BTC USD 38,304.5 Gold USD 2,036.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

'Ambil syabu konon nak dapat 8A PMR'

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
45,680
Joined
Jun 17, 2007
Messages
45,680
Reaction score
5,914
Points
481
Awards
1
'Ambil syabu konon nak dapat 8A PMR'

oleh MOHAMAD HISYAMUDDIN AYUB22 September 2023 08:15amMasa membaca: 2 minit
Ammar
KUALA LUMPUR - "Saya ambil syabu untuk tambah tenaga semasa belajar di Tingkatan Tiga tetapi tidak sedar akhirnya terjebak jadi penagih dadah".

Demikian pengakuan seorang penjawat awam yang mahu dikenali sebagai Ammar menceritakan mula mengambil dadah jenis syabu sejak berusia 15 tahun.

Pemuda usia 25 tahun yang berasal dari Melaka itu berkata, dia mula mencuba mengambil dadah itu ketika berada di asrama penuh demi mencapai cita-cita memperoleh keputusan cemerlang 8A pada Peperiksaan Menengah Rendah (PMR).

Bapa kepada dua anak itu berkata, dadah jenis syabu dipercayai dapat membantu menambah tenaga dan mampu bertahan lebih lama untuk mengulang kaji pelajaran.

"Ketika itu, saya memperoleh nombor sumber bekalan dadah syabu daripada abang senior di sekolah.

"Saya mengambil syabu kononnya untuk 'stay up' lebih lama semasa mengulang kaji pelajaran, tetapi akhirnya berlanjutan sehingga bekerja di sebuah farmasi," katanya.

Ammar berkata demikian ketika ditemui pemberita semasa Program Retreat Media Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Tahun 2023 di Sungai Besi, dekat sini.

Dia berkata, walaupun sudah berumah tangga, namun dia masih mengambil barang larangan itu menyebabkan isteri menasihatinya untuk mendapatkan rawatan pemulihan.

"Cadangan itu pada permulaannya berat untuk diterima, namun akhirnya saya mengalah demi cinta kepada isteri, anak-anak dan keluarga.

"Ini satu pengorbanan besar demi keluarga dan insan tersayang," katanya.

Ammar yang secara sukarela mendaftar memasuki Puspen tidak menyangka kini sudah mampu berubah setelah 10 bulan berada di pusat pemulihan itu.

"Saya mengambil pelbagai jenis dadah sebelum ini dan tidak menyangka saya kini boleh berubah.

"Ingatkan hanya perlu menjalani program detokfikasi bagi membuang ketagihan dadah, rupanya pelbagai aktiviti bermanfaat dilakukan di Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (Puspen).

"Sejujurnya, di sini sebenarnya banyak membantu saya untuk berubah dan menjadi insan lebih baik, seterusnya menjalani kehidupan normal," ujarnya.

Ammar berkata, kehidupan bersama rakan-rakan di Puspen seumpama adik-beradik, selain pegawai petugas yang sangat membantu.

Jelasnya, keputusan memilih memasuki Puspen adalah satu tindakan tepat menjadi insan berguna.
 
Sponsored Post

Sponsored Post

Back
Top
Log in Register