Anakku Hero tolong aku..

CG Sponsors




uncleazrich

Super Active Member
Joined
Sep 7, 2009
Messages
5,329
Reaction score
145
Points
73
Salam.Saya ada 4 orang anak.semuanya laki2.yang tua 5 tahun (cerdik & suka explore, boleh mengalah ), 2nd 4tahun (dengar cakap & sikit2 merajuk tak mahu mengalah), no.3 2tahun (hati kering & sukakan yang lasak tapi gayat , suka buat hal sendiri )dan last baby 4bulan.orang rumah saya & saya kerja.bila saya & wife kerja anak no 3 & 4 saya hantar orang jaga.yg no 1 & 2 emak saya jaga. saya ada planning untuk anak2 saya.

1- saya nak bina asas iman & kerohanian diri diorang dari sekarang...tapi masih tak tahu camna caranya.
2-saya nak diorang kuasai pelbagai bahasa at least 4 bahasa (arab, english, cina & jepun)
3-just nak mintak opinion dari rakan2 yg ada pengalaman membesarkan anak2..kalau mengikut apa yg saya nampak perangai diorang apakah kesesuaian didikan untuk diorang
4-buat masa ni saya mendidik guna rotan.kalau tak guna rotan apakah kaedah physology & komunikasi yg berkesan supaya rotan tak perlu digunakan
saya rasa belum terlewat lg utk mendidik anak2 saya
thanks atas komen & pandangan anda.:D
 
Sponsored Post

fanlee

Legendary Member
Joined
Jul 31, 2008
Messages
14,022
Reaction score
12
Points
115
hehe aku no komen coz kae=win pun lum lg
 

roBUST

Banned
Joined
Oct 13, 2008
Messages
12,406
Reaction score
136
Points
123
aku rase masih terlalu awl lagi utk bentuk hala tuju die..btw let dem be their self first..dari awl dah kene train..takot nanti dorang hilang masa2 emas masa kanak2 tu..nnt jadi sufiyah plak...

tp bkn bermakna sbg ibu bapa,biarkan aje dorang ngn dunia dorang...guide dorang dalam dorang tak sedar :D ...be one of them..:)
 

MrKacanG

Super Active Member
Joined
May 24, 2008
Messages
5,061
Reaction score
31
Points
70
x tau la sebab anak aku semua heroin 3org :D
 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
saya ada anak perempuan. antara cadangan pendidikan yang pernah saya bincang dengan wife saya, sekolah rendah kat Sekolah Cina. sekolah menengah kat Sekolah Agama. bahasa inggeris boleh jadi pandai dengan sendiri nanti bila kat Univ..

insya Allah jika ada rezeki..
 

mangkaq

Super Active Member
Joined
Mar 13, 2008
Messages
8,834
Reaction score
71
Points
75
Ade membe aku sorang...dia ni siamese....pandai cakap cina..aku dapat tau dia sek cina waktu sek rendah dahulu...
 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
bagi saya, belajar bahasa Cina adalah keperluan di Malaysia ini...agak rugi orang Melayu tidak belajar bahasa Cina sedangkan orang Cina belajar bahasa Melayu..
 

MaMaRiSsA

Active Member
Joined
May 23, 2009
Messages
1,953
Reaction score
4
Points
25
Sedikit pandangan n pendapat yg tak seberapa,

- budak2 ni tak leh didik dgn rotan..nanti hati dia keras, n nanti depan kita je dia takut, belakang dia tak takut pun.

- pasal nk bg anak belajar byk2 bahasa tu, try masuk slow2 sb kalau paksa2 sgt kang jd tekanan lak.. i pun kalau boleh nk anak pandai 2-3 bahasa..hehe..


Ape2pun kene byk sabar tu sb semua hero2 anak uncle azrich ni..anak2 skrang bijak2..kene ajar byk pakai psikologi..

:)
 
Last edited:

fido1

Banned
Joined
Oct 25, 2009
Messages
7,268
Reaction score
339
Points
81
yang pertamanya, jangan ajar anak-anak tu dengan rotan!

sebelum umur 7 tahun ni,kita ajar benda yang baik2..contohnya,selalu2 la pasang vcd /dvd citer katun kisah2 nabi ke...

pasang cerita2 katun bahasa inggris yang colourful untuk rangsang otak anak2...

selalulah berjemaah dengan istri..terutama time maghrib dan isya..tutupla tv segala hiburan pada waktu tu,..ajak anak tgk kita semayang..bia timbul minat pada dia untuk ikut kita..:)

masa masuk sekolah rendah,masukkan anak2 tu ke sekolah cina..bia diorang pandai cakap cina...sekolah menengah dari form1-form3 pula,sekolahkan kat sekolah agama.. form4-form5 masukkan anak tu ke sekolah biasa..

insyaallah..kalau betul didikan,takkan jadi apa apa..takut je kalau2 anak2 kita ni terkejut budaya bila bercampur dgn org lain kelak..so,terapkan iman dalam diri mereka..amin..


p/s:aku kawin pun x lagi kot.:p
 

fanlee

Legendary Member
Joined
Jul 31, 2008
Messages
14,022
Reaction score
12
Points
115
bagi saya, belajar bahasa Cina adalah keperluan di Malaysia ini...agak rugi orang Melayu tidak belajar bahasa Cina sedangkan orang Cina belajar bahasa Melayu..
yup nie untung mcm aku hehe
kalu nak beli barang leh nego lg n kita faham diorang ckp ape masa diorang chek stok ngan supply ker

p-sape aku melalut nie betul ker ayat aku tue :">:">
 
Sponsored Post
Top
Log in Register