Apa beza Monitor CRT white screen dgn black screen?

CG Sponsors




five_soul

Active+ Member
Platinum Member
Joined
May 9, 2008
Messages
2,595
Reaction score
15
Points
25
Salam!

Ok...ada sbb kenapa aku tanya soalan seperti ditajuk di atas. Aku penah la pergi usha kedai monitor refurbished atau 2nd hand ni. Sekali aku tgk ada skrin hitam n ada yg putih. korang akan perasan kalu tutup monitor korang tu. Dia ada terangkan yang mana sesuai utk main game/grafik dan mana yg utk biasa2 je pakai. Tp aku dah lupa laaaaa...dah lama..masa student dulu.

Jadi, aku amik kesempatan ni..memohon jawapan dari yg bijak IT atau grafik punye orang. Tengkiu kalu dpt jawab. Aku tgh nak mencari monitor 2nd hand crt. nak beli lcd tak mampu lagi. :)
 
Sponsored Post

five_soul

Active+ Member
Platinum Member
Joined
May 9, 2008
Messages
2,595
Reaction score
15
Points
25
xde sesiapa ke yg leh bantu?
 

zinedine

Banned
Joined
Jan 11, 2007
Messages
5,741
Reaction score
22
Points
65
xde sesiapa ke yg leh bantu?
Secara ringkas, kebiasaanya CRT monitor black screen sesuai digunakan utk pemain game & grafik sebab tiubnya lebih lasak. Kalau yg white screen, utk kegunaan biasa2 cth internet, menaip, proses data jer, kegunaan selain games & grafik.
 

fnd75

Active Member
Joined
Apr 25, 2006
Messages
1,938
Reaction score
36
Points
35
kalau nak guna crt kena ada uv filter, lama2 boleh rosak mata. tambah jenis muka 2-3 inci aje dr skrin...
 

tomie

CG Hardcore Club
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,884
Reaction score
8,265
Points
716
kalau nak guna crt kena ada uv filter, lama2 boleh rosak mata. tambah jenis muka 2-3 inci aje dr skrin...
dok kelebek apa sampai dekat sangat tuh...heuheuheu :)):eek:
 

fnd75

Active Member
Joined
Apr 25, 2006
Messages
1,938
Reaction score
36
Points
35
aku selalu nampak user jenis tu kat tempat keja aku ni... 2-3 inci tu maksudnya tengok skrin rapat sangat :D
 

ameant

Super Active Member
Joined
Mar 27, 2007
Messages
6,332
Reaction score
143
Points
73
jgn blue screen sudah laa... mau kene format balik :D
 

five_soul

Active+ Member
Platinum Member
Joined
May 9, 2008
Messages
2,595
Reaction score
15
Points
25
aku selalu nampak user jenis tu kat tempat keja aku ni... 2-3 inci tu maksudnya tengok skrin rapat sangat :D
A'ah...aku pun penah tgk. Ntah apa la dia tgk rapat sgt. agaknya dah takleh nak zoom kot. Takpun rabun dekat kot.

Bro, UV filter ni dia asing dari CRT kan. Takde yg built-in kan?
 

kalau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
aku ada gak nengok kat site nak cari beza black/white crt nih.......tapi, takder gak cakap mana satu bagus wat game ke apa ke......cumer cakap yg wat wana itam/putih tue berdasarkan material dier pakai kat tube tue......
 

kalau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
A'ah...aku pun penah tgk. Ntah apa la dia tgk rapat sgt. agaknya dah takleh nak zoom kot. Takpun rabun dekat kot.

Bro, UV filter ni dia asing dari CRT kan. Takde yg built-in kan?
setau aku, tak penah lak aku nengok yg build in nyer........sumer sold seperately...........
 
Sponsored Post
Top
Log in Register