BTC USD 58,139.2 Gold USD 1,831.42
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Apa Fungsi News dalam Forex?

Raichu

Junior Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
85
Reaction score
0
Points
6
Kepada otai2 forex sekalian, saye nak tanye sket pasal news nih.

news (dalam konteks forex) nih macam mane sebenarnye?
knape org biasenye tak trade time news?
kat mane kite nak dapat news2 yg digembar-gemburkan nih?
salah satu source news yg saye tahu ialah "forex factory", tapi sejauh mane kesahihan news die nih?

Mohon tunjuk ajar dari saye yg noob ini :)
 
Sponsored Post

aswad_jebat

Fun Poster
Joined
Aug 21, 2008
Messages
531
Reaction score
340
Points
31
Kepada otai2 forex sekalian, saye nak tanye sket pasal news nih.

news (dalam konteks forex) nih macam mane sebenarnye?
knape org biasenye tak trade time news?
kat mane kite nak dapat news2 yg digembar-gemburkan nih?
salah satu source news yg saye tahu ialah "forex factory", tapi sejauh mane kesahihan news die nih?

Mohon tunjuk ajar dari saye yg noob ini :)

salam..sebenarnya ekonomic news ni adalah tulang belakang forex..dan juga element penting dalam trading kita..kalau kita tak tau mcm mana nak analisis news..kita takkan dapat detect market sentiment (bullish atau bearish) masa tu..kalau kita trade based pada indicator semata2..belum tentu lagi indicator blh membantu kita..sbb indicator ni semuanya based pada math calculation..sedangkan forex bukan matematik..so..kesimpulannya..news tak blh diabaikan..
 

anuarinvestor

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Dec 13, 2007
Messages
10,529
Reaction score
143
Points
123
News amat penting dari segala segi...dalam forex..yer sememangnya memberi "impak maksima " sesuatu pair.....segala berkait rapat..
 

anuarinvestor

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Dec 13, 2007
Messages
10,529
Reaction score
143
Points
123
Kepada otai2 forex sekalian, saye nak tanye sket pasal news nih.

news (dalam konteks forex) nih macam mane sebenarnye?
knape org biasenye tak trade time news?
kat mane kite nak dapat news2 yg digembar-gemburkan nih?
salah satu source news yg saye tahu ialah "forex factory", tapi sejauh mane kesahihan news die nih?

Mohon tunjuk ajar dari saye yg noob ini :)

Forex sememangnya di atas....apakah yang ada di bawah...Forex:D
 

Raichu

Junior Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
85
Reaction score
0
Points
6
oooo, jadi kenape bile saye view thread2 forex yg lain kat cg nih, kebanyakan nye cakap dorang tak trade time news?
 

mrafif

Active+ Member
Joined
Apr 28, 2006
Messages
2,868
Reaction score
12
Points
25
oooo, jadi kenape bile saye view thread2 forex yg lain kat cg nih, kebanyakan nye cakap dorang tak trade time news?

noted: Because they dont want to take any risk. :)
 

Raichu

Junior Member
Joined
Aug 2, 2008
Messages
85
Reaction score
0
Points
6
noted: Because they dont want to take any risk. :)

haaa, tu yg saye tak brape paham tu. bro aswad ngan anuar cakap news nih bagus utk tgk impak sume tu. tapi trader2 plak tak trade time news nih.

boleh terangkan tak macammane risk dlm konteks news nih? :-?

kalau ade resource pasal topik news nih, boleh gak kasi saye bace. saye banyak jumpe resources pasal indi ngan candlestick jer. :)
 

Muhammad_27

Super Active Member
Joined
Nov 8, 2007
Messages
7,914
Reaction score
86
Points
70
haaa, tu yg saye tak brape paham tu. bro aswad ngan anuar cakap news nih bagus utk tgk impak sume tu. tapi trader2 plak tak trade time news nih.

boleh terangkan tak macammane risk dlm konteks news nih? :-?

kalau ade resource pasal topik news nih, boleh gak kasi saye bace. saye banyak jumpe resources pasal indi ngan candlestick jer. :)

salah satu contoh ang pi la bace kt sini...XXX
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.21633
USD / JPY
108.585
GBP / USD
1.39815
USD / CHF
0.90079
USD / CAD
1.21356
EUR / JPY
132.075
AUD / USD
0.78452

CG Sponsors




Top
Log in Register