USD MYR 4.12450 BTC MYR 259,014 Gold MYR 7,283.76
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Info Apa Itu Koronavirus Di China & Perkara Yang Anda Perlu Tahu

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
12,995
Reaction score
2,147
Points
201
Kenapa kobit serang ada yg menunjukkan symptom & ada yg tidak menunjukkan simptom..ada yg teruk sampai masuk icu

Ada yg sampai kene ventilator..tp ada juga yg masuk wad hanya utk monitoring saja

Org dulu2 bila kene demam selsema
Dia duk umah minum sup panas je
Sama jg denggi
Masuk spital depa masukkan air
Supaya tak dehydrate
So dr adham kata byk minum air suam teknikally tu betul la hehe

Kebanyakan yg tak masuk icu tu sistem imunisasi mereka kita bole kata mampu melawan penyakit lah
Recovery agak tinggi
Tp tak leh bangga lg
Tu kira amaran dr tuhan


Kalau tak jaga kesihatan, bole di jangkiti dan mungkin akan masuk icu juga huhuh

Ok kita bebalik pd org yg masuk icu atau recovery teruk


Depa ni ada pelbagai masalah kesihatan eg penyakit kencing manis jantung darah tinggi kanser asthma senior citizen depression etc
Maksud nya bdn mereka ni memang lemah pun
Sistem pertahanan bdn lembik
Tak mampu melawan foerign body

Yg dtg hospital tu plak kdg2 depa sendiri tak tau da berpenyakit walhal sebenarnya da ada sakit cuma takut nak pi jumpa doc..dtg pun sbb kes kobit..kalu tadak kobit, agaknya mereput kat umah

Ye memang ada kes org muda bayi meninggal sbb kobit..latar belakang kesihatan pun tadak
Sy assume mereka adalah golongan depression atau low immunity


Kita bole ckp mcm ni
Dlm 100 org pelbagai umur
80% recover well
20% akan masuk icu
5% akan on ventilator

Yg terpaksa masuk icu ni sbb renal function dia da kaput..ini yg akan buat lebih worst jd multiorgan failure end up ventilator

Masa ni doa saja la ya
Semua ubat2 di beri utk sapot saja
Masih bergantung lg kpd sistem peetahahan bdn masing2

Sbb apa kidney kaput?
Sbenarnya bila kita di timpa penyakit respiratory
Byk sgt mucus hingus dlm paru2
Kita panggil pneumonia
Hingus tu mesti di keluarkan supaya mudah nak benapas
Bila bdn kita penuh toxic kita kene buang eg berak kencing (perkumuhan)
Bdn cuba buang toxic td melalui pelbagai cara eg berak kencing berdarah hingus peluh etc
Sbb tu kalau perasan ada org develop skin rash
Cubaan utk keluarkan toxin
Skin adalah orga perkumuhan yg terbesar selepas kidney


Kalau paru2 penuh dgn cecair
Jantung & renal keje lebih masa & berkait rapat
Sampai satu tahap mereka penat
Ini akan jd organ multifailure

Dlm bdn kita ada lymphatic sistem
Sistem ini lah yg mengatur semua jenis toxic dlm bdn..ada immune sistem etc

Sbb tu bila kita selsema, ada hingus
Kat muka2 kita semua ada rongga2 mucus
Ingat sinusitis? Ingat tak knp depa kata bila da kene kobit smell sensory ilang?
Sbb masih lg ada tu saki baki mucus kat area muka tu

Disclaimer: Ini bukan penerangan pakar
Tp ini adalah cerita sembang tepi agar kita mudah paham utk org biashe2. Skadar berkongsi cerita
 
Sponsored Post
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register