Apa beza trading online macam InstaForex dengan tukar duit kat kaunter dekat Tesco?

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.1105
USD / JPY
107.784
GBP / USD
1.23435
USD / CHF
0.96145
USD / CAD
1.37725
EUR / JPY
119.695
AUD / USD
0.6668

CG Sponsors




lautjernih

Fun Poster
Joined
Jun 22, 2019
Messages
151
Reaction score
7
Points
25
Maaf lah ye kalau soalan terlalu asas sangat; saya tak tau sangat benda2 ni.
Apa beza diantara kedua-dua ni? Sama je kan? Cuma satu online satu kat kaunter?

Harap ada yang sudi memberi pencerahan.
 
Sponsored Post

pijoe

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,216
Reaction score
1,176
Points
221
satu haram dan satu harus...
 

haudli

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,313
Reaction score
442
Points
136
Kaunter mengenakan spread yg tinggi

Melalui broker
Spreadnya lebih rendah

Dan mudah

Boleh join saya di xsocio markets

Kami ada training centre di penang, muar dan cyberjaya
 

azam575

CG Hardcore Club
Joined
Jul 19, 2007
Messages
98,447
Reaction score
826
Points
566
Yang mana satu ye? Kenap dia haram?
isu dia bukan halal dan haram tuan. kalau haram , semua broker forex haram ...

isu dia modal diperlukan untuk melakukan transaksi dan nilai spread dia. jika guna broker modal mula dengan modal kecil sebab ada leverage .. dan spread rendah. jika guna money changer modal besar diperlukan dan nila spread pun besar ....
 

||||||

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2007
Messages
13,533
Reaction score
241
Points
123
kalau di broker yg banyak ada di forum ini seperti instaforex dan lain2 tu, semua transaksi adalah satu pembelian kontrak atau dikenali sebagai cfd manakala di kaunter money changer tu adalah pembelian matawang fisikal. Serupa, tapi tak sama tu
 

azam575

CG Hardcore Club
Joined
Jul 19, 2007
Messages
98,447
Reaction score
826
Points
566
kalau di broker yg banyak ada di forum ini seperti instaforex dan lain2 tu, semua transaksi adalah satu pembelian kontrak atau dikenali sebagai cfd manakala di kaunter money changer tu adalah pembelian matawang fisikal. Serupa, tapi tak sama tu
ya betul tuan .. dan nilai spread nya .. sangat tinggi .... berbeza jika berdagang di broker forex
 

cemarajingga

Active Member
Joined
Mar 9, 2006
Messages
1,081
Reaction score
19
Points
25
Maaf lah ye kalau soalan terlalu asas sangat; saya tak tau sangat benda2 ni.
Apa beza diantara kedua-dua ni? Sama je kan? Cuma satu online satu kat kaunter?

Harap ada yang sudi memberi pencerahan.
byk beza.. Di kaunter terus boleh dapat duit on spot . Forex online ambil masa. kadang kadang ada broker yg scam dan buat macam macam alasan sebab trader sentiasa untung dalam jumlah yang banyak. Teruk broker nak bayar sedangkan kebanyakan broker dapat untung hasil dari trader lain yang loss atau mc.
Di kaunter dapat tukar sekadar duit yang ada. Forex online dapat beli lebih dari duit yang ada mengikut leverage yg diberi oleh broker forex.
Dikaunter berurusan depan depan.. forex online tak nampak pun berurusan dgn siapa..
Di kaunter takde yg pertikaikan hukum, forex online ada yg mempertikaikan hukum..
Di kaunter... . forex online....
 

azam575

CG Hardcore Club
Joined
Jul 19, 2007
Messages
98,447
Reaction score
826
Points
566
byk beza.. Di kaunter terus boleh dapat duit on spot . Forex online ambil masa. kadang kadang ada broker yg scam dan buat macam macam alasan sebab trader sentiasa untung dalam jumlah yang banyak. Teruk broker nak bayar sedangkan kebanyakan broker dapat untung hasil dari trader lain yang loss atau mc.
Di kaunter dapat tukar sekadar duit yang ada. Forex online dapat beli lebih dari duit yang ada mengikut leverage yg diberi oleh broker forex.
Dikaunter berurusan depan depan.. forex online tak nampak pun berurusan dgn siapa..
Di kaunter takde yg pertikaikan hukum, forex online ada yg mempertikaikan hukum..
Di kaunter... . forex online....
satu lagi bila di kaunter nilai spread dia sangat besar . cuma ji abuat pertukaran di kaunter .. tak kisah pun harga naik atau turun .. sebab duit memang ada kat tangan .. cuba tanya dengan pelabur DINAR ARAB SAUDI ... huhuhuhu

dengan broker boleh trade serendah 1usd oooo ... info lanjut boleh ke website broker
 

miehensem

Legendary Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
15,604
Reaction score
1,462
Points
191
berlainan..

sebab kalau online kita trade mcm2 pair..

tapi di kaunter.. kita takleh direct swap pair mcm online..

contoh..

kita nak trade pair GU dkt kaunter..

kita guna rm.. beli 100 pound.. then kita tgk chart broker.. naik tinggi.. then kita p kaunter.. kita takleh terus tukar ke USD sebab kaunter kita just tukar drpd Pound ke MYR or MYR ke pound..

disebabkan spread tinggi..

so kita tak untung mcmana untung dgn broker online..

sebab bila kita trade GU.. kita guna myr utk beli pound.. then kita sell pound.. kita dpt myr.. dah kena spread kali kedua..

pastu kita guna myr beli usd pulak.. kena spread lagi..

so kalau nak trade offline.. mmg tak untung.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register