BTC USD 21,362.1 Gold USD 1,826.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Amah mati didera di Penang, majikan didakwa bunuh, dilepaskan

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
362,770
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
362,770
Reaction score
21,634
Points
2,836
Awards
1
Klu mcm ni xde siapa yg percaya sistem perundangan lagi

Hilang dh kepercayaan

Boleh menyebabkan org buat hukuman sendiri klu mcm ni...

Payah tuan bila perundangan pun ada pihak atasan campur tangan
 
Sponsored Post

kopininja

Super Active Member
Messages
5,637
Joined
Jun 27, 2011
Messages
5,637
Reaction score
202
Points
83
Payah tuan bila perundangan pun ada pihak atasan campur tangan

Sepatutnya xmcm tu

Dia sama mcm SPRM gak patut berkecuali

Xde campur tgn mana2 pihak

Biar bicara dgn telus dan tiada campur tgn

Susah mcm ni klu bnyk tgn ghoib...apa la sebab lawyer tu xnak teruskan kes ye
 

cek mek molek

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
108,375
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
108,375
Reaction score
17,396
Points
2,566
Awards
1

Lim Sian See

3j ·

This is a one of the reasons Indonesia is starting to hate Malaysia.

The accused was charged during BN time for one of the most heinous neglect and abuse that led to the Indonesian maid's death.

It also highlights why it is important to get a qualified and non-conflicted judge at the high court level.

Because the Court of Appeal and Federal Court can only review if there was any appealable error at the high court level. It is certainly not a fresh trial.

If certain evidence or witnesses were omitted during the high court level then it is very hard to adduce them.

BUT in this particular murder case, it was the AGC when Tommy was in charge who withdrew the case and asked for a discharge not amounting to an acquittal (DNAA).

The High Court judge then decided that the AGC gave no reason at all why they wanted to withdraw.

When the public and the Indonesian people cried for blood, the AGC then decided to appeal the acquittal despite them having already withdrawn the charge.

They said they want DNAA and acquittal.

Court of Appeal ruled the the high court was right to give a straight forward acquittal

Federal court ruled that the Court of Appeal was right.

The main reason is that the prosecutors withdrew the case and never gave a reason why they withdrew.
Tommy must now answer.



Inilah salah satu sebab Indonesia mula benci Malaysia.
Tertuduh didakwa ketika BN atas salah satu pengabaian dan penderaan paling keji yang menyebabkan kematian pembantu rumah Indonesia.
Ia juga menyerlahkan mengapa pentingnya mendapatkan hakim yang berkelayakan dan tidak disabitkan di peringkat mahkamah tinggi.
Kerana Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan hanya boleh mengkaji semula jika terdapat sebarang kesilapan yang boleh dirayu di peringkat mahkamah tinggi. Ia sememangnya bukan percubaan segar.
Jika bukti atau saksi tertentu diabaikan semasa peringkat mahkamah tinggi maka ia amat sukar untuk menambahnya.
TETAPI dalam kes pembunuhan khusus ini, AGC apabila Tommy bertanggungjawab yang menarik balik kes dan meminta pembebasan tidak sebanyak pembebasan (DNAA).
Hakim Mahkamah Tinggi kemudiannya memutuskan bahawa AGC tidak memberi alasan langsung mengapa mereka mahu menarik diri.
Apabila orang awam dan rakyat Indonesia menangis minta darah, AGC kemudiannya memutuskan untuk merayu pembebasan walaupun mereka sudah menarik balik tuduhan tersebut.
Mereka kata mereka mahu DNAA dan pembebasan.
Mahkamah Rayuan memutuskan mahkamah tinggi adalah betul untuk memberikan pembebasan terus ke hadapan
Mahkamah persekutuan memutuskan bahawa Mahkamah Rayuan adalah betul.
Sebab utama pendakwa tarik balik kes dan tak pernah bagi sebab kenapa mereka tarik diri.
Tommy mesti jawab sekarang.

·

Sembunyikan Terjemahan


1655976548117.png

·
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
362,770
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
362,770
Reaction score
21,634
Points
2,836
Awards
1
Sepatutnya xmcm tu

Dia sama mcm SPRM gak patut berkecuali

Xde campur tgn mana2 pihak

Biar bicara dgn telus dan tiada campur tgn

Susah mcm ni klu bnyk tgn ghoib...apa la sebab lawyer tu xnak teruskan kes ye

Pendakwaraya kata ada arahan pihak atasan
Tu je
 

cek mek molek

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
108,375
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
108,375
Reaction score
17,396
Points
2,566
Awards
1
Sepatutnya xmcm tu

Dia sama mcm SPRM gak patut berkecuali

Xde campur tgn mana2 pihak

Biar bicara dgn telus dan tiada campur tgn

Susah mcm ni klu bnyk tgn ghoib...apa la sebab lawyer tu xnak teruskan kes ye

tn kopininja, lawyer mmg taknak kes proceed. sebab klu kes proceed nanti klu anak guam dia kalah kes nanti kena hukum

masalah kita sekarang, pihak pendakwaan tu yg taknak teruskan kes
pihak pendakwaan tu adalah yg mendakwa tertuduh kat mahkamah
jika misalnya klu tertuduh kalah kes, pihak pendakwaan ni yg minta dengan mahkamah agar hukum tertuduh dengan hukuman setimpal

tn kopininja, jangan terkonfius lawyer vs pendakwaaan :D
 
Last edited:

cek mek molek

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
108,375
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
108,375
Reaction score
17,396
Points
2,566
Awards
1
takde mana mana NGO atau org PH yg value keadilan terhadap mangsa mengkritik Tommy Thomas ke?

takde NGO tanya ke kenapa kes tu ditarik balik walhal bicara tak start lagi, keadilan terhadap mangsa belum diperjuangkan?
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
362,770
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
362,770
Reaction score
21,634
Points
2,836
Awards
1
takde mana mana NGO atau org PH yg value keadilan terhadap mangsa mengkritik Tommy Thomas ke?

takde NGO tanya ke kenapa kes tu ditarik balik walhal bicara tak start lagi, keadilan terhadap mangsa belum diperjuangkan?

Kalau menyebelahi mereka
Mana mau nya nak bising
 

cek mek molek

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
108,375
Paid Membership
Top Poster #2
Joined
Jun 3, 2013
Messages
108,375
Reaction score
17,396
Points
2,566
Awards
1
Kalau menyebelahi mereka
Mana mau nya nak bising
tn TXT, kita bagi masa dlm seminggu ni
NGO mana yg akan bersuara kenapa pendakwaan taknak teruskan kes terhadap tertuduh dulu tu
 

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
32,459
Joined
Apr 15, 2012
Messages
32,459
Reaction score
2,547
Points
266
Awards
1
teringat zaman 80an @ awal 90an kek tv ado cito hakim yg tepakso bebaskan penjahat2.... dan bilo mlm menjelma, hakim menyamar & poie bunuh penjahat2 yg terlepas akibat hal teknikel dlm mahkamah....

klu ado cmni kan bagus? ekekekkekee
 

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
362,770
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
362,770
Reaction score
21,634
Points
2,836
Awards
1
teringat zaman 80an @ awal 90an kek tv ado cito hakim yg tepakso bebaskan penjahat2.... dan bilo mlm menjelma, hakim menyamar & poie bunuh penjahat2 yg terlepas akibat hal teknikel dlm mahkamah....

klu ado cmni kan bagus? ekekekkekee

Banyak pulak kojo hakim nanti jang
Kes mahkamah pun bersusun yang belum selesai 😄
 
Sponsored Post

Top
Log in Register