All About Google Chrome Discussions

Recommended Brokers


Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
9,520
Reaction score
2,029
Points
176
Google Chrome is a cross-platform web browser developed by Google. It was first released in 2008 for Microsoft Windows, and was later ported to Linux, macOS, iOS, and Android. The browser is also the main component of Chrome OS, where it serves as the platform for web apps.



Downloads
Microsoft Windows x86 - x64
MacOS, Linux & Others
 
Last edited:
Sponsored Post

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
9,520
Reaction score
2,029
Points
176
Uninstallation Guide

Windows 10
  1. On your computer, close all Chrome windows and tabs.
  2. Click the Start menu
    Start menu
    and then
    Settings.
  3. Click Apps.
  4. Under "Apps & features," find and click Google Chrome.
  5. Click Uninstall.
  6. Confirm by clicking Uninstall.
  7. To delete your profile information, like bookmarks and history, check "Also delete your browsing data."
  8. Click Uninstall.
Windows 8, 7, or Vista
  1. On your computer, close all Chrome windows and tabs.
  2. Open the Control Panel:
    • Windows 7 & Vista: Click the Start menu
      Start menu
      and then
      Control Panel.
    • Windows 8: Point to the top right of your screen. Click Settings
      and then
      Control Panel.
  3. Click Uninstall a program or Programs and Features.
  4. Double-click Google Chrome.
  5. To delete your profile information, like bookmarks and history, check "Also delete your browsing data."
  6. Click Uninstall.
Windows XP
  1. On your computer, close all Chrome windows and tabs.
  2. Click the Start menu
    Start menu
    and then
    Control Panel.
  3. Click Add or Remove Programs.
  4. Click Google Chrome.
  5. Click Remove.
  6. To delete your profile information, like bookmarks and history, check "Also delete your browsing data."
  7. Click Uninstall.
Mac
  1. At the bottom of your computer screen, in your Dock, right-click Chrome.
  2. Select Quit.
  3. Open Finder.
  4. Go to the folder containing the Google Chrome application on your computer.
    • Tip: It may be in your Applications folder. If not, go to File
      and then
      Find, and search for "Google Chrome."
  5. Drag Google Chrome to the Trash.
  6. Optional: Delete your profile information, like bookmarks and history:
    1. At the top of the screen, click Go
      and then
      Go to Folder
      .
    2. Enter ~/Library/Application Support/Google/Chrome.
    3. Click Go.
    4. Select all the folders, and drag them to the Trash.
Linux
  1. Open a terminal window.
    • On GNOME, Unity, and Cinnamon environments, press Ctrl + Alt + t.
    • On KDE environments, go to Application Menu
      and then
      System
      and then
      Konsole
      .
  2. Enter the uninstall command:
    • Debian-based systems: Enter sudo dpkg -r google-chrome-stable.
    • Other systems: Enter sudo rpm -e google-chrome-stable.
  3. When prompted, enter your computer's password.
 

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
9,520
Reaction score
2,029
Points
176
Update Google Chrome

To make sure you're protected by the latest security updates, Google Chrome can automatically update when a new version of the browser is available on your device. With these updates, you might sometimes notice that your browser looks different.
Computer AndroidiPhone & iPad


Get a Chrome update when available

Normally updates happen in the background when you close and reopen your computer's browser. But if you haven't closed your browser in a while, you might see a pending update:
  1. On your computer, open Chrome.
  2. At the top right, look at More
    More
    .
  3. If an update is pending, the icon will be colored:
    • Green: An update was released less than 2 days ago.
    • Orange: An update was released about 4 days ago.
    • Red: An update was released at least a week ago.
To update Google Chrome:
  1. On your computer, open Chrome.
  2. At the top right, click More
    More
    .
  3. Click Update Google Chrome.
    • Important: If you don't see this button, you're on the latest version.
  4. Click Relaunch.
The browser saves your opened tabs and windows and reopens them automatically when it restarts. If you'd prefer not to restart right away, click Not now. The next time you restart your browser, the update will be applied.
 

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
9,520
Reaction score
2,029
Points
176
Clear browsing data

You can control your history and other browsing data, like saved form entries.
Delete all your data or just some from a specific time
Computer AndroidiPhone & iPad


What happens to your info
Data that can be deleted

Basic
  • Browsing history: Clearing your browsing history deletes the following:
    • Web addresses you've visited are removed from the History page.
    • Shortcuts to those pages are removed from the New Tab page.
    • Address bar predictions for those websites are no longer shown.
  • Cookies and other site data
    • Cookies: Cookies are files created by websites you visit. They make your online experience easier by saving browsing information.
    • Site data: HTML5-enabled storage types including application caches, Web Storage data, Web SQL Database data, and Indexed Database data.
    • Handlers. Chrome allows external applications and web services to open certain links. For example, certain links can open a site like Gmail or a program like iTunes. The default action you set for certain types of link will be deleted
    • Media licenses: Licenses for HTML5 or Flash protected content, like movies or music that you’ve played or downloaded, are deleted.
  • Cached images and files: Chrome remembers parts of pages to help them open faster during your next visit. Text and images from pages you've visited in Chrome are removed.

Advanced

The "Advanced" section includes the basic data types, plus the following:
  • Download history: The list of files you've downloaded using Chrome is cleared, but the actual files aren't removed from your computer.
  • Passwords: Records of passwords you saved are deleted.
  • Autofill form data: Your Autofill entries are deleted, including addresses and credit cards. Cards from your Google Pay account aren't deleted.
  • Content settings: Settings and permissions you give to websites are deleted. For example, if a site can run JavaScript, use your camera, or know your location.
  • Hosted app data: Data from hosted Chrome Web Store apps is erased, like the local storage used by Gmail Offline.
Data that doesn't get deleted
There are other types of data that are related to your behavior online. These other types of data can be deleted separately:

Delete your browsing data

If you sync a type of data, like history or passwords, deleting it on your computer will delete it everywhere it's synced. It'll be removed from other devices and your Google Account.
  1. On your computer, open Chrome.
  2. At the top right, click More
    More
    .
  3. Click More tools
    and then
    Clear browsing data.
  4. Choose a time range, like Last hour or All time.
  5. Select the types of information you want to remove.
  6. Click Clear data.
Note: If you delete cookies and have sync turned on, Chrome keeps you signed into your Google Account. Your cookies will be removed from other devices and your Google Account.


Delete individual items
Instead of deleting entire categories of your browsing data, you can pick items to delete:
Delete from one device
Deleting info from a device will delete it everywhere it's synced. To delete the data from one device without removing it everywhere:
  1. Turn off sync on the device.
  2. Delete the data from the device.
 

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
9,520
Reaction score
2,029
Points
176
Chrome Tweaking

Dari sini dan selepas posting bawah ni saya akan tunjukkan untuk "Tweak" Chrome untuk prestasi maksimum (hanya yang saya pernah cuba sendiri sahaja) jadi tak perlu risau :)

Address Bar Command Line chrome://flags/

Filesystem API in Incognito





Parallel Downloading




Incognito Window Counter




Password import




Query in Omnibox




Save PDF Forms




GPU rasterization




Enable-quic




Enable-zero-copy




Omnibox UI Swap Title and URL




Experimental JavaScript




Omnibox Material Design Weather Icons




Enable Reader Mode


 
Last edited:

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
9,520
Reaction score
2,029
Points
176
Extensions



Mengenai EXTENSIONS pula, saya cadangkan buang terus (jangan DISABLE sahaja) yang tidak perlu, sebab Chrome bertindak sebagai TSR (Terminate-and Stay Resident) dalam terma asas komputer memakan memory yang agak banyak, disini untuk saya contohnya hanya guna 6 extension yang amat berguna.

1. Awesome Screenshot Screen Video Recorder
- Plugin ini amat berguna untuk mengambil screenshot dalam pelbagai bentuk, walaupun ada SCROLLING PAGE. Jga terdapat banyak fungsi seperti masukkan smiley, arrow, blur, painting brush, text dan banyak lagi, kemudian save dan upload (hanya pengguna PREMIUM boleh upload terus) yang free save dulu dan upload ke tempat lain seperti IMGUR, POSTIMAGE.ORG dll. Plugin ini ada UPGRADE FEATURE.

2. Clear Cache
- Memandangkan setiap kali mahu padam cache atau release memory dan URL yang pernah dilawati dalam SETTINGS Chrome, butang ni amat berfungsi dengan cepat, tapi sebelum guna sila blik sebelah kanan dan buat setting, kalau tidak PASSWORD dan akaun-akaun yang pernah save akang hilang, contoh seperti settings saya dibawah COOKIS dan PASSWORD saya tidak tick;



3. Cookies Clear
- Sama seperti diatas fungsinya tapi saya tak galakkan untuk yang non-IT user install atau gunakan, sebab seluruh maklumat yang pernah SAVE pada website tertentu contoh CariGold akan hilang sepenuhnya tanpa memberi amaran, saya guna sebab saya ada website SOFTWARE and PROGRAMMING tertentu yang saya perlu hilangkan TRACKING.

4. Fika-Reader Mode
- Amat berguna untuk website tertentu yang fungsi HIGHLIGHT and COPYING dimansuhkan / DISABLED, contoh macam saya posting berita di CG ni masuk keluar banyak laman berita, ada yang mereka mansuhkan fungsi tersebut dan saya tidak dapat salin maklumat, READER MODE ni akan tukar laman web sepenuhnya (tanpa iklan) kepada laman BASIC dengan mansuhkan semua SCRIPT terlibat.

5. Unmask Password
- Amat berguna untuk mereka-mereka yang ada banyak akaun laman web / forum dan kerap lupa. Ianya 100% akan bolehkan anda lihat password tersebut yang pernah guna (tapi jangan guna plugin ini sekiranya orang lain kongsi komputer anda) untuk anda yang single user sahaja.

6. Video Downloadhelper
- Sukar saya nak terangkan, amat berguna jika ada streaming movie / klip video yang nak di download ada RAINBOW situ akan berputar sekiranya ada streamingg video pada laman tersebut, fungsi ini tidak bolwh diguna di Facebook dan Youtube, hanya di laman "Eherrmm" sahaja. Plugin ini ada UPGRADE FEATURE.


Nota Tambahan
Pengguna mungkin perasan ada EXTENSION seperti SHEET, SLIDE DOC dan sebagainya dari Google secara standard. Pengguna boleh juga buang terus (REMOVE) sebab saya pun tak ada dalam screenshot diatas sebab makan memori, walaubagaimanapun fungsi tersebut tetap boleh digunakan tanpa EXTENSION tersebut.
 
Last edited:

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
9,520
Reaction score
2,029
Points
176
Tweaking Lebih Mendalam

Seperti screenshot saya diatas, dibawah direktori / folder PROGRAM FILES -> GOOGLE -> CHROME adalah root folder untuk Google Chrome seperti yang kebiasaanya semua faham. Folder asas yang ada di dalam CHROME adalah APPLICATION dan di dalamnya ada folder 77.0.3865.120 (version number), Dictionaries dan SetupMetrics termasuk fail-fail seperti screenshot saya chrome.exe, chrome_proxy.exe, master_preferences dan chrome.VisualElementsManifest.xml.

Biarkan folder dan fail seperti diatas dan bakinya boleh dipadam (tapi pastikan Chrome ditutup terlebih dahulu).

Dalam folder 77.0.3865.120 pula ada LOCALES (abaikan yang lain sebab kita takkan sentuh benda-benda tu), dalam folder LOCALES itu biarkan en-GB.pak dan en-US.pak sahaja, bakinya boleh dipadam. Sebabnya kita hanya guna ENGLISH untuk Google Chrome secara asas.



 
Last edited:

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
9,520
Reaction score
2,029
Points
176
Mengalih Kepada User Folder

C:\Users\<USERNAME>\AppData\Local\Google\Chrome\User Data

Yang ini agak mudah, di dalam barisan folder seperti diatas (Windows Vista dan ke atas) dan cari dalam kotak BIRU seperti dibawah, sekiranya ada PROFILE 1 di dalamnya, teruskan padam (DELETE) sebab secara am Chrome akan wujudkan PROFILE 1 ini sebelum seseorang itu log masuk menggunakan akaun sendiri secara tetap untuk Synchronisation (Rujuk Gambarajah Ke 2 dibawah).

Gambarajah 1 - User Folder Access




Gambarajah 2 - Akaun Tetap Pengguna Google Chrome

 
Last edited:

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
9,520
Reaction score
2,029
Points
176
Agent Ransack adalah aplikasi pencarian file dan folder untuk Microsoft Windows yang lebih cekap dan pantas berbanding fungsi Windows Search, download dan install dari pautan di bawah dan secara automatik akan dimasukkan dalam Context Menu pada mouse secara automatik. Beralih kepada folder C:\Users\<USERNAME>\AppData\Local\Google\Chrome dan klik sebelah kanan mouse pilih Agent Ransack serta skrin seperti dibawah akan diapaparkan. Seterusnya taip *.old;*.log;*.bak seperti dalam screenshot itu;

Sekiranya ada notifikasi FILE IN USE, klick Do this For All Items dan tekan SKIP (sebab Chrome masih terbika dan berjalan) jika mahu tutup Chrome dan padam juga boleh, tiada masalah.



Untuk bahagian kedua Agent Ransack, buat pencarian untuk LOCALES seperti dibawah, masuk satu persatu dan padam kesemua kecuali en, en_GB dan en_US;

P/S: Mungkin LOCALES dalam folder anda banyak tapi tidak apa, masuk satu persatu, sebab sistem saya sudah dipadam baru-baru ini.




SpeedyFox adalah USERDATA compressor untuk Google Chrome, Mozilla Firefox dan Skype (untuk versi lama), cara gunakannya agak mudah, download dan install serta buka seperti screenshot dibawah dan tekan OPTIMIZE! memandakna USERDATA akan dicari secara automatik. Ianya berguna untuk kurangkan Zero Bytes dalam fail -fail berkaitan maklumat pengguna Google Chrome. Untuk kompress mungkin akan ambil masa 3 saat hingga 30 saat bergantung pada data yang ada, untuk saya hanya ~3 saat sebab kerap saya guna sebelum dan selepas Google Chrome.

P/S: USERDATA saya ada 2 Mozilla sebab satu daripadanya adalah Tor, untuk anda mungkin berlainan paparan.



Download Agent Ransack - https://www.mythicsoft.com/agentransack/download/
Download SpeedyFox - https://www.crystalidea.com/speedyfox
 
Last edited:

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
9,520
Reaction score
2,029
Points
176
Untuk cara-cara optimisation / removal seperti dibawah adalah digalakkan dibuat 3 hari sekali untuk tahap maksimum atau paling lama seminggu sekali.

 
Sponsored Post
Top
Log in Register