BTC USD 43,629.8 Gold USD 1,749.53
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ali rustam dan Mohd Taib tak boleh jadi PM?

Volume

Fun Poster
Joined
Jul 3, 2008
Messages
194
Reaction score
0
Points
10
Jika kita merujuk Perkara 43, Perlembagaan, Perdana Menteri yang akan dilantik mestilah seorang ahli Dewan Rakyat.

DS Ali Rustam merupakan ahli Dewan Undangan Negeri.


TS Mohd Taid ialah seorang senator.


Makanya, kedua-duanya tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri jika apa-apa terjadi kepada Perdana Menteri kelak.
Memang benar terdapat prosedur lain untuk melayakkan mereka menjadi ahli Dewan Rakyat tetapi ianya akan menyebabkan berlakunya pilihanraya kecil (yang tidak diperlukan dan membazir wang rakyat), seorang ahli Dewan Rakyat terpaksa di'korban'kan dan beliau itu tidak pasti lagi boleh menang atau tidak.


Mungkin anda sekalian mempunyai pandangan lain untuk dikongsi bersama.


Ikutilah :-

Perkara 43 : Jemaah Menteri.

(1) Yang di-Pertuan Agong hendaklah melantik suatu Jemaah Menteri untuk menasihatinya dalam: penjalanan fungsinya.

(2) Jemaah Menteri hendaklah dilantik seperti yang berikut, iaitu:

(a) Yang di-Pertuan Agong hendaklah terlebih dahulu melantik sebagai Perdana Menteri untuk mempengerusikan Jemaah Menteri seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hematnya mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat itu; dan

(b) atas nasihat Perdana Menteri, Yang di-Pertuan Agong hendaklah melantik Menteri-Menteri lain daripada kalangan ahli mana-mana satu Majlis Parlimen; tetapi jika sesuatu pelantikan dibuat semasa Parlimen terbubar, seseorang yang menjadi ahli Dewan Rakyat yang lepas boleh dilantik tetapi tidak boleh terus memegang jawatan selepas permulaan penggal Parlimen yang berikutnya melainkan, jika dia telah dilantik menjadi Perdana Menteri, dia ialah ahli Dewan Rakyat yang baru itu, dan dalam apa-apa hal lain, dia ialah ahli sama ada bagi Dewan Rakyat atau Dewan Negara.


So, sekiranya TS Mohd Taib dan DS Mohd Ali rustam menjadi TP [email protected], 2 pemilihan raya kecil dan wang rakyat akan digunakan bagi membolehkan mereka menjadi ahli parlimen..:-? apa pendapat korang?
 
Sponsored Post

hafis_81

Super Active Member
Joined
Feb 15, 2008
Messages
6,386
Reaction score
32
Points
70
mat taib dah kaut duit selangor bnyk dah..buat2 la tobat dok umh jer..ada hati nk b'tnding lg..
 

DEKAN

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
628
Reaction score
0
Points
10
Giler Pangkat Depa tu, patutnya dari segi sahsiah - semua pemimpin UMNO yang ada skrg ni tak layak jadi PEMIMPIN pun takkira stage mane:mad:
 

mido

Active+ Member
Joined
Feb 23, 2007
Messages
4,861
Reaction score
12
Points
25
Giler Pangkat Depa tu, patutnya dari segi sahsiah - semua pemimpin UMNO yang ada skrg ni tak layak jadi PEMIMPIN pun takkira stage mane:mad:


sedap je mulut sdr dekan cakap...
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,259
Reaction score
861
Points
176
tapi yang best tu jika ada pilihanraya terbaru untuk membuka jalan bagi salah sorang tu jadi TPM yang sah agak2 korang BN boleh menang tak?
 

o_o2o_o3

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2007
Messages
3,979
Reaction score
144
Points
33
Suruh la dia orang tu naik setapak2... jgn nak terus loncat tu...
menghabiskan duit rakyat je
 

thereds

Super Active Member
Joined
Dec 22, 2006
Messages
5,329
Reaction score
3
Points
65
ni kes nak jadi PM ke atau TPM?..
sebab dorang bertanding jawatan timbalan presiden kan..
 

edagangnetwork

Active Member
Joined
Jun 25, 2008
Messages
2,097
Reaction score
15
Points
25
Skg kan pemilihan jawatan dalam UMNO.... bukan pemilihan dlm kabinet... Mungkin gak lepas pemilihan UMNO.... Parlimen akan bubar atas nasihat PM kepada DYMM Agong bagi memastikan kerajaan yg memerintah betul2 kuat..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register