Apa beza ORI set dengan AP set? bg handphone di pasaran ;)

CG Sponsors




azme86

Fun Poster
Joined
Aug 23, 2010
Messages
998
Reaction score
2
Points
15
itu laahh
aku ade tny gak..mende yg same ler depa gtau
tp ade yg best
aku tny pasal HP galxy S..tauke tu kate (bkn aku) lee..
kate nye..kalau AP set..rosak lcd screen ke..rosak ape2 ke..barang sparepart xde..(aku pn garu~X( lee) ntah2 die nk physco aku jeee..kan?kekekeee:))

kuikui..
bro drummer..
sebnarnya tokey kedai tu kencing berdiri..:(scam
mana ada barang xde sparepart lagi2 hp..:D
dun worri..AP set warranty kedai..
kalau ori set..siap sedia duit..
pastu rosak anto la kat mana2 yg ade service dia..
hehe :)paid
 
Sponsored Post

later_on82

Active+ Member
Joined
Oct 6, 2010
Messages
3,185
Reaction score
61
Points
30
em..bagi ak camni..ikut kemampuan masing2 sebenanya..set ori confirm korg xkan rasa curiga or was2 bab claim waranty..tp kalo set AP ni kdg2 kedai ni byk cengkadak..tetibe plak kata part2 cam LCD cover 1-3bulan je..senang ckp better amik set ori kalo beli yg harga rm1k ke atas..beza dgn AP x byk pon..kalo HP yg x berapa mahal..bole try AP..tp lg 1 ak nak bgtau, AP set ni ade yg recon (used set yg 'dibarukan')so hati2 la ye..cam ak semlm ak pegi beli BB Bold 9000 yg recon...mmg tokey kedai stated benda tu recon..n ramai giler yg beli coz murah..n ade waranti 1 tahun even recon..ak try BIS, BBM semua ok..nampak cam baru even recon..kire tokey jujur la..kalo yg x jujur..depa claim yg recon tu AP set..n jual sekali ganda mahal dr harga recon..sbg contoh BB recon yg ak beli rm 470 shj..tp ak tanye kt 1 kedai kt tesco ampang..die kata rm850 AP set..n sebenanya set BB yg ak beli dah xde kuar yg baru..just recon je..n ak lega coz ak menang membeli..menang memakai..hahahaha
 

azme86

Fun Poster
Joined
Aug 23, 2010
Messages
998
Reaction score
2
Points
15
em..bagi ak camni..ikut kemampuan masing2 sebenanya..set ori confirm korg xkan rasa curiga or was2 bab claim waranty..tp kalo set AP ni kdg2 kedai ni byk cengkadak..tetibe plak kata part2 cam LCD cover 1-3bulan je..senang ckp better amik set ori kalo beli yg harga rm1k ke atas..beza dgn AP x byk pon..kalo HP yg x berapa mahal..bole try AP..tp lg 1 ak nak bgtau, AP set ni ade yg recon (used set yg 'dibarukan')so hati2 la ye..cam ak semlm ak pegi beli BB Bold 9000 yg recon...mmg tokey kedai stated benda tu recon..n ramai giler yg beli coz murah..n ade waranti 1 tahun even recon..ak try BIS, BBM semua ok..nampak cam baru even recon..kire tokey jujur la..kalo yg x jujur..depa claim yg recon tu AP set..n jual sekali ganda mahal dr harga recon..sbg contoh BB recon yg ak beli rm 470 shj..tp ak tanye kt 1 kedai kt tesco ampang..die kata rm850 AP set..n sebenanya set BB yg ak beli dah xde kuar yg baru..just recon je..n ak lega coz ak menang membeli..menang memakai..hahahaha
dah macam kawan aku..
baru semalam dia angkat bb bold recon..
dah ketagih nak menaip bbm dgn aku..
eheh tahniah bro..:)paid
 

deepdiver

Fun Poster
Joined
Mar 10, 2011
Messages
459
Reaction score
0
Points
10
better beli ori.. kalo ap.. rosak henpon mau 2 bulan menuggu... tp barang yg dia ganti tu blum tentu ori punya...
sape ckp beli ori kalau rosak siap cepat kalau claim warranty?aku beli sony ericcson ori pastu nokia axxax ori punya..rosak then hantar kat centre..ko tau brp lama?nak dekat 2 bulan siap..pastu cerewet..bukan aku ckp tak bagus tapi sbb company besar so byk la benda yg dia nak..resit la..warranty kad la..kalau ap...hantor kedai..dia kdg2 tukar baru terus...kalau dia hantar service atau repair pun..kdg2 siap bg pinjam hp lain...tapi tgk kedai la..kalau ko biasa kedai tu ..mesti dia bg service bagus..tapi terserah la pada korang...ori tak semestinya bagus..mcm kete gak..proton tu ori aper tapi ada gak masalah walaupun baru dan ori...tepuk dada tanya selera...
 

boey

Legendary Member
Joined
Oct 10, 2007
Messages
15,501
Reaction score
56
Points
120
kalau korang pg kilang kat china baru korang tau apa itu AP set.. AP set adalah set yg dah di reject kilang kerana masalah2 kecil (hardware) yg di alami hp ketika pemasangan komponen atau perisian x complete.. hp ini akan di asingkan mengikut level masing2.. ada pihak ketiga hanya membeli papan hp tersebut dengan kuantiti yg banyak dan memasang komponen x ori dgn menggunakan perisian x ori untuk dipasarkan dan di lablekan sebagai AP.. AP pula x ada jaminan kilang dan x ada jaminan pengedar..

p/s : berhati2 dgn hp AP.. kebanyakkan baru beli dah rosak.. sympthom yg selalu berlaku adalah auto off..
 

boey

Legendary Member
Joined
Oct 10, 2007
Messages
15,501
Reaction score
56
Points
120
em..bagi ak camni..ikut kemampuan masing2 sebenanya..set ori confirm korg xkan rasa curiga or was2 bab claim waranty..tp kalo set AP ni kdg2 kedai ni byk cengkadak..tetibe plak kata part2 cam LCD cover 1-3bulan je..senang ckp better amik set ori kalo beli yg harga rm1k ke atas..beza dgn AP x byk pon..kalo HP yg x berapa mahal..bole try AP..tp lg 1 ak nak bgtau, AP set ni ade yg recon (used set yg 'dibarukan')so hati2 la ye..cam ak semlm ak pegi beli BB Bold 9000 yg recon...mmg tokey kedai stated benda tu recon..n ramai giler yg beli coz murah..n ade waranti 1 tahun even recon..ak try BIS, BBM semua ok..nampak cam baru even recon..kire tokey jujur la..kalo yg x jujur..depa claim yg recon tu AP set..n jual sekali ganda mahal dr harga recon..sbg contoh BB recon yg ak beli rm 470 shj..tp ak tanye kt 1 kedai kt tesco ampang..die kata rm850 AP set..n sebenanya set BB yg ak beli dah xde kuar yg baru..just recon je..n ak lega coz ak menang membeli..menang memakai..hahahaha
yup kebanyakkan AP set berasal dari Recondition set.. tidak semua tp kebanyakkannya.. Pengeluar AP set terbesar di malaysia adalah Singapura..
 

mrdzy

Active Member
Joined
Jan 19, 2011
Messages
2,350
Reaction score
17
Points
25
..

p/s : berhati2 dgn hp AP.. kebanyakkan baru beli dah rosak.. sympthom yg selalu berlaku adalah auto off..
henpon aku AP rasanya..selalu tiba2 mampos sendiri padahal batteri ada half lagi.. tapi usia dah lebey 3thn le..hehe .. SE w810i.. :D
 

AjuL

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jul 2, 2009
Messages
9,046
Reaction score
173
Points
73
Even barang tu sama2..kualiti mmg ada lain sket..sebab AP ni datang xsekali...kira diassemble masa kat malaysia...original plak..mmg datang direct full pakej terus..mmg assemble dari sana siap2..ap ni cuma warranty kedai..so paham2 je lah..kalau dah kedai ...barang gantian dia mmg cokia..kalau ori plak..mmg hantar centre..diorang guna barang sparepart yang original..
 

japoniser

Super Active Member
Joined
Aug 12, 2010
Messages
5,219
Reaction score
40
Points
70
nokia 3310 adalah terbaik..tak perlu risau...:p
 

wealthgainer

Legendary Member
Joined
May 20, 2007
Messages
13,976
Reaction score
42
Points
120
Aku ada sembang ngan pegawai kastam dulu...dia cakap, nak import Hset kena ada AP (permit Import). Bila ada baru bleh import hset complete set + tax dia pon bleh tahan mahal... Tapi kat M'sia ramai tokey2 cine dia import part hset in several pieces Main Body, PCB + Electronic, Key Pad & Housing. So, yang akan kene tax mahal cuma Key Pad & Housing. Pastu dorang pasang kat sini je..lagi pon process nak assembly tu takde susah mana pon & hset tu la yang di declare sebagai AP set.

Ni kastam yang bagitau aku la..aku tak tau la betul ke tak..:D.

Kesimpulan :
Ori Set = Assy by manufacturer - warranty by manufacturer
AP set = Assy by local importer/agent - warranty by kedai
 
Sponsored Post
Top
Log in Register