BTC USD 61,415.5 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

AMARAN : Scam suspek: W-i-f-i-s-k-y urusniaga- Sucpicious Activity - hati2..

Status
Not open for further replies.

Zex

Fun Poster
Joined
Sep 20, 2008
Messages
878
Reaction score
41
Points
20
Setelah gua buat research n kajian sikit, gua mendapati ade satu urusniaga yang pelik berlaku di section computer iaitu di thread ini..

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191863

dan ini..

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=189759

thread ni menjalankan aktiviti urusniaga murah wifisky..

dan merupakan sucpicious activty kepada sy dan pembeli yg lain..

id dia adalah melody world

disini sy menyenaraikan syak2 sy dan kawan2 ats kes ini..


1. X pandai berbahasa melayu - suspek ini seolah2 org luar yg guna google translate untuk menjalankan aktiviti urusniaga.

2. COD di Pj -sedangkan suspek berasal dari sabah (spt yg dia gtau n bg link dr lelong.my)

http://www.lelong.com.my/wifisky-1500-mw-wifi-adapter-bt-6-free-wifi-internet-73132549-2010-12-Sale-P.htm

3. Bank in urusniaga nama lain-lain, sila lihat dibawah

scam3.png

4. Setelah membuat carian di google nama lee pao eon saya mendapati ade mende pelik berlaku..suspek ada tersenarai di lowyat blacklist thread..leh lihat gmbar di bawah..

scam2.png


scam.png

so, suspek adalah diblacklist dekat forum lowyattt

Code:
http://forum.***********/topic/267776


so, sy membuat kesimpulan bahawasanya ada ciri2 scammer suspek ini kerana ramai yg telah membuat bayaran atas produk dia..

so, kawan2..sila ati2..jgn buat belian lagi dahulu..

kalau nak tambah ape2 sila tambah dithread ini..
ini utk mengelakkan suspek mencurigai bahawasanya beliau disyaki..

so, kalau benda ini terbukti tidak benar sy akan meminta maaf dan akan suh mod close thread ni..


harap dpt mebantu kawan2 yg lain..


antara thread yg beliau telah melakukan urusniaga:

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191267

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191763

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191757

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191759

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191758

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191767

atau maybe ade lg thread lain yg sy terlepas pandang..


BEWAREEE KAWAN!!!!
 
Last edited:
Sponsored Post

Zex

Fun Poster
Joined
Sep 20, 2008
Messages
878
Reaction score
41
Points
20
harap jangan di beritahu psl thread ni dan dihebohkan di dalam thread suspek.. supaya senang utk kite buat perangkap..
minta jasa2 kwn2 lain...
 
Last edited:

P_M_L

Active+ Member
Joined
Apr 8, 2009
Messages
2,564
Reaction score
93
Points
40
up thread ke atas utk peringatan semua orang..
 

RajaDiamond

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Aug 30, 2008
Messages
5,688
Reaction score
8
Points
65
Setelah gua buat research n kajian sikit, gua mendapati ade satu urusniaga yang pelik berlaku di section computer iaitu di thread ini..

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191863

dan ini..

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191863

thread ni menjalankan aktiviti urusniaga murah wifisky..

dan merupakan sucpicious activty kepada sy dan pembeli yg lain..

id dia adalah melody world

disini sy menyenaraikan syak2 sy dan kawan2 ats kes ini..


1. X pandai berbahasa melayu - suspek ini seolah2 org luar yg guna google translate untuk menjalankan aktiviti urusniaga.

2. COD di Pj -sedangkan suspek berasal dari sabah (spt yg dia gtau n bg link dr lelong.my)

http://www.lelong.com.my/wifisky-1500-mw-wifi-adapter-bt-6-free-wifi-internet-73132549-2010-12-Sale-P.htm

3. Bank in urusniaga nama lain-lain, sila lihat dibawah

scam3.png

4. Setelah membuat carian di google nama lee pao eon saya mendapati ade mende pelik berlaku..suspek ada tersenarai di lowyat blacklist thread..leh lihat gmbar di bawah..

scam2.png


scam.png

so, suspek adalah diblacklist dekat forum lowyattt

Code:
http://forum.***********/topic/267776


so, sy membuat kesimpulan bahawasanya ada ciri2 scammer suspek ini kerana ramai yg telah membuat bayaran atas produk dia..

so, kawan2..sila ati2..jgn buat belian lagi dahulu..

kalau nak tambah ape2 sila tambah dithread ini..
ini utk mengelakkan suspek mencurigai bahawasanya beliau disyaki..

so, kalau benda ini terbukti tidak benar sy akan meminta maaf dan akan suh mod close thread ni..


harap dpt mebantu kawan2 yg lain..


antara thread yg beliau telah melakukan urusniaga:

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191267

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191763

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191757

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191759

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191758

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=191767

atau maybe ade lg thread lain yg sy terlepas pandang..


BEWAREEE KAWAN!!!!

Betol ke ni..
cuba tanya customer yg pernah beli..
dapat x barang tu..
 

Zex

Fun Poster
Joined
Sep 20, 2008
Messages
878
Reaction score
41
Points
20
just suspek je bro..

lau silap harap maaf..

skang ni kite tggu kwn2 punye brg smpi..

sbb suspek ni diblacklist oleh low yat..

cuma sy nak peringatkan hati2..jgn beli dahulu ape2 yg dioffer..
sbb teramat2 pelik nampaknya..

tp harap2 tidak akan berlaku scam..
 

abangbeca

Super Active Member
Paid Membership
Joined
Jan 26, 2009
Messages
8,710
Reaction score
155
Points
73
rasanyer ader dah kut....yg belum dpt barang lagik....mgkn depa x tau nih....sapa2 yg pernah beli ngan mamat nih better tlg cita kat sini....kut2 leh dpt info
 
Status
Not open for further replies.
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register