BTC USD 57,150.4 Gold USD 1,815.80
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Apa Itu Kenan? | Kenan di dalam Masyarakat Melayu

Luqmanul Hakim

CG Top Poster Club
Joined
Mar 17, 2010
Messages
23,318
Reaction score
4,842
Points
196
Apa Itu Kenan? | Kenan di dalam Masyarakat Melayu


bibir-sumbing.jpg


Didalam masyarakat melayu kita sememang tidak terlepas dari cerita "kenan" iaitu kelahiran bayi yang cacat atau mungkin tidak berapa sempurna.

Kenan ini boleh disifatkan kelahiran bayi cacat atau 'kenan' mempunyai kesan sampingan terhadap anak tersebut di kemudian hari. Mungkin puncanya banyak tidak pada kenan semata-mata. Mungkin pengaruh lainnya baka, keturunan, jangkitan kuman, pendedahan kepada ubatan dan bahan kimia, masalah pemakanan, dadah, arak dan sebagainya.

Namun ramai orang kita percaya bahawa bayi yang 'terkenan' atau sedikit kecacatan ketika lahir ini seringkali dikaitkan dengan terkena atau mendapat 'kenan' ada pendapat mengatakan ketika isteri sedang mengandung si suami dilarang membunuh binatang dan lain-lain perkara yang tidak sepatutnya dilakukan.

Di bawahan ini sebahagiannya adalah hasil carian berkaitan dengan kenan dan disertakan sekali pantang larang orang Melayu, semasa ibu mengandung dibimbangi anak akan jadi "terkenan" :


 • Dilarang mencaci atau mengumpat dan mengata orang hendak pulak mengata keburukan di bahagian tertentu orang tersebut, (hidung mulut dan sebagainya) membuat fitnah, iri hati juga bergaduh. Perbuatan tersebut dipercayai akan mempengaruhi perangai anak yang bakal lahir. Ibu mengandung juga akan mengalami kesulitan semasa melahirkan anak.

 • Dilarang memaku, memahat dan menggali lubang. Tidak boleh memukul atau mencederakan binatang kerana dikhuatiri akan menyebabkan anak yang bakal lahir cacat anggota badan.

Terutama jika si suami pergi memancing ketika isteri masih didalam kandung bawah 7 bulan. Mitos orang melayu juga ada mengaitkan, apabila kita memancing ikan yang kita dapat bila mana kita merentap ikan daripada mulut yang ada terlekat mata kail, mulut ikan akan jadi rebet (sumbing) perkara ini sering kali dikaitkan dengan masalah kenan pada bayi yang sumbing.

 • Dilarang keluar rumah pada waktu petang atau senja kerana dikhuatiri syaitan akan menggusiknya. Hendaklah menjauhi pergaulan dengan orang yang tidak jujur atau rendah maruahnya, kerana dipercayai ini akan mempengaruhi perangai anak yang bakal lahir.

 • Dilarang melihat gerhana bulan ataupun matahari kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir akan cacat atau berkulit gelap.

 • Dilarang duduk di anak tangga kerana dipercayai perbuatan ini akan mendatangkan kecelakaan kepada ibu sewaktu hendak melahirkan anak.

 • Ibu juga dilarang memikul batu kerana dikhuatiri anak dalam kandungan menjadi lumpuh. Tidak boleh menanam pokok pisang kerana dikatakan perbuatan ini boleh menyebabkan anak berkepala besar yang luar biasa.

 • Ditegah menyusun tempurung kerana dikhuatiri anak yang dilahirkan akan botak kepalanya. Ibu mengandung juga tidak boleh membiarkan anak-anak melangkah perut kerana dikhuatiri anak akan lahir cacat atau dilahirkan tidak cukup bulan.

 • Dilarang tidur pada waktu tengah hari kerana dikhuatiri kepala anak yang bakal lahir akan menjadi besar.
  [*]Selain pantang larang yang dinyatakan di atas terdapat beberapa pantang larang lagi yang bersangkut dengan suami kepada ibu mengandung:

 • Suami kepada ibu mengandung pula dilarang meniup seruling atau alat bunyi bunyian kerana dikhuatiri anak yang akan dilahirkan sentiasa menangis.

 • Suami juga dilarang menyembelih ataupun pergi memburu binatang kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir cacat anggota badannya.

 • Suami juga dilarang memukul, membunuh binatang seperti ular dan sebagainya kerana dipercayai anak yang lahir akan cacat atau kenan binatang tersebut.


Moralnya perkara baik dijadi tauladan, perkara buruk dijadikan sempadan. Pengaruh dan pembawakan ibu bapa juga mungkin akan mempengaruhi kelak kelahiran anak tersebut. Sebaiknya semasa proses isteri mengandung ibu bapanya amat perlu menjaga sama adab sopan, tatasusila dan sebagianya, agar tidak mendapat kesan langsungnya pada bayinya kelak.

Dengan lain perkataan semasa anak di dalam kandungan ibu bapa dilarang sama sekali berbuat perkara yang tidak baik dan tidak senonoh dibimbangi anak yang bakal dilahirkan tidak sempurna malahan mungkin terkena 'kenan' dan terikut sama perbuatan yang tidak sepatutnya.

Wassalam, Wa'allahhualam.​

 
Sponsored Post

Jedi

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
42,800
Reaction score
1,884
Points
201
(Salam)

Nauzubillah.
 

renxu

Super Active Member
Joined
Aug 6, 2008
Messages
6,634
Reaction score
213
Points
73
ish..ish..mane bole percaya benda mcmni..
 

qba437

CG Top Poster Club
Joined
Oct 20, 2008
Messages
32,537
Reaction score
92
Points
120
macam-macam..dengar boleh..tapi percaya 100% tak boleh..apa pun semuanya kuasa Allah SWT..

ps: kalu kenen macam mana TT..?..:p
 

qba437

CG Top Poster Club
Joined
Oct 20, 2008
Messages
32,537
Reaction score
92
Points
120
ish..ish..mane bole percaya benda mcmni..

aku nih nak kata percaya pun tidak..tapi aku dah jumpa..kerana keceluparan mulut..jadi macam yang disebut dan lakukan..:-?..
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register