Santai Aku, makcik plastik Mydin dan baju batik...

CG Sponsors




johan_zafuan

Active Member
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,534
Reaction score
40
Points
30
citer aku sedut dari sebuah blog.. hehe..macam menarik jugak cerita dia..layanz.... :D

Hari ni hari Khamis, sebagai seorang yang bekerja dalam sektor kerajaan adalah digalakkan untuk penjawat awam memakai baju batik. Aku pun hari ni pakai la baju batik yang baru beli hari tu. Tak sangka aku nampak kacak apabila mengenakan baju batik..ha ha.. Okey, sebenarnya cenggini, Masa nak balik dari opis tadi aku singgah kedai buku kat Bangunan Kompleks Pertama. Aku tak tahu sebenarnya apa yang aku cari kat kedai buku tu. saja la tengok-tengok kalau ada buku motivasi yang terbaru buah tangan daripada Fathul Salehuddin ke..cari punya cari tapi takde jugak. Last-last aku capai majalah gila-gila, lama jugak aku tak baca majalah gila-gila ni. dah beli majalah tu, aku terus beredar ke stesen LRT Bandaraya.

Masa aku naik LRT tu, ramai la jugak orang. Maka disebabkan orang ramai, aku dengan pantas 'chop' tempat duduk kat sebelah hujung sebab kalau duduk kat sebelah hujung senang nak keluar bila dah sampai ke destinasi. Nak terjadinya pulak cerita ni, yang duduk kat sebelah aku ni sorang makcik. Kat tangan dia penuh dengan plastik Mydin. Sambil mengerling pada plastik Mydin makcik tu, aku mula membuat andaian yang makcik ni mungkin pergi shopping-shopping kat Mydin sampai tak ingat dunia. Untuk pengetahuan, barang kat Mydin ni aku rasa lebih murah daripada mana-mana shopping kompleks yang ada kat Malaysia ni. Dan, fikiran aku mula bermain dengan teka-teki kenapa makcik ni pergi shopping sorang-sorang?kenapa makcik ni tak ajak suami dia?kenapa dia tak ajak anak dia shopping sama?mungkin ke makcik ni seorang yang kedekut?ataupun dia memang sengaja tak nak susahkan ahli keluarga dia?soalan demi soalan mula berlegar dalam fikiran aku, sampailah pada suatu ketika, tiba-tiba makcik tu bukak cerita nak ajak bersembang,

"Ramai jugak orang naik ketapi LRT ni ye...?", makcik tu mula membuka plot-plot untuk bersembang.

"Haah, time orang balik kerja ni, makcik. Nak pulak budak-budak sekolah dah nak start cuti sekolah pulak minggu depan ni. Ada kot diorang yang balik awal dari asrama...", aku menutur bicara dengan penuh berhemah.

Memang pun time tu ada je budak-budak sekolah asrama yang pakai baju batik dengan beg besar nak balik ke rumah sempena cuti sekolah seminggu minggu depan.

"Anak makcik pun sekolah asrama jugak, tapi dia balik esok sebab dia ada kerja khusus yang nak dibuat..", kata makcik tu sambil mata dia tenung je mat bangla kat depan aku. Mungkin sebab bau bangla tu kot. aku memang dah standby tutup hidung dari awal lagi, sebab tu, bila bersembang dengan makcik tu suara aku macam sengau-sengau sikit.

"ooh, yeke makcik..?sekolah mana tu..?", aku buat-buat macam terperanjat dan excited nak dengar dia bercerita.

"sekolah MRSM dekat Taiping tu..Tahu ke kat mana..?", Makcik tu bagitau tapi macam nak berlagak pulak anak dia belajar kat MRSM.

"ooh, Taiping...dekatlah dengan kampung saya tu...", aku layan aje makcik tu.

Selama setengah jam berada dalam LRT tu, makcik tu tak berhenti-henti bercakap. Suara dia kuat jugak la masa bersembang tu. Habis semua topik pasal sekolah asrama dia bercerita, aku banyak angguk je la daripada sampuk dia bercakap.

Bila dah nak sampai destinasi dia nak turun kat stesen sungai besi tu, makcik ni tanya aku...

"anak ni pakai baju batik ni, sekolah kat asrama mana..?", dia sengih nampak gigi jongang dua batang.

"Eh, tak..tak..saya bukan sekolah asrama. Saya keje kerajaan sebab tu pakai batik, lagipun hari ni hari khamis...",aku cuba explain kat dia.

"Hish, jangan nak tipu la..ni bawak beg, fail-fail ni kan budak sekolah je yang guna..?Baju pun bau rokok, budak sekolah mana boleh hisap rokok. Kalau ye pun nak merokok, tak payah la tipu makcik kata kamu tu dah kerja dengan kerajaan....",makcik tu membebel lagi.

Aku blur. Aku mula fikir, apasal?apasal makcik tu kata aku budak sekolah asrama..?kenapa makcik tu kata tipu dia pulak..?eh, aku memang betul-betul dah kerja la.. Baju bau rokok sebab tadi aku terpaksa berdiri dibelakang perokok masa kat kompleks Pertama tadi. Lagipun aku dah lama berhenti merokok. Baju batik aku sama ke macam baju budak asrama..?ideologi aku terus bermain-main dalam fikiran aku.

lepas tu aku tanya makcik tu,

"Makcik, muka saya ni ada macam budak asrama lagi ke...? Saya ni dah kerja la makcik, saya dah kahwin. Anak saya sorang dah. Tu lagi sorang tengah on the way dalam perut bini saya.. Makcik tak nampak ke janggut saya ni..? Budak asrama mana boleh bela janggut macam saya...", makcik tu terkulat-kulat tenung janggut aku sambil meramas-ramas beg plastik Mydin.

"laaaa, ye ke dah kerja. Makcik ingat kamu ni sekolah lagi. Tu laa sape suruh pakai baju batik..? Baju kamu tu sama je makcik tengok macam baju batik sekolah anak makcik.. Lagipun makcik mana nak cam janggut kamu yang halus tu, kalau kamu ada misai tu makcik boleh la nak agak yang kamu ni bukan budak sekolah asrama...", makcik tu bercakap sambil bangun nak keluar dari tren LRT.

"sorry ye, nak..makcik tersilap.......", dia senyum lagi menampakkan gigi jongang dua batang yang melepasi garisan bibir.

Aku senyum jugak la kat dia, tapi senyum aku senyum yang tak berapa nak senyum. Tren LRT terus berlalu meninggalkan makcik, beg plastik mydin dan ideologi batik beliau di sungai besi......




sumber : http://penulismerapu.blogspot.com
 
Sponsored Post

bro drummer

Super Active Member
Joined
Mar 3, 2011
Messages
7,824
Reaction score
151
Points
73
layan jgk..citer makcik dgn beg2 membeli belah al-mydin
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,597
Reaction score
21,072
Points
1,671
org kerajaan pakai baju batik takde ke buat mcm budak hostel..ada baju dalam kt luar bukak haha
 

AdsMsia

Active+ Member
Joined
Mar 13, 2011
Messages
4,652
Reaction score
20
Points
25
laaaa, ye ke dah kerja. Makcik ingat kamu ni sekolah lagi. Tu laa sape suruh pakai baju batik..? Baju kamu tu sama je makcik tengok macam baju batik sekolah anak makcik..
yg ko beli baju batik MRSM tu buat hape
lol lol lol :eek:
 

saxsor

Super Active Member
Joined
May 25, 2009
Messages
8,464
Reaction score
34
Points
70
mesti TT pakai baju batik yg masa MRSM dulu ni...

muat lagi ek....
 
Sponsored Post
Top
Log in Register