Anwar tak mampu tadbir negara di saat krisis, kata Dr M

CG Sponsors
cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,101
Reaction score
11,688
Points
1,906
1605345163263.png


Anwar tak mampu tadbir negara di saat krisis, kata Dr M
Diterbitkan Hari ini 10:20 amKetika pentadbiran PH, Dr Mahathir yang ketika itu perdana menteri berkata akan menyerahkan jawatan itu kepada Anwar Ibrahim tetapi membayangkan - di belakang tabir - tidak akan membantu meraih sokongan secukupnya kepada presiden PKR itu.
Dalam usaha pembangkang untuk kembali mendapat kuasa di peringkat persekutuan, kedua-duanya juga tidak mencapai kata sepakat dalam soal calon perdana menteri.

Kini, Mahathir secara terbuka berkata Anwar tidak layak memegang jawatan itu.

Dalam wawancara bersama The Malaysian Insight yang diterbitkan hari ini, Mahathir berkata bekas timbalannya itu tidak mampu mengemudi negara jika berlakunya krisis kewangan, dengan menyorot krisis ekonomi pada 1997 sebagai contoh.

“Kita telah uji kebolehan beliau semasa saya jadi perdana menteri. Saya telah bercuti selama dua bulan (antara Mei dan Julai 1997) dan Anwar dilantik sebagai perdana menteri pada masa itu.
“Terpulanglah kepada kita untuk menilai sama ada dia mempunyai keupayaan untuk mentadbir negara dengan baik.

“Saya tidak tahu penilaian yang akan dibuat oleh rakyat tetapi yang jelasnya dalam krisis kewangan 1997/98 dia tidak berkeupayaan,” katanya dalam wawancara itu.

Anwar kemudian dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan setahun kemudian. Dia melancarkan gerakan Reformasi untuk melawan Mahathir dan kemudian dijatuhkan hukuman penjara.

Berbaik sebelum kembali keruh

Bagaimanapun, kedua-duanya berdamai buat sementara waktu menjelan PRU14 untuk menentang Najib Razak yang merupakan perdana menteri ketika itu.

Kerjasama itu membawa kepada gabungan PH, yang terdiri daripada Bersatu di bawah pimpinan Mahathir, PKR, Amanah dan DAP.

PH berjaya menewaskan BN dan Mahathir dilantik sebagai perdana menteri ketujuh dengan kesepakatan jawatan itu akan diserahkan kepada Anwar kemudian.

Bagaimanapun, Presiden Bersatu, Muhyiddin Yassin membawa keluar parti itu daripada PH pada akhir Februari, membentuk kerajaan baru - Perikatan Nasional (PN).

Susulan daripada kejatuhan kerajaan PH, hubungan antara Anwar dan Mahathir kembali keruh.

Dalam wawancara itu, Mahathir mempersoalkan penilaian Anwar dalam menangani krisis kewangan Asia 1997 yang menurutnya mahu mengikut langkah yang disarankan Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

“Saya pernah berkata kepadanya kalau kita ikut mereka, negara mungkin tidak akan ada dana yang cukup untuk membayar gaji, tetapi dia masih terus dengan pendiriannya menyokong IMF dan Bank Dunia.

“Sebab itu saya terpaksa ambil alih kerajaan daripada menteri kewangan dan merancangkan pendekatan untuk memulih semula negara kita,” katanya lagi seperti dipetik.

Mahathir mengambil beberapa langkah tidak konvensional semasa krisis kewangan Asia, termasuk menambat ringgit pada kadar 3.80 bagi setiap dolar AS.

Langkah itu dikritik secara meluas oleh masyarakat antarabangsa tetapi diperakui oleh IMF sebagai tepat selepas Malaysia menjadi antara negara yang cepat pulih daripada krisis tersebut. 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,101
Reaction score
11,688
Points
1,906
1605345260766.png


Mahathir cuba halang PH jadi kerajaan semula - PKR
Diterbitkan Hari ini 2:29 pm

Dikemaskini Hari ini 4:54 pmPKR mendakwa bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad cuba menghalang Pakatan Harapan (PH) kembali berkuasa.

Ini selepas Mahathir, yang merupakan bekas pengerusi Pakatan Harapan (PH), secara terbuka mendakwa Presiden PKR Anwar Ibrahim tidak mampu memimpin negara ini yang sedang berhadapan krisis ekonomi.

Anwar merupakan pilihan pertama PH untuk menjadi perdana menteri sekiranya gabungan itu kembali berkuasa setelah ditumbangkan pada bulan Februari akibat tindakan anggota parlimen yang melompat parti.
"Kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad yang terkini menggambarkan bahawa beliau terdesak untuk dilihat relevan dalam arus politik perdana.

"Serangan beliau terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah tidak berasas dan boleh disifatkan sebagai cubaan untuk mengkhianati serta menggagalkan usaha Pakatan Harapan (PH) mendapatkan semula kerajaan," kata ketua penerangan PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Perseteruan antara Mahathir dan Anwar menghalang pembangkang bersatu.

Mahathir dilantik kali kedua sebagai perdana menteri setelah PH memenangi pilihan raya umum 2018 dengan janji akan menyerahkan kuasa kepada Anwar.

Namun, Mahathir menunjukkan dia tidak berencana untuk mengumpulkan sokongan yang diperlukan untuk Anwar untuk mewujudkannya.

Berdasarkan rakaman audio yang bocor, Mahathir mengakui Bersatu enggan menerima Anwar namun meminta lebih banyak masa untuk mempertimbangkan perkara itu.

18be1712a188c4d66272af3202f704f9.jpg

Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin kemudian mengatur langkah dengan menarik parti itu keluar daripada PH.

Mahathir yang kecewa tindak tanduk Muhyiddin bekerjasama dengan Umno kemudian meletak jawatan sebagai perdana menteri dan pengerusi Bersatu.
Bagaimanapun kerajaan pimpinan Muhyiddin kini dianggap rapuh dengan hanya memperoleh sokongan 113 ahli parlimen daripada jumlah keseluruhan 222 orang di Dewan Rakyat.
Mahathir kini memimpin parti baru yang belum didaftarkan - Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang).
Parti itu bukan sebahagian daripada PH tetapi mempunyai hubungan yang baik dengan DAP dan Amanah.

Shamsul berkata, ketidakstabilan politik yang berlaku pada hari ini disebabkan tindakan Mahathir tidak meletakkan jawatan sebagai perdana menteri.
"Mahathir yang meletak jawatan tanpa sebarang perbincangan dengan pimpinan PH adalah punca kejatuhan kerajaan seterusnya memangkin rampasan kuasa secara khianat oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan dukungan gerombolan pimpinan Bersatu," katanya.

6aa4e061de5df324b6cb0a2d2bf730ee.jpg

Shamsul berkata, Mahathir perlu menghentikan tindakan beliau yang kini dilihat sebagai langkahmemecahbelahkan PH ketika Anwar menggembleng sokongan pelbagai pihak untuk mendapatkan kembali mandat rakyat yang dirampas pada PRU lalu.

"Tun Dr Mahathir sewajarnya bermuhasabah dan insaf bahawa punca segala ketidakstabilan politik yang berlaku dalam negara mutakhir ini berpunca dari tindakan beliau sendiri.
"Beliau seharusnya menunjukkan sikap sebagai seorang negarawan dan membantu usaha Datuk Seri Anwar dan PH untuk mengembalikan mandat rakyat dan bukan menggagalkannya ," kata Shamsul.
Mahathir, dalam wawancara dengan The Malaysian Insight, mendakwa Anwar bukan orang yang tepat untuk menjadi perdana menteri.

Ahli politik berusia 95 tahun itu membangkitkan keupayaan Anwar ketika menjadi timbalan perdana menteri dan menteri kewangan pada tahun 1997 apabila cuba mengikut saranan Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dalam menangani krisis ekonomi pada masa itu.

“Kita telah uji kebolehan beliau semasa saya jadi perdana menteri. Saya telah bercuti selama dua bulan (antara Mei dan Julai 1997) dan Anwar dilantik sebagai perdana menteri pada masa itu.

“Sebab itu saya terpaksa ambil alih kerajaan daripada menteri kewangan dan merancangkan pendekatan untuk memulih semula negara kita.

“Saya tidak tahu penilaian yang akan dibuat oleh rakyat tetapi yang jelasnya dalam krisis kewangan 1997/98 dia tidak berkeupayaan,” Mahathir dipetik berkata.

Sementara itu, Senator Mohd Yusmadi Mohd Yusoff secara sinis berkata dia "bersetuju" dengan kenyataan Mahathir bahawa "Anwar tidak layak menerajui negara".

Dalam ciapan di Twitternya, Yusmadi berkata, Anwar memang tidak berkemampuan menerajui negara ke arah korupsi, kronisme, 'klientelisme', perkauman dan sebagainya.

"Ya saya setuju dengan Tun M. Datuk Seri Anwar tidak berkemampuan menerajui Malaysia ke arah korupsi, kronism, klientelisme, rasism dan sebagainya.

"Rakyat Malaysia perlukan Anwar untuk membina Malaysia yang baru dan adil untuk semua," ciapnya.


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,101
Reaction score
11,688
Points
1,906
PKR bersekongkol dengan ahli politik kleptokrat Umno

Tuduhan Dr Mahathir menghalang mandat rakyat dikembalikan adalah kenyataan yang gelojoh.
Ulya Aqamah Husamudin
Nov 14, 2020 4:20 PM


tun1-1068x709.jpg

Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.Tuduhan daripada pihak PKR bahawa Dr Mahathir Mohamad menghalang usaha mengembalikan mandat rakyat adalah kenyataan yang gelojoh dan tidak berasas sekali.
Umum mengetahui punca Langkah Sheraton terjadi kerana pengkhianatan daripada kem Azmin Ali serta Muhyiddin Yassin.
Jika Mahathir mahu kekal sebagai perdana menteri sehingga hari ini, beliau boleh sahaja berbuat demikian bersama kerajaan Perikatan Nasional kerana beliau sebenarnya adalah calon perdana menteri gabungan itu.

Namun, Mahathir tidak bersetuju dengan pengkhianatan tersebut dan beliau bersedia dibuang daripada parti yang beliau bina sendiri demi pertahankan mandat rakyat dan mengotakan janji kepada komponen PH.
Andai Mahathir tidak meletakkan jawatan, Bersatu dan kumpulan Azmin sewaktu itu tetap akan keluar daripada PH dan tetap akan menyebabkan kerajaan PH jatuh.

Sewaktu Anwar Ibrahim mengumumkan, mempunyai jumlah sokongan yang mencukupi beliau sendiri memberitahu angka ini tidak termasuk Pejuang.
Hakikatnya PKR terlebih awal tidak mahu bekerjasama dengan pihak Pejuang dan lebih memeranjatkan sanggup bersekongkol dengan Umno termasuk beberapa ahli politik kleptokrat.

Bagaimana tuduhan dilemparkan kepada pihak Mahathir dan Pejuang sedangkan pihak Anwar sendiri tidak membincangkan soal sokongan.
Andai Mahathir tidak meletakkan jawatan, Bersatu dan kumpulan Azmin sewaktu itu tetap akan keluar daripada PH dan tetap akan menyebabkan kerajaan gabungan itu jatuh.
Jika diamati kenyataan yang dibuat Mahathir baru-baru ini, jelas ia tiada kena mengena dengan Langkah Sheraton dan hanya merujuk kepada pengalaman sewaktu menjadi perdana menteri ke-4.
Malahan, kenyataan itu adalah konsisten dengan apa yang ditulis di dalam buku Doktor Umum: Memoir Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Namun begitu, pada akhirnya, Mahathir tetap serahkan kepada umum untuk menilai sendiri prestasi beliau.
Pembangkang seharusnya berhenti berkelahi terutamanya mengenai perkara yang begitu trivial dan kecil.
Cari titik tengah persamaan, gembleng usaha dan bekerjasama menolak kerajaan yang dicuri dan bersekongkol dengan kleptokrat.


Penulis merupakan Ketua Penerangan (Penaja) Pejuang


 

Mad_Hatter

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2011
Messages
8,668
Reaction score
1,399
Points
151
Anwar ada nombor tau. jangan main-main.
Esok lusa mungkin jadi PM, bila nombor dia naik 🤣
Sekarang dia tak jadi PM lagi sebab nombor dia belum kena. :ROFLMAO:
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
74,101
Reaction score
11,688
Points
1,906
ULASAN | Kenapa kenyatan bersifat gelisah, penuh dendam kesumat dan berhati kaldu masih diucapkannya?

1605358356146.png


ULASAN | Mahathir - pengidap sakit kronik 'Anwar-o-fobia'
Zunar
Diterbitkan Hari ini 8:00 pm

Dikemaskini Hari ini 8:00 pmULASAN | Anwar Ibrahim tak mampu tadbir negara ketika krisis, begitulah kata Mahathir seperti dilaporkan oleh media. Kenapa bekas perdana menteri itu masih mengeluarkan kenyatan seperti ini sedangkan dialah yang datang berjabat tangan dengan Anwar di mahkamah untuk membentuk gabungan PH sebelum PRU14?

Kenapa kenyataan yang bersifat gelisah, penuh dendam kesumat dan berhati kaldu ini masih diucapkan?

Memerhati dengan rapat tingkah lakunya, saya dapat katakan bahawa Mahathir mempunyai sejenis penyakit "Anwar-o-fobia," iaitu sejenis penyakit kronik yang mana pesakitnya hidup dalam ketakutan terhadap manusia bernama Anwar Ibrahim.

Pesakit bernama Mahathir ini tidak akan dapat tidur lena selagi Anwar mempunyai peluang untuk jadi perdana menteri, walaupun ia hanya satu peratus.
Kenapa Mahathir takut kepada Anwar? Mudah, kerana dia tak mahu ada orang yang lebih baik darinya memimpin negara ini. Selama ini dia dianggap sebagai perdana menteri yang hebat - sebagai jagoan, wira dunia ketiga dan pemimpin serba maha. Sudah tentu kewiraan itu nampak jelas jika dibandingan dengan Pak Lah, Najib Razak dan Muhyiddin Yassin.

Namun jika dibanding dengan Anwar, kemungkinan tidak. Oleh sebab itu, Anwar harus dihalang daripada menjadi perdana menteri selagi hayat Mahathir ada.

Berbalik kepada kenyataan terbaru Mahathir bahawa Anwar tak berkeupayaan untuk mentadbir negara di saat krisis. Maksud Mahathir bahawa dialah orang yang paling layak berbuat demikian.
Mari kita lihat sebahagian dari rekod Mahathir mentadbir negara ketika dalam krisis.

Dari segi ekonomi - pada krisis kewangan 1998, seorang ahli perniagaan telah mengalami kerugian besar dalam perusahaan perkapalan. Mahathir telah mengarahkan supaya wang negara berjumlah RM1.7 bilion digunakan untuk bailout syarikat tersebut.

Ahli pernigaaan yang dimaksudkan tidak lain dan tidak bukan ialah Mirzan, anaknya sendiri. Orang yang tidak mahu mengeluarkan wang negara bagi tujuan tersebut ketika itu ialah menteri kewangan, iaitu Anwar Ibrahim. Kerana itu Daim dilantik sebagai menteri khas untuk melaksanakan kerja-kerja tersebut.

Berapa billion lagi wang negara dihabiskan untuk membantu keluarga dan kroni Mahathir? Ruang ini tidak cukup besar untuk mengupas isu Empangan Bakun, Lebuhraya Plus dan Perwaja yang mempunyai cerita hampir sama.

Apakah ini kriteria seorang kepala negara yang pandai mentadbir ketika krisis? Untuk selamatkan anak dan kroni?

Dari segi politik - pada 1988, ketika krisis kempimpinan Umno yang menyaksikan Mahathir hampir-hampir kalah kepada Tengku Razaliegh sebagai presiden dalam pemilihan Umno, dia menggunakan kuasa kuku besi untuk bertindak ke atas hakim-hakim yang mahu membicarakan kes tersebut

Ketua Hakim Negara keitika itu, Salleh Abas bersama lima hakim - Azmi Kamaruddin, Eusoffe Abdoolcader, Wan Hamzah Mohamed Salleh, Wan Suleiman Pawan Teh dan George Seah telah dipecat oleh Mahathir.

Tindakan Mahathir tersebut menyebabkan kehancuran parah kepada sistem kehakiman negara dan ia gagal dipulihkan sampai hari ini. Hakim-hakim tersebut dipecat untuk menyelamatkan kedudukannya sebagai presiden Umno dan perdana menteri.

Apakah memijak kedaulatan undang-undang bagi menyelamatkan kedudukan sendiri dianggap sebagai kemampuan mentadbir?

Sebelum itu, Oktober 1987, Mahathir juga menangkap 119 aktivis dan ahli politik di bawah undang-undang tanpa bicara ISA dalam Operasi Lalang. Dua akhbar bebas ketika itu - The Star dan Watan juga diharamkan.

Selepas itu, ISA terus digunakan Mahathr untuk menutup mulut pengkritik-pengkritik pemerintahannya. Tidak perlu jadi saitis roket untuk menyatakan cara kekuasaan kuku besi ketika krisis bukanlah ciri-ciri seorang pemimpin yang bagus untuk negara. Semua diktator di dunia menggunakan cara ini untuk mengekalkan kuasa

Dalam usahanya untuk menyingkirkan Anwar pada tahun 1998, Mahathir turut menyeret semua institusi negara untuk terlibat ke dalamnya. Jabatan Peguam Negara, hakim-hakim, polis, institusi pendidikan dan hampir kesemua jabatan kerajaan dikerah.

Akhirnya institusi-institusi yang dulunya sangat bebas dan berwibawa bertukar menjadi lemah dan kehilangan jati diri. Ia menyebabkan mesyarakat turut menjadi lemah.

Siapa yang menjadi tukang menghancurkannya? Mahathir sendiri. Apakah Anwar tidak layak mentadbir? Jawapanmya mudah saja. Beri peluang Anwar sebagai perdana menteri dan biar rakyat menilai. Noktah.

ZUNAR, atau nama sebenarnya, Zulkiflee SM Anwar Ul-Haque, adalah seorang kartunis.


 

eizzbizz

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
8,677
Reaction score
607
Points
116
nih perang politik empat segi... ke empat2 adalah org melayu..
madiir tembak najib + mudin + anuar
anuar tembak madir + mudin
mudin tembak anuar + madir
najib tembak madir + mudin + anuar

cina dap tepok tangan
 
Last edited:

GamezStar

CG Top Poster Club
Top Poster #5
Joined
Jul 1, 2008
Messages
30,616
Reaction score
1,392
Points
201
nih perang politik empat segi... ke empat2 adalah org melayu..
madiir tembak najib + mudin + anuar
anuar tembak madir + mudin
mudin tembak anuar + mudin
najib tembak madir + mudin + anuar

cina dap tepok tangan
Cina cume perlu sokong dap. Atau mca ja.. melayu byk pilihan.. last3 melompat gak.. semua salah pengundi bak kata mp
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
21,212
Reaction score
2,376
Points
201
Anwar ada nombor tau. jangan main-main.
Esok lusa mungkin jadi PM, bila nombor dia naik 🤣
Sekarang dia tak jadi PM lagi sebab nombor dia belum kena. :ROFLMAO:

open cepat ...sapa mau tikam...kita tgk siapa yg kenaaaaaaa...
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
21,212
Reaction score
2,376
Points
201
nih perang politik empat segi... ke empat2 adalah org melayu..
madiir tembak najib + mudin + anuar
anuar tembak madir + mudin
mudin tembak anuar + mudin
najib tembak madir + mudin + anuar

cina dap tepok tangan
cina DAP boleh dok mana mana side...depa hanya perlu cucuk satu side untuk bergaduh dan berpecah mcm depa buat kat PAS...yg lahirnya anak tu...
 

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,978
Reaction score
1,674
Points
101
View attachment 311412

Anwar tak mampu tadbir negara di saat krisis, kata Dr M
Diterbitkan Hari ini 10:20 amKetika pentadbiran PH, Dr Mahathir yang ketika itu perdana menteri berkata akan menyerahkan jawatan itu kepada Anwar Ibrahim tetapi membayangkan - di belakang tabir - tidak akan membantu meraih sokongan secukupnya kepada presiden PKR itu.
Dalam usaha pembangkang untuk kembali mendapat kuasa di peringkat persekutuan, kedua-duanya juga tidak mencapai kata sepakat dalam soal calon perdana menteri.

Kini, Mahathir secara terbuka berkata Anwar tidak layak memegang jawatan itu.

Dalam wawancara bersama The Malaysian Insight yang diterbitkan hari ini, Mahathir berkata bekas timbalannya itu tidak mampu mengemudi negara jika berlakunya krisis kewangan, dengan menyorot krisis ekonomi pada 1997 sebagai contoh.

“Kita telah uji kebolehan beliau semasa saya jadi perdana menteri. Saya telah bercuti selama dua bulan (antara Mei dan Julai 1997) dan Anwar dilantik sebagai perdana menteri pada masa itu.
“Terpulanglah kepada kita untuk menilai sama ada dia mempunyai keupayaan untuk mentadbir negara dengan baik.

“Saya tidak tahu penilaian yang akan dibuat oleh rakyat tetapi yang jelasnya dalam krisis kewangan 1997/98 dia tidak berkeupayaan,” katanya dalam wawancara itu.

Anwar kemudian dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri dan menteri kewangan setahun kemudian. Dia melancarkan gerakan Reformasi untuk melawan Mahathir dan kemudian dijatuhkan hukuman penjara.

Berbaik sebelum kembali keruh

Bagaimanapun, kedua-duanya berdamai buat sementara waktu menjelan PRU14 untuk menentang Najib Razak yang merupakan perdana menteri ketika itu.

Kerjasama itu membawa kepada gabungan PH, yang terdiri daripada Bersatu di bawah pimpinan Mahathir, PKR, Amanah dan DAP.

PH berjaya menewaskan BN dan Mahathir dilantik sebagai perdana menteri ketujuh dengan kesepakatan jawatan itu akan diserahkan kepada Anwar kemudian.

Bagaimanapun, Presiden Bersatu, Muhyiddin Yassin membawa keluar parti itu daripada PH pada akhir Februari, membentuk kerajaan baru - Perikatan Nasional (PN).

Susulan daripada kejatuhan kerajaan PH, hubungan antara Anwar dan Mahathir kembali keruh.

Dalam wawancara itu, Mahathir mempersoalkan penilaian Anwar dalam menangani krisis kewangan Asia 1997 yang menurutnya mahu mengikut langkah yang disarankan Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

“Saya pernah berkata kepadanya kalau kita ikut mereka, negara mungkin tidak akan ada dana yang cukup untuk membayar gaji, tetapi dia masih terus dengan pendiriannya menyokong IMF dan Bank Dunia.

“Sebab itu saya terpaksa ambil alih kerajaan daripada menteri kewangan dan merancangkan pendekatan untuk memulih semula negara kita,” katanya lagi seperti dipetik.

Mahathir mengambil beberapa langkah tidak konvensional semasa krisis kewangan Asia, termasuk menambat ringgit pada kadar 3.80 bagi setiap dolar AS.

Langkah itu dikritik secara meluas oleh masyarakat antarabangsa tetapi diperakui oleh IMF sebagai tepat selepas Malaysia menjadi antara negara yang cepat pulih daripada krisis tersebut.Hanya jauhari mengenal manikam.
@bell&ross kau apa tau?

Ph has no ability to lead the country.
Thats why ph goverment resign & went crumbling down.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register