Aku Buka Surat Husam pada Dr M

CG Sponsors




shane

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
13,997
Reaction score
207
Points
133
Husam Hantar Surat Terbuka Kepada TDM

Untuk Tun Dr. Mahathir,

Tun,

Amat malang sekali PM telah menolak cadangan Tun supaya sebuah Suruhanjaya Diraja menyiasat pengurusan kewangan Tun dan Pak Lah dibentuk.

Alasan Najib sekadar melepas batuk di tangga. Sapu bawah karpet. Kemudian goyang kaki.

Jika Najib seorang PM yang serius melihat pulihnya pengurusan prudent, beliau mesti berbuat sesuatu. Kalau pun enggan menubuhkan Suruhanjaya Diraja.

Menteri Kewangan boleh membentangkan Kertas Putih mengenai ke mana wang minyak RM 270 billion telah dibelanjakan. Tun harus menggerakkan cadangan ini. Paling tidak, Parlimen akan mendapat penjelasan melalui Kertas Putih MOF itu.

Ia mampu dilakukan oleh Kerajaan dan atas prinsip telus dan berakauntable, tidak ada sebab Najib enggan berbuat demikian.

Tentang penggunaan wang RM 270 billion tersebut, memang ada kebenarannya untuk diragui.

Senarai ringkas di bawah sedikit sebanyak boleh memberikan gambaran bagaimana wang itu dibazirkan sesuka hati;

a. Pembatalan kontrak Landasan Berkembar Rawang-Ipoh.
Bayaran ganti rugi kepada DRB-Hicom - RM425mil
b. Pembatalan kontrak Jambatan Kedua Malaysia-Singapura
Bayaran ganti rugi kepada Gerbang Perdana - anggaran awal RM360mil
c. Bayaran ganti rugi kepada operator lebuhraya RM380mil

Compensation to be paid to nine highway concessionaires are as follows

1. Ampang-Ulu Kelang Elevated Highway RM28 million,

2. North South Expressway (Central Link) RM18 million,

3. Seremban-Port Dickson Highway RM178 million,

4. Kulim-Butterworth Highway RM10 million,

5. Malaysia-Singapore Second Link RM6 million,

6. Sprint Highway RM34 million,

7. North Klang Valley Expressway RM9 million, and

8. Penang Bridge RM22 million.

d. RM 500 juta - pembelian bas baru untuk Rapid KL milik Khazanah. 1,000 bas sedia ada terpaksa disadai
e. Kompleks CIQ berharga RM 1 b menjadi gajah putih hasil pembatalan pembinaan Jambatan Kedua.

"The result is that more than RM1 billion has been wasted building the Customs, Immigration and Quarantine (CIQ) complex (left), foundation works for a new railway station, pilings and preliminary works on the road linking the CIQ to the bridge plus compensation to the contractors because of the cancellation of the projects."

f. Kos pembinaan Landasan Berkembar Rawang- Ipoh, mengikut PAC, meningkat RM 1.43 billion dari harga asal. Mengikut laporan lain, ia meningkat dari RM 2.7 pada Julai 2007 kepada RM4.8 billion pada Mei 2008. Peningkatan 77% dalam tempoh 10 bulan!

g. Pembatalan insinerator Broga - dianggarkan di antara RM 500 juta hingga RM 700 juta untuk bayaran pampasan dan berkaitan.

Angka di atas sahaja dah mencecah RM 5.5 billion!

Sebahagian kos ini berlaku kerana sistem runding terus. Sebahagian, untuk menyediakan peluang perniagaan kepada pihak tertentu semata-mata. Sebahagian kerana bayaran ganti rugi semata-mata.

Siapa patut disalahkan, tidak disentuh di sini. Namun, bagaimana wang yang sangat besar boleh diselamatkan jika Kerajaan cekap dan berhemat.

Saya percaya, Tun mampu mempengaruhi Najib membentangkan Kertas Putih itu pada sidang Parlimen akan datang.

Atau, jika Tun ada cadangan lain bagaimana siasatan dan penjelasan terhadap isu ini boleh dilakukan.

Terima kasih.

Husam Musa
 
Sponsored Post

zulkifly2z

Active Member
Joined
Jun 10, 2009
Messages
1,394
Reaction score
0
Points
20
kan bagus klu gov bg rakyat rm1 juta sorg...penduduk br brape juta...mampu nye...
 

klleman

Active Member
Joined
Dec 2, 2006
Messages
1,423
Reaction score
4
Points
25
kan bagus klu gov bg rakyat rm1 juta sorg...penduduk br brape juta...mampu nye...
aku paling setuju yg ni... budak sek rendah pun boleh kira.. apa la b0d0 kerajaan ni nak rolling duit... cara ko ni paling asas dan bagus kan? Aku gerenty semua 22juta rakyat xde pangkah lain dah.... kasi sekali budak sek pergi ngundi pun da xde sapa komplen.. undi pos sapa pangkah pun semua da diam.. hehehehe.. baru real politik wang la macamanapun...
 

myvi sporty

Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
1,743
Reaction score
35
Points
30
kan bagus klu gov bg rakyat rm1 juta sorg...penduduk br brape juta...mampu nye...
Aku pun setuju.... bagi satu keluarga 1 juta cukup.. utamakan pendapatan sederhana dan pendapatan rendah. yang super kaya 2, tak payah bagi duit. dah sume orang mampu beli rumah, mampu bayar habis duit kete. inflasi? confirm sifar. ekonomi akan bertambah bagus. :)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 

keduraw

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2009
Messages
892
Reaction score
3
Points
25
uh tak nak keja ak lau dpt 1juta haha
keja smpai pencen pn tak smapi 1juta..

-keja tukang sapu jerr
 

shane

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
13,997
Reaction score
207
Points
133
uh tak nak keja ak lau dpt 1juta haha
keja smpai pencen pn tak smapi 1juta..

-keja tukang sapu jerr
Keja tukang sapu duit RAKYAT senang2 sekejap je dapat sejuta...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register