Anda memilih bank mana untuk pinjaman perumahan???

CG Sponsors




butterland

Legendary Member
Joined
Jan 2, 2008
Messages
11,417
Reaction score
208
Points
123
SESI PERBINCANGAN

Anda memilih bank mana untuk buat pinjaman perumahan?
Atas sebab apa anda memilih bank tersebut?
Pakej pinjaman apa yang anda ambil?
Mari kita bincangkan bersama, moga2 dapat menambah ilmu pengetahuan kepada bakal2 pembeli rumah :D
Disamping memudahkan kita memilih bank yg terbaik :D

Berikut adalah senarai bank-bank perdagangan:-

1 Affin Bank Berhad
2 Alliance Bank Malaysia Berhad
3 AmBank (M) Berhad
4 Bangkok Bank Berhad
5 Bank of America Malaysia Berhad
6 Bank of China (Malaysia) Berhad
7 Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (Malaysia) Berhad
8 CIMB Bank Berhad
9 Citibank Berhad
10 Deutsche Bank (Malaysia) Berhad
11 EON Bank Berhad
12 Hong Leong Bank Berhad
13 HSBC Bank Malaysia Berhad
14 J.P. Morgan Chase Bank Berhad
15 Malayan Banking Berhad
16 OCBC Bank (Malaysia) Berhad
17 Public Bank Berhad
18 RHB Bank Berhad
19 Standard Chartered Bank Malaysia Berhad
20 The Bank of Nova Scotia Berhad
21 The Royal Bank of Scotland Berhad
22 United Overseas Bank (Malaysia) Berhad.

**Senarai yang dikeluarkan oleh BNM.Sekiranya ada yang tertinggal sila maklumkan.TQ :D

Bahagian Pinjaman Perumahan : Perbendaharaan Malaysia - SINI : Pinjaman perumahan bagi staff kerajaan

**UPDATE**

Senarai bank-bank PERDAGANGAN : SINI
Senarai bank-bank ISLAM : SINI
Jadual pakej pinjaman perumahan bagi semua bank di Malaysia : SINI
Link ejen pinjaman perumahan di dalam forum CG : RHB , AIA
Glossary of Terms : HERE

p/s: aku tak beli rumah lg,so tak tau nk letak bank mana yg terbaik... :p
 
Last edited:
Sponsored Post

ahmadazam

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
195
Reaction score
10
Points
15
bro...

nie kena tya pendapat bro AIA nie...

tp klu ikt aku.....

kita kena chek kat bank dulu sbb setiap bulan bank2 kat malaysia ada pakej promosi yg berbeza...

cth: utk tahun nie...

ade bank yg tawarkan intrest 5.75 awal thn n skrg nie 5% pun blh xpt..
 

algu

Junior Member
Joined
Nov 14, 2008
Messages
53
Reaction score
0
Points
6
amik Islamic loan, takut x pasal2 BLR naik..
 

butterland

Legendary Member
Joined
Jan 2, 2008
Messages
11,417
Reaction score
208
Points
123
thred ni diwujudkan tuk kita share pendapat bank mna yg ok...sesape ada info,pengalaman dan pengetahuan luas bleh la share bersama... :)
 

Cenor

Fun Poster
Joined
Aug 29, 2008
Messages
497
Reaction score
40
Points
20
sama ler...aku pun prefer HSBC flexi homesmart...still tgh refinancing
duit gaji tiap2 bulan pun boleh letak dlm account tu...principal kurang => interest kurang => cepat settle
 

wealthgainer

Legendary Member
Joined
May 20, 2007
Messages
13,976
Reaction score
42
Points
120
sama ler...aku pun prefer HSBC flexi homesmart...still tgh refinancing
duit gaji tiap2 bulan pun boleh letak dlm account tu...principal kurang => interest kurang => cepat settle
Dia buat kaedah OD jugak ni..:D
 

Baracuda

Fun Poster
Joined
Mar 30, 2008
Messages
116
Reaction score
5
Points
15
BSN offer fix 5.99% ok gak xyah nak pikir blr naik.
 

butterland

Legendary Member
Joined
Jan 2, 2008
Messages
11,417
Reaction score
208
Points
123
bank plg convenient nak bayar: MBB
Pakej Islamic yg plg rendah skang (sehingga Dec08): Alliance Islamic Bank
Plg tinggi ratio komitment: Bank Islam (80% kot)

yg lain xtau la...byk sgt :p
ni otai properties ni...byk pengalaman..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register