Allah itu Muhammad, Muhammad itu Allah

CG Sponsors




msapar

Fun Poster
Joined
Sep 25, 2008
Messages
861
Reaction score
27
Points
30
Sebelum ada adam as, baginda rasulullah saw dah wujud. Takkan x faham2
seorang cikgu/ wakil terekat guna dalil nie je hi hi hi untuk kata Allah itu Muhammad, Muhammad itu Allah, kelakarnya

sebelum di ciptakan adam dah ada malaikat dah ada jin. baca kisah tersebut dalam Al Quran. pening ko nie
 
Sponsored Post

dindunk

Fun Poster
Joined
May 16, 2007
Messages
130
Reaction score
41
Points
30
Sabda baginda rasulullah saw, "aku menjadi nabi ketika adam itu di antara air dengan tanah"
Nabi kan bukan tuhan? Hadis ni menunjukan Allah maha mengetahui. Sebelum adam dicipta. Allah dh tau yg nabi muhammad tu rasul terakhir. Tp ape kaitan dgn muhammad tu tajali Allah?
 

dindunk

Fun Poster
Joined
May 16, 2007
Messages
130
Reaction score
41
Points
30
Ada, siap banyak lagi. Sabda rasulullah saw, "ana arab bila ain"
Ana arab bila ain - arab tanpa ain = rabb
Ana ahmad bila mim - ahmad tanpa mim = ahad

Tiada hadis sahih tentang perkara ni. Sbb tu nk dgr ceramah kene pastikan disiplin ilmu dlm penyampaian penceramah. Mst ade petikan ayat alquran dan hadis sahih utk membuktikan ape yg hendak disebut oleh penceramah. Barulah pendengar bleh semak dan kaji. Bukan terima bulat2
 

dindunk

Fun Poster
Joined
May 16, 2007
Messages
130
Reaction score
41
Points
30
Malaysia ni kan dah gazet mazhab as syafie
Sbb tu kene faham maksud taqlid (berpegang) dan talfiq (mencampurkan)

Benda taqlid ni khilaf. Sbg org awam kita kene taqlid sbb kita pn xpnh khatam kitab2 mazhab. Kalau org awam talfiq. Tu yg jd salah menyalah dan kafir mengkafir. Kalau nk talfiq, kene khatam la semua kitab2 mazhab. Baru bleh pilih2 hukum utk maslahat ummah.

Mekah dan madinah mazhab hanbali. Xperlu qunut subuh.

Turki mazhab hanafi. Subuh di akhir waktu. Bleh pegang anjing.

Malaysia mazhab syafie. Ade sesetengah perkara, ulama kita talfiq juga mazhab lain.

Persoalan: geng2 wahdatul wujud pegang mazhab mane? Dh taqlid ke mazhab tu? Dh khatam ke kitab mazhab tu?
 

dindunk

Fun Poster
Joined
May 16, 2007
Messages
130
Reaction score
41
Points
30
Sebelum ada adam as, baginda rasulullah saw dah wujud. Takkan x faham2
'Ana abu ar ruh wa adam abu basyar'

Kalau muhammad bapa ruh. Ko anggap dia tajali Allah. Adam pula bapa jasad. Ko tajali kn dgn Allah jgk ke?
 

dindunk

Fun Poster
Joined
May 16, 2007
Messages
130
Reaction score
41
Points
30
Dalam Islam mana ada sembah menyembah bro. Ma'abud tu bukan bererti sembah
Inikan permasalahan bahasa. Sembahyang dgn solat tu sama. Dlm english pray tu bleh jd doa @ solat. Sama jgk Allah dan malaikat berselawat ke atas nabi muhammad. Bkn suruh ltk nabi muhammad lbh agung dr Allah. Nk kata sembah kpd Allah pn bleh. Solat kpd Allah pn bleh. Ibadah kpd Allah pn bleh. Yg pntg cara melakukannya sama. Solat ikut syariat yg dibawa nabi muhammad. Simple!
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
6,174
Reaction score
886
Points
121
Ada, siap banyak lagi. Sabda rasulullah saw, "ana arab bila ain"
Ana Arab bila Ain..kalau rasul mengaku baginda Tuhan terus sebut je la Ana rabb..kenapa baginda xsebut..tu yg org kata mu yg mengatakan rasul tu tuhan..xde pun rasul mengatakan dirinya Tuhan..kefahaman mu ni yg rosak...
Balaghah..Hamzah itu singa..kalau jenis yg serupa dgn mu mesti mengatakan Hamzah tu bukan manusia..dia seekor singa..tu yg mu kene belajar lagi..kerana kefahaman mu salah..
Padahal dh bgtau hal fana..hamba tetaplah hamba..
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
6,174
Reaction score
886
Points
121
Dalam Islam mana ada sembah menyembah bro. Ma'abud tu bukan bererti sembah
Apa yg dikatakan sembah tu yg ko faham..dia menyembahkan hadiah kepada raja?..kefahaman yg betul tp belum tepat..bila disebut sembah tu berlaku perbuatan rukuk dan sujud..kerana tu ada dlm solat..nyata benar penyembahan diri kepada Allah..
 

blueskuini

Active+ Member
Joined
Mar 20, 2011
Messages
3,221
Reaction score
47
Points
30
Kalau sembah ni, time kau solat. Tuhan tu ada kat depan kau
 

blueskuini

Active+ Member
Joined
Mar 20, 2011
Messages
3,221
Reaction score
47
Points
30
Ana Arab bila Ain..kalau rasul mengaku baginda Tuhan terus sebut je la Ana rabb..kenapa baginda xsebut..tu yg org kata mu yg mengatakan rasul tu tuhan..xde pun rasul mengatakan dirinya Tuhan..kefahaman mu ni yg rosak...
Balaghah..Hamzah itu singa..kalau jenis yg serupa dgn mu mesti mengatakan Hamzah tu bukan manusia..dia seekor singa..tu yg mu kene belajar lagi..kerana kefahaman mu salah..
Padahal dh bgtau hal fana..hamba tetaplah hamba..
Aku arab tanpa ain. Jadi ROBBlah. IQ kau masih low
 
Sponsored Post
Top
Log in Register