BTC USD 64,849.8 Gold USD 1,786.24
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Amerika akui gagal pujuk Israel

wenn

Active Member
Joined
Mar 13, 2010
Messages
1,637
Reaction score
0
Points
20
2010/12/09- Yahudi terus bina penempatan haram, Mahmud Abbas isytihar krisis usaha damai

BAITULMAQDIS: Harapan meneruskan proses rundingan damai secara terus Asia Barat berkecai semalam, apabila Washington mengaku tewas dalam usahanya mendesak Israel membekukan pembinaan penempatan Yahudi, yang menjadi syarat utama Palestin untuk kembali ke meja rundingan.

Pegawai Amerika yang bercakap lewat semalam berkata, usaha pihak atasan untuk memujuk Israel melaksanakan semula pembekuan baru pembinaan di Tebing Barat gagal, menyebabkan Presiden Palestin Mahmud Abbas mengisytiharkan krisis dalam usaha damai, sekali gus memberi tamparan kepada pemimpin Israel berpendirian keras.

Tanpa pembekuan baru, Palestin enggan meneruskan rundingan, menyebabkan proses damai secara terus yang dimulakan 2 September lalu, menemui jalan buntu dan gagal hanya beberapa minggu selepas pembinaan penempatan dimulakan.

“Kami sudah meminta pembekuan dilaksanakan sebagai langkah untuk mengembalikan semua proses damai yang lebih meyakinkan. Bagaimanapun selepas pelbagai usaha dijalankan, kami menyimpulkan ia tidak dapat mewujudkan satu asas yang kukuh ke arah matlamat merangka satu persetujuan,” kata jurucakap Jabatan Negara Amerika, Philip Crowley di New York.

Sementara itu Abbas, ketika melawat Athens berkata: “Tidak dapat dinafikan krisis memang berlaku”.

Seorang penasihat kanan Abbas berkata, kedegilan Israel menggagalkan usaha Amerika untuk menyelamatkan rundingan damai secara terus.
“Dasar dan usaha pentadbiran Amerika gagal berikutan ‘tamparan’ yang diterimanya daripada kerajaan Israel,” kata Yasser Abed Rabbo kepada radio Suara Palestin.

Crowley berkata pegawai Israel dan Palestin dijangka melawat Washington minggu depan untuk mengadakan perbincangan berasingan dengan pentadbiran Amerika bagi mencari jalan memulihkan proses damai.

Laporan berita Israel menyatakan, utusan Amerika ke Asia Barat George Mitchell akan mengadakan pertemuan berasingan dengan ketua perunding Palestin Saeb Erakat dan rakan sejawatannya di Israel Yitzhak Molho dalam tempoh beberapa hari lagi. – AFP

INFO;http://www.bharian.com.my
 
Sponsored Post

Syedz

CG Top Poster Club
Joined
Dec 23, 2008
Messages
21,979
Reaction score
109
Points
128
'anak' kesayangan dia..
naik kepala la kalo manja berlebihan..
 

akanopiat

Permanently Banned -, Spamming in Private Message
Joined
Jan 1, 2009
Messages
1,677
Reaction score
64
Points
30
ada apa2 sekatan dikenekan... takde... wayang lobih
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register