Aircond Repair...BAHAYA!!!

CG Sponsors




Bombastic

Fun Poster
Joined
Aug 10, 2008
Messages
866
Reaction score
47
Points
20
mse tu...ayah aku anta org suruh repair aircond...pastu...yg disuruh tu bwat arr...tapi...bkn die repair...die cek je...bkn tuka bende dlm tu ke ape ke...sengal...dh tu...bayar dh la mhl...mangkok tol :mad::mad::mad::mad:
 
Sponsored Post

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,180
Reaction score
817
Points
176
sebab tu kena ada ilmu didada... servis aircond ada 2 jenis.. satu yang datang dia lap2 jer dia cuci filter dia cas sampai 100lebih... ada yang rosak... kalau rosak lagiler mahal....
 

numanuma

Active Member
Joined
Nov 8, 2006
Messages
1,721
Reaction score
92
Points
30
service yg standard
1. mesin aircon luar (apentah namenye aku tak tau), sembur chemical pastu bilas guna air. habuk sume keluar.

2. mesin aircon dlm (aircon la tu :D ), tangal keluar, pastu sembur chemical dan bilas guna air. habuk sume keluar.

3. topup gas kalau kurang, kalau terlebih gas, dia kurangkan.

cas RM150 .. harga kat KL :D
 

reeez80

Legendary Member
Joined
Apr 10, 2007
Messages
14,659
Reaction score
5
Points
115
ko tak yah bayar kalau orang wat servis ekon mcm tu....
 

rauzan

Active Member
Joined
Sep 24, 2008
Messages
1,258
Reaction score
10
Points
25
erm...


dah dorg yg buat keja..
bayar jew la...
:eek::eek::eek::eek:
bukan kita yg buat keja...
:eek::eek::eek::eek:
 

arul57

Super Active Member
Joined
Jul 21, 2008
Messages
6,172
Reaction score
71
Points
80
baik ko cari 'org' kita mana tahu mereka akan buat dgn betul dan tak cas mahal2. lagi pula klau ader sesuatu yg perlu diganti mereka akan bg tau, jadi senang kerja kiter nanti.
 

zinedine

Banned
Joined
Jan 11, 2007
Messages
5,741
Reaction score
22
Points
65
Nasihat dari aku kalau korang nak servis aircond:

1- Kalau aircond tak sejuk tapi kipas kompressor berpusing jer tak henti2 dlm masa 1-2 minit => gas sudah habis. Jadi, isi le gas R134a yg diluluskan oleh jabatan alam sekitar. Harganya mahal sikit tapi sejuk tahan lama.

2- Kalau aircond tak sejuk tapi kipas kompressor pusing dgn normal (mati sendiri-hidup sendiri dlm masa 1-2 minit) => blower/peniup aircond sudah tersumbat laa. Hantar servis aircond suluh lia olang bukak & cuci itu blower. Blower terletak di sebelah dlm keta di bawah glove box/bawah laci penumpang depan.

3- Kalau aircond tak sejuk tapi kipas kompressor kejap mati, kejap hidup, mati hidup mati hidup dgn cepat-tak normal => ada kemungkinan itu filter gas tersumbat. Filter tu bentuk tabung warna hitam biasanya terletak kat sebelah kanan but enjin. Kena ganti baru laaa. Tak mahal itu tabung, sebijik baru dlm RM80 lebih gitu laa.

4- Kalau aircond tak sejuk tapi kipas kompressor kejap mati, kejap hidup, mati hidup mati hidup dgn cepat-tak normal => selain tabung filter yg tersumbat, ada kemungkinan juga itu thermostat sulah losak leyyy. Thermostat itu alat benda yg kita selalu pusing utk bagi sejuk banyak, sejuk sikit. Suluh olang aircond kasi check dulu. Kalau nak ganti chip thermostat tu halganya dlm RM115 gitu. Kalau tak nak ganti boleh jugak, suluh dia olang modified kabel chip thermostat tu. Tapi kalau mekanik tu tak mahir, suluh dia ganti chip balu saja. Modified kabel chip thermostat tu hanya utk mekanik yg mahir.

5- Kalau aircond ko tak sejuk/rasa sejuk sikit tapi korang perasan yg kipas kompressor tak berpusing langsung => itu relay/geganti yg sambungkan antara bateri/peralatan elektronik kenderaan & kipas kompressor sulah losak. Mintak mekanik check wayar kipas tu kenapa dia tak berpusing semasa kita hidupkan suiz aircond. Kalau relay losak, kasi ganti relay saja laa.

Itu saja.
 
Last edited:

hakeem

Active+ Member
Joined
May 26, 2008
Messages
3,013
Reaction score
10
Points
25
Nasihat dari aku kalau korang nak servis aircond:

1- Kalau aircond tak sejuk tapi kipas kompressor berpusing jer tak henti2 dlm masa 1-2 minit => gas sudah habis. Jadi, isi le gas R134a yg diluluskan oleh jabatan alam sekitar. Harganya mahal sikit tapi sejuk tahan lama.

2- Kalau aircond tak sejuk tapi kipas kompressor pusing dgn normal (mati sendiri-hidup sendiri dlm masa 1-2 minit) => blower/peniup aircond sudah tersumbat laa. Hantar servis aircond suluh lia olang bukak & cuci itu blower. Blower terletak di sebelah dlm keta di bawah glove box/bawah laci penumpang depan.

3- Kalau aircond tak sejuk tapi kipas kompressor kejap mati, kejap hidup, mati hidup mati hidup dgn cepat-tak normal => ada kemungkinan itu filter gas tersumbat. Filter tu bentuk tabung warna hitam biasanya terletak kat sebelah kanan but enjin. Kena ganti baru laaa. Tak mahal itu tabung, sebijik baru dlm RM80 lebih gitu laa.

4- Kalau aircond tak sejuk tapi kipas kompressor kejap mati, kejap hidup, mati hidup mati hidup dgn cepat-tak normal => selain tabung filter yg tersumbat, ada kemungkinan juga itu thermostat sulah losak leyyy. Thermostat itu alat benda yg kita selalu pusing utk bagi sejuk banyak, sejuk sikit. Suluh olang aircond kasi check dulu. Kalau nak ganti chip thermostat tu halganya dlm RM115 gitu. Kalau tak nak ganti boleh jugak, suluh dia olang modified kabel chip thermostat tu. Tapi kalau mekanik tu tak mahir, suluh dia ganti chip balu saja. Modified kabel chip thermostat tu hanya utk mekanik yg mahir.

5- Kalau aircond ko tak sejuk/rasa sejuk sikit tapi korang perasan yg kipas kompressor tak berpusing langsung => itu relay/geganti yg sambungkan antara bateri/peralatan elektronik kenderaan & kipas kompressor sulah losak. Mintak mekanik check wayar kipas tu kenapa dia tak berpusing semasa kita hidupkan suiz aircond. Kalau relay losak, kasi ganti relay saja laa.

Itu saja.
good info ...:)cgrock
 
Sponsored Post
Top
Log in Register