BTC USD 66,497.3 Gold USD 2,405.86
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Angkasawan kitar semula air kencing untuk minum

Lynn_81

Active+ Member
Messages
3,599
Joined
Oct 31, 2008
Messages
3,599
Reaction score
18
Points
25
Angkasawan kitar semula air kencing untuk minum


CAPE CANAVERAL: Kapal angkasa Endevour yang dinaiki tujuh angkasawan Jumaat lalu bagi misi 15 hari membina semula Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) membawa dua bahagian baru untuk ruang tidur dan sistem mengitar air yang membolehkan krew menapis air kencing dan air sisa lain untuk diminum.

"Kami sudah menguji rasa air itu. Tiada siapa membuat bantahan keras mengenainya. Selain daripada sedikit rasa iodin, ia menyegarkan sama seperti air jenis lain.

"Saya ada menyimpan beberapa air tapisan itu dalam peti sejuk saya. Rasanya biasa bagi saya," kata ketua jurutera sistem NASA, Bob Bagdigian.

Endeavour sudah tiba di ISS, semalam, sejak berlepas antara jam 7.55 malam Sabtu lalu dari Pusat Angkasa Lepas Kennedy di Florida.

NASA merancang untuk menggandakan saiz krew stesen angkasa lepas daripada tiga anggota kepada enam tahun depan. Kapal angkasa itu

Penghantaran peralatan pengitar semula air sisa bernilai AS$250 juta (RM900 juta) antara sasaran utama misi angkasa lepas ke-124 NASA.

Jika kapal angkasa itu tiba mengikut jadual, angkasawan akan menghabiskan 11 hingga 12 hari memperbaiki tempat tinggal di sana.


P/S: Ish....tak sanggup ler sayer nak minum air kencing nie...
Uaks......:(scam:(scam :eek::eek:
 
Sponsored Post

Sponsored Post

CG Sponsors
Back
Top
Log in Register