Amanah Saham Nasional (ASN) - aplikasinya

Recommended Brokers


Latest Threads

Sponsored Post

gmxemail

Fun Poster
Joined
May 29, 2018
Messages
474
Reaction score
29
Points
0
Alhamdulillah. Tepat sekali. Harap ramai lah yang dapat baca ilmu yang tuan telah simpulkan sejak beberapa bulan lepas.
Oh, saya pun harap macam tu - moga2 perbincangan dan ilmu yang dikongsi diberkati :)cgrock

Sekarang ni agak sibuk dengan kerja sampai tak sempat nak sambung baca post2 lama :(
Sekarang tersekat dekat muka surat 122 :">. Tak tau napa, hari ni bertekad nak baca sekurang2 nya satu muka nak bagi tanam lagi ilmu.

Oh, ye, saya ada tambah lagi unit - tak ingat berapa NAB pada masa tu (tak silap beli 1-2 hari sebelum tahun baru Cina), tapi sebab ada sedikit duit untuk menabung jadi buat keputusan untuk tambah unit :)

Dan, masa tu jugak nak belajar atau memahami apa implikasi NAB pada hari raya besar - jadi Google2, saya ada terbaca blog ni, dan berdasarkan blog tersebut:
As a conclusion, there is NO obvious pattern on the FBM-KLCI performance. From the records, 13 years with positive returns and another 6 years with negative returns.
Menarik tengok data2 ni :) Jadi 1-2 hari sebelum tahun baru Cina saya buat keputusan nak labur. Tup2, esok hari nya, harga NAB naik! - memang susah nak ramal. Sekarang tengah usha2 macam mana nak buat ramalan yang lebih 'berstruktur' pasal bab2 ni. Saya rasa tengok graf tahun2 lepas je pun, mungkin tak cukup - tapi masih tak pasti.

Mengikut prestasi ASN sekarang, kalau saya jual, saya akan rugi dalam -4%. Kalau nak untung sikit, kena tunggu NAB naik dalam 6.8 ke atas - NAB hari ini 6.554 - jauh lagi.

Oh, hari tu sempat tanya Pos Malaysia - dan jumlah minimum kalau beli kat kaunter masih RM10 - saya ada simpan borang untuk rujukan kalau rasa nak buat kat Pos nanti :D
 

gmxemail

Fun Poster
Joined
May 29, 2018
Messages
474
Reaction score
29
Points
0
saya pegi pos office nak bukak acc,
ss:pO bulak open acc asn?
PO: apa en nak bukak asb?
ss:asn en.
PO:(amik masa lama nak jawab) asn mahal.harga beli lagi mahal dari harga jual.betul ke nak bukak?
ss: dalam hati(takkan kerajaan bukak nak lingkupkn rakyat)


conclusion: saya tak jadi open.
Hurm ... masa post ni dibuat, NAB dalam 0.85+- dan secara jujur, saya pun akan agak was2 nak beli kalau jualan dengan kadar macam tu :(
 
Last edited:

gmxemail

Fun Poster
Joined
May 29, 2018
Messages
474
Reaction score
29
Points
0
bro sudah silap ni...dh ade +-600 unit ja, den bli rm25,rm10,rm15, rm20 ,. hihihihi:D:D

bnyak nye bli rm 15&rm 20 je lah:">:">:">

small investor:">:">:">
Oh, ada rupa nya pelabur kecil-kecilan! Kalau sistem myasnb tu tak ada jumlah pelaburan minima RM150, mungkin saya pun akan buat pelaburan kecil-kecilan. Tempat saya pos agak ramai orang :(

Tapi setakat ini saya tak beberapa pasti kalau untuk jangka masa panjang strategi ini akan merugikan atau tidak (sebab masih kena bayar cas 5% untuk setiap transaksi).
 

gmxemail

Fun Poster
Joined
May 29, 2018
Messages
474
Reaction score
29
Points
0
Pandangan saya;

Harga rendah = Beli Unit baru
Harga tinggi = Jual unit
Harga tengah tengah = kumpul unit melalui dividen tahunan

PANDUAN ASAS MASA YANG SESUAI UTK BELI UNIT ASN
beli unit ASN secara bulk jika nilai dibawah 0.70
beli unit ASN secara runcit jika nilai dibawah 0.80
boleh beli atau tidak jika nilai ASN antara 0.80 hingga 0.90
JGN beli unit ASN jika melebihi 0.90

PANDUAN ASAS MASA YANG SESUAI UTK JUAL UNIT ASN

Jual bagi mengambil untung jika harga melebihi 1.00
Boleh jual jika harga melebihi 0.90 bergantung kepada target ROI masing2
Boleh jual jika harga 0.80-0.90 jika ROI melebihi 8%
Simpan unit bagi mengumpul dividen jika harga dibawah 0.80

Memang teruja nak buat bulk sebenarnya ... tapi masih tidak bersedia #:-S
 
Sponsored Post
Top
Log in Register