BTC USD 57,147.0 Gold USD 1,833.20
Time now: Jun 1, 12:00 AM

AMD Ryzen

SmileAlways

Super Active Member
Joined
Aug 11, 2014
Messages
9,769
Reaction score
449
Points
91
amd_ryzen_Logo.jpg


AMD telah melancarkan cpu terbaru mereka iaitu Ryzen 7 pada Februari dan Ryzen 5 pada April lalu

kini AMD telah melancar Ryzen 3.
Dua pilihan diberikan iaitu Ryzen 3 1300X dan 1200.
Kedua-duanya dilengkapi empat teras dan empat bebenang.
Kemunculan Ryzen3 ialah bagi memberikan saingan kepada pemproses Intel Core i3.

Ryzen 3 1300X mempunyai kelajuan 3.5 GHz dan boleh dioverclock sehingga 3.9 GHz.
Ryzen 3 1200 pula mempunyai kelajuan 3.1 GHz dengan boost clock sehingga 3.4 GHz.
Pemproses ini menggunakan soket AM4 dan boleh digunakan papan induk yang dilengkapi chipset X370, B350 dan A320

Ryzen_3_1300x_1200.jpg


sumber :
amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-completes-ryzen-2017jul27.aspx
amanz.my/2017144279
 
Last edited:
Sponsored Post

oldtbone

Legendary Member
Joined
May 25, 2012
Messages
17,324
Reaction score
3,694
Points
191
AMD harga lebih berpatutan berbanding Intel yg selama ni monopoli pasaran.
performance bagus utk multitasking (core/thread) tapi kurang utk gaming..tapi bkn lah ketara sgt.kata org lah.
AMD Ryzen offer lebih core dan thread pada harga yg lebih rendah berbanding saingan Intel dalam siri skylake mahupun kabylake.
cuma mcm dulu2 gak AMD ni proc ada panas sikit dr intel walaupun dgn ryzen.
ideal dlm 38°C +/- full load 60°C+/- adalah perkara biasa dan masih x jd masalah utk pengguna
 

mr_turner

Active+ Member
Joined
Jan 15, 2010
Messages
3,107
Reaction score
11
Points
25
AMD harga lebih berpatutan berbanding Intel yg selama ni monopoli pasaran.
performance bagus utk multitasking (core/thread) tapi kurang utk gaming..tapi bkn lah ketara sgt.kata org lah.
AMD Ryzen offer lebih core dan thread pada harga yg lebih rendah berbanding saingan Intel dalam siri skylake mahupun kabylake.
cuma mcm dulu2 gak AMD ni proc ada panas sikit dr intel walaupun dgn ryzen.
ideal dlm 38°C +/- full load 60°C+/- adalah perkara biasa dan masih x jd masalah utk pengguna

Rasanya latest model intel lg panas dari amd,, sbb tdp power intel lagi tinggi..
Intel da drop sale dia,, tgok dalam amazon amd pnya sale lagi tinggi
 

imp

Fun Poster
Joined
Sep 22, 2009
Messages
790
Reaction score
99
Points
20
Baru2 ni saya upgrade workstation kpd ryzen 7. Sempoi. Banding dengan i7-7700k atau 7740x, kena tgk yg mana priority, multi core atau clock speed. Xdak beza sgt lah kalau takat light2. Kalau heavy computational task dan heavy multitasking, ryzen bagus. Cumanya kalau nk guna ryzen, sila check RAM compatibility. Jgn lupa sumbat sekali nvme ssd. Atau nnt x rasa laju cpu ni.
 

oldtbone

Legendary Member
Joined
May 25, 2012
Messages
17,324
Reaction score
3,694
Points
191
Rasanya latest model intel lg panas dari amd,, sbb tdp power intel lagi tinggi..
Intel da drop sale dia,, tgok dalam amazon amd pnya sale lagi tinggi

maksud bos kabylake? ke broadwell e? maaf sy last guna skylake jd sy x tau. ideal dlm 28°C masa tu.
yup harga blh kata 1/2 lg rendah dr harga intel utk range perfomance yg sama
cuma biasanya bila dh kat ofis pakai intel jd apapun ramai masih tetap pilih intel

Baru2 ni saya upgrade workstation kpd ryzen 7. Sempoi. Banding dengan i7-7700k atau 7740x, kena tgk yg mana priority, multi core atau clock speed. Xdak beza sgt lah kalau takat light2. Kalau heavy computational task dan heavy multitasking, ryzen bagus. Cumanya kalau nk guna ryzen, sila check RAM compatibility. Jgn lupa sumbat sekali nvme ssd. Atau nnt x rasa laju cpu ni.

yup masalah compability..rasanya itu isu amd dgn mobo manufacture...mungkin blh fix dgn bios update la agaknya :D
kn pastikan selalu update bios terkini lagi satu. tapi setakat ni sy puas hati dgn ryzen
 

SmileAlways

Super Active Member
Joined
Aug 11, 2014
Messages
9,769
Reaction score
449
Points
91
intel keluarkan i3 dgn 4 core nak bersaing dgn Amd

amanz.my/2017144879
 

SmileAlways

Super Active Member
Joined
Aug 11, 2014
Messages
9,769
Reaction score
449
Points
91
einz.my/amd-ryzen-3-gaming-pc-malaysia
 

SmileAlways

Super Active Member
Joined
Aug 11, 2014
Messages
9,769
Reaction score
449
Points
91
Tips memilih processor.bahasa melayu

facebook.com/monalizakb/posts/1485879258169658
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register