Apa beza ORI set dengan AP set? bg handphone di pasaran ;)

CG Sponsors




bro drummer

Super Active Member
Joined
Mar 3, 2011
Messages
7,824
Reaction score
151
Points
73
Aku ada sembang ngan pegawai kastam dulu...dia cakap, nak import Hset kena ada AP (permit Import). Bila ada baru bleh import hset complete set + tax dia pon bleh tahan mahal... Tapi kat M'sia ramai tokey2 cine dia import part hset in several pieces Main Body, PCB + Electronic, Key Pad & Housing. So, yang akan kene tax mahal cuma Key Pad & Housing. Pastu dorang pasang kat sini je..lagi pon process nak assembly tu takde susah mana pon & hset tu la yang di declare sebagai AP set.

Ni kastam yang bagitau aku la..aku tak tau la betul ke tak..:D.

Kesimpulan :
Ori Set = Assy by manufacturer - warranty by manufacturer
AP set = Assy by local importer/agent - warranty by kedai
maklumat dan info yg terbaek.tenkiu broooo ;)
tenkiu gak pd geng2:)cgrock..
 
Sponsored Post

fbiuc24

Active Member
Joined
Jan 17, 2011
Messages
1,163
Reaction score
0
Points
20
kuikui..
bro drummer..
sebnarnya tokey kedai tu kencing berdiri..:(scam
mana ada barang xde sparepart lagi2 hp..:D
dun worri..AP set warranty kedai..
kalau ori set..siap sedia duit..
pastu rosak anto la kat mana2 yg ade service dia..
hehe :)paid

mesti dia gertak tu.. sebab yang AP tokey tu jual sebenar nyer clon punya... tu awal2 dia cakap camtu... baik hati2..... clon punya memang takder sparepart.. rosak tukar baru.. kalau dalam waranty lahhhh.. :(scam:(scam

AP punya sama jugak ngan ori.. cuma sekali tu aku tengok AP nyer dia cop kat kotak " only for nigera market" huhuhuuu...
 
Last edited:

SmileAlways

Super Active Member
Joined
Aug 11, 2014
Messages
9,431
Reaction score
405
Points
91
soleheen.com/2019/02/smartphone-ap-set-malaysia.html
 
Sponsored Post
Top
Log in Register