMV) baru di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) dan jumlah itu akan ditambah dalam RMK-10.
"Pembinaan sekolah-sekolah ini memberi peluang kepada sekurang-kurangnya 4,000 pelajar mengikuti pendidikan dalam aliran berkenaan," katanya menjawab soalan Datuk Noraini Ahmad (BN-Parit Sulong) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.
Noraini meminta Kementerian Pelajaran menyatakan langkah yang diambil untuk menarik lebih ramai pelajar mengikuti pendidikan teknik dan vokasional supaya setanding dengan negara Eropah yang mampu menarik 50 peratus pelajarnya mengikuti aliran itu.
Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, pihak kementerian sedang mengkaji kemungkinan membenarkan lepasan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) memasuki SMV berbanding sekarang yang hanya melibatkan lulusan Penilaian Menengah Rendah (PMR).
Katanya, kementerian juga akan menstruktur semula Sekolah Menengah Teknik (SMT) kepada SMV dalam tiga fasa dengan memberi fokus kepada program vokasional dan kemahiran.
Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata, kementerian akan menambah baik mata pelajaran vokasional di sekolah menengah harian supaya setaraf dengan SMV bagi membolehkan sekolah itu turut diiktiraf oleh pihak industri dan badan profesional.
''Tumpuan mata pelajaran ini adalah bagi memastikan pelajar memiliki kemahiran pekerjaan, keusahawanan dan jati diri yang tinggi," ujarnya.
Bagi meningkatkan daya saing guru vokasional dan kemahiran sedia ada, katanya, seramai 4,764 orang akan dilatih semula supaya sekurang-kurangnya mencapai kemahiran minimum iaitu tahap tiga Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) mulai tahun depan.
''Untuk memastikan murid mendapat pendidikan berkualiti, kementerian bercadang mengambil guru baru dalam kalangan mereka yang mempunyai kemahiran diiktiraf mengikut bidang diperlukan oleh pasaran terbuka.
''Justeru, proses pengambilan guru vokasional dan kemahiran baru akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat sehingga mencecah seramai 10,000 orang pada 2015," katanya.

Beliau berkata, pemegang SKM tahap empat atau setara dengannya serta tenaga mahir yang berpengalaman sekurang-kurangnya selama lima tahun akan diberikan pertimbangan untuk dipilih mengajar mata pelajaran vokasional di sekolah.
 

ctnornabila

Fun Poster
Joined
Feb 21, 2008
Messages
357
Reaction score
6
Points
15
LAGI KELEBIHAN MEMILIKI SKM ... ANDA boleh diterima bekerja disektor awam/kerajaan contoh seperti yang diiklankan dalam Laman Web EZSKIM JPA : www.interactive.jpa.gov.my/ezskim/KlasifikasiPerbekalanSkim.asp?id_skim=2366


Nama Skim Perkhidmatan : Pembantu Pegawai Latihan Vokasional/Penolong Pegawai Latihan Vokasional/Pegawai Latihan Vokasional
Gred : J17, J21/22, J29/30, J35/36, J37/38, J41/42, J43/44, J47/48, J51/52, J54
Peruntukan Kenaikan Ke Gred Lebih Tinggi : Ya
Klasifikasi : J
Kumpulan Perkhidmatan : Bersepadu
Skim Kritikal : Ya
Bidang Kritikal :Syarat Lantikan


Kelayakan Masuk : Sijil Politeknik
Syarat Lantikan Asas : Sijil dalam bidang berkaitan
Gaji Permulaan : J17: P1T9

Atau

Kelayakan Masuk : SPM
Syarat Lantikan Asas : SPM atau Kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya serta SKM Tahap 2 atau lulus peperiksaan Kemahiran Jabatan atau pengalaman dan kebolehan bekerja dalam perusahaan bagi ketukanagan yang berkaitan
Gaji Permulaan : J17: P1T7

Atau

Kelayakan Masuk : SPM
Syarat Lantikan Asas : Sijil Pelajaran Malaysia dan Sijil Kemahiran Tahap 2 serta Pengalaman dan Kemampuan mengajar

Gaji Permulaan : J21: P1T1

Atau

Kelayakan Masuk : Diploma
Syarat Lantikan Asas : Diploma dalam bidang Kejuruteraan
Gaji Permulaan : J29: P1T1

Atau

Kelayakan Masuk : Diploma
Syarat Lantikan Asas : Diploma dalam bidang Kejuruteraan serta Pengalaman dan Kemampuan mengajar
Gaji Permulaan : J35,J37: P1T1

Atau

Kelayakan Masuk : Ijazah Sarjana Muda
Syarat Lantikan Asas : Ijazah Sarjana Muda
Gaji Permulaan : J41,J43: P1T1

Atau

Kelayakan Masuk : Ijazah Sarjana Muda
Syarat Lantikan Asas : Ijazah Sarjana Muda
Gaji Permulaan : J47,J51: P1T1Dan


Syarat Lantik Wajib : Warganegara Malaysia dan berumur tidak kurang 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan
Syarat Lantik Tambahan :
Syarat Bahasa Melayu : LulusDan


Bidang Kelayakan Akademik : Kejuruteraan
Bidang Lain : , , , , ,

Peruntukan Lain


Peruntukan Kelayakan Masuk Pelbagai (KMP) : Ya
Jenis Kelayakan Masuk Pelbagai : Akademik dan Bidang
Peruntukan Hadiah Pergerakan Gaji (HPG) : Tiada
Peruntukan Kemasukan Lateral : Ya
Jenis Naik Pangkat : Biasa

Peruntukan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) : Tiada
KPSL Dari : Tiada
Jenis KPSL : Tiada

KPSL Ke : Tiada
Jenis KPSL : Tiada
 

ctnornabila

Fun Poster
Joined
Feb 21, 2008
Messages
357
Reaction score
6
Points
15
Sumber Minda Pengarang: www.bharian.com.my/articles/MindaPengarang_Usahatingkatprogramteknikal_vokasionalpenuhiimpiancapainegaramaju/Article/

Lagi Faedah SKM : Penuhi impian capai negara maju


RENCANA 30/10/2010

LANGKAH menyediakan 100,000 tempat bagi pelajar mengikuti pendidikan teknikal, latihan vokasional dan kemahiran mulai tahun depan membuktikan negara amat memerlukan ramai tenaga kerja berkemahiran tinggi untuk menjadikan Malaysia sebagai negara maju menjelang 2020. Program yang diumumkan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, kelmarin akan dilaksanakan di Institut Pendidikan Teknikal (TEVT) serta Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA) seluruh negara. Ia membabitkan kursus peringkat sijil, sijil lanjutan, diploma serta diploma lanjutan. Inisiatif ini bertujuan mengarusperdanakan pendidikan teknikal dan latihan vokasional yang selama ini dianggap sebagai jurusan kelas kedua dan menjadi pilihan terakhir pelajar selepas mereka gagal ke institusi pengajian tinggi (IPT). Kita yakin program ini mampu melahirkan pelajar memiliki kemahiran tinggi bagi mengisi pasaran kerja bukan berasaskan akademik semata-mata terutama di sektor teknikal dan pelbagai industri lain. Langkah ini sejajar dengan pelancaran Program Transformasi Ekonomi (ETP) oleh Datuk Seri Najib Razak Isnin lalu yang mendapat sambutan dan maklum balas luar biasa daripada peserta industri domestik dan pelabur asing. Program mengandungi pelbagai projek itu akan menukar status Malaysia menjadi negara maju dengan rakyatnya berpendapatan tinggi menjelang 2020. Ini disebabkan ETP dijangka mewujudkan 3.3 juta peluang pekerjaan. Sebahagian besar pekerjaan diwujudkan melalui 12 Bidang Utama Ekonomi Negara (NKEA) memerlukan tenaga kerja berkemahiran dalam bidang teknikal dan vokasional. Oleh itu langkah meningkatkan program teknikal dan vokasional kena pada masanya supaya lulusan bidang ini dapat merebut pelbagai peluang pekerjaan yang tersedia. Pelajar akan ditempatkan di tujuh institusi latihan kemahiran serta cawangan yang menawarkan program TEVT dan ILKA. Semua institusi itu menawarkan 123 kursus peringkat sijil, 68 sijil lanjutan, 45 diploma serta 16 diploma lanjutan.

Lepasan IPT yang memasuki pasaran kerjaya adalah penggerak utama ekonomi yang semakin rencam dan khusus. Oleh itu, mutu tenaga kerja berkemahiran yang dilahirkan itu mesti memenuhi piawaian global berikutan unjuran RM1.4 trilion pelaburan ETP juga membabitkan lebih 23 peratus modal asing. Program ini juga dapat membantu lebih 100,000 lepasan SPM yang memasuki pasaran pekerjaan setiap tahun tanpa memiliki sebarang kemahiran. Keadaan itu menyebabkan pendapatan yang diperoleh adalah rendah dan mereka tidak mempunyai daya saing yang tinggi. Jelaslah, matlamat kerajaan seperti dinyatakan Najib membolehkan semua rakyat merebut peluang yang akan diwujudkan menerusi ETP dan menikmati kemakmuran hidup dengan pendapatan tinggi. Kewujudan tenaga kerja berkemahiran dalam pasaran kerja memberi impak positif kepada sosioekonomi, sekali gus mengurangkan kebergantungan kita kepada tenaga kerja asing. Sudah tiba masanya pelajar menjadikan bidang pendidikan teknikal, latihan vokasional dan kemahiran ini sebagai alternatif untuk menceburi bidang kerjaya yang tidak memerlukan kelayakan akademik semata-mata. Kita yakin langkah kerajaan menjadikan Sijil Kemahiran Malaysia sebagai pensijilan kebangsaan yang diiktiraf bagi kemasukan dalam perkhidmatan awam dan IPT akan mendorong lebih ramai lepasan SPM memilih bidang ini pada masa depan.
 

Keyrul37

Active+ Member
Joined
Apr 1, 2010
Messages
4,074
Reaction score
24
Points
25
waa...SKM pun skang ada specialist tuu..masa aku ngajar dulu paling koman sampai tahap 4 je..
 

ctnornabila

Fun Poster
Joined
Feb 21, 2008
Messages
357
Reaction score
6
Points
15
Syarat minimum menyertai latihan Persijilan Kemahiran Malaysia Kaedah Pertauliahan melalui Institusi Latihan yang diiktiraf, calon-calon mestilah :

Boleh bertutur dan menulis dalam Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris
Mempunyai SKM tahap yang lebih rendah untuk menyertai SKM tahap yang lebih tinggi dalam bidang kursus yang sama.
(* Walau bagaimanapun, Pusat Bertauliah boleh menetapkan lain-lain syarat kepada pelatih-pelatih mereka)


Jadi ini memberi PELUANG untuk mereka yang hanya kelayakan Darjah 6, PMR/SRP atau SPM UNTUK UPGRADE pengiktirafan dan kemahiran DIRI MEREKA dalam memberi SUMBANGAN terhadap Pembangunan NEGARA ... Sijil Kemahiran Malaysia Bukan Sijil Kelas Ke 2 , Tetapi satu lagi Cabang pendidikan untuk mereka yang kurang/tidak meminati akademik.
 

ctnornabila

Fun Poster
Joined
Feb 21, 2008
Messages
357
Reaction score
6
Points
15
waa...SKM pun skang ada specialist tuu..masa aku ngajar dulu paling koman sampai tahap 4 je..
Yes.... inilah pembaharuan yang telah dilaksanakan oleh kerajaan dalam memartabatkan bidang kemahiran . Ngajar kat mana dulu ya?
 

eein80

Active Member
Joined
Aug 15, 2010
Messages
2,189
Reaction score
19
Points
25
Giat MARA nak buat SKM Tahap Lima... Coming soon
 
Sponsored Post
Top
Log in Register