BTC USD 36,041.5 Gold USD 1,813.52
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ahli Parlimen Lahad Datu Mohamaddin Ketapi umum keluar Parti Warisan Sabah

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,450
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,450
Reaction score
22,262
Points
1,831
Awards
1
Mohamaddin Ketapi sah jadi ahli Bersatu

Kuala Lumpur: Ahli Parlimen Lahad Datu yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Segama Datuk Mohamaddin Ketapi hari ini secara rasmi menjadi ahli Bersatu yang baharu.

Setiausaha Agung Bersatu Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, permohonan keahlian Mohamaddin diperaku dan diterima dalam Mesyuarat Khas Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu malam ini yang dipengerusikan Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Bersatu menyambut baik keahlian beliau kerana ia bukan sahaja bakal mengukuhkan lagi kedudukan Kerajaan Negeri Sabah pimpinan Ketua Menteri Datuk Hajiji Noor.

"Malah ia juga akan memberikan manfaat besar kepada pembangunan serta kebajikan rakyat di Parlimen dan Dun (Dewan Undangan Negeri) yang beliau (Mohamaddin) wakili," kata Hamzah menerusi satu kenyataan malam ini.

 
Sponsored Post

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,450
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,450
Reaction score
22,262
Points
1,831
Awards
1
Bersatu telah menerima permohonan ahli parlimen Lahad Datu yang juga bekas ahli Warisan, Mohamaddin Ketapi sebagai ahli baharu.

FB_IMG_1637860680165.jpg
 

lau_kau

Legendary Member
gem
Messages
18,227
Top Poster #4
Joined
Aug 2, 2007
Messages
18,227
Reaction score
3,161
Points
261
Awards
1
Bersatu telah menerima permohonan ahli parlimen Lahad Datu yang juga bekas ahli Warisan, Mohamaddin Ketapi sebagai ahli baharu.

FB_IMG_1637860680165.jpg
Nie katak berprinsip jgk ka?
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,934
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,934
Reaction score
15,848
Points
2,066
Awards
1
Mengenai PRN Melaka, Hamzah berkata, Bersatu mendapat PN mendapat sokongan kukuh daripada pengundi.

1637888236410.png


Mohamaddin kini sah ahli Bersatu
bernama.png

Bernama
Diterbitkan: Nov 26, 2021 8:13 AM

Ahli Parlimen Lahad Datu yang juga Adun Segama Mohamaddin Ketapi semalam secara rasmi menjadi ahli baru Bersatu.

Setiausaha Agung Bersatu Hamzah Zainudin berkata permohonan keahlian Mohamaddin diperakui dan diterima dalam mesyuarat khas Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu malam tadi yang dipengerusikan presidennya Muhyiddin Yassin.

"Bersatu menyambut baik keahlian beliau kerana ia bukan sahaja bakal mengukuhkan lagi kedudukan kerajaan Sabah pimpinan Ketua Menteri Hajiji Noor malah ia juga akan memberikan manfaat besar kepada pembangunan serta kebajikan rakyat di Parlimen dan DUN yang Mohamaddin wakili," kata Hamzah menerusi kenyataan malam tadi.

Pada 30 Okt lalu Mohamaddin mengumumkan keluar Parti Warisan Sabah kerana ingin memberi tumpuan untuk memaju dan membangunkan Parlimen Lahad Datu serta DUN Segama.
Menurut Hamzah lagi, dalam mesyuarat itu Bersatu memutuskan akan mengadakan persidangan agung tahunan Kelima pada 18 dan 19 Dis ini di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya Putrajaya yang bakal dihadiri 1,600 perwakilan seluruh negara secara fizikal.

"Justeru, selamat bersidang diucapkan kepada semua perwakilan Mesyuarat Agung Bahagian di seluruh negara yang akan bermula 26 hingga 28 Nov ini," katanya.

Mengenai perkembangan di Sarawak, Hamzah berkata Bersatu akan mengadakan perbincangan lanjut bersama parti komponen Perikatan Nasional (PN) dan Gabungan Parti Sarawak (GPS) bagi menentukan strategi dan persiapan menghadapi pilihan raya negeri (PRN) berkenaan pada 18 Dis ini.

Berhubung PRN Melaka yang diadakan 20 Nov lepas, Hamzah berkata Bersatu beranggapan keputusan membuktikan PN adalah parti yang mempunyai pengaruh serta sokongan kukuh dalam kalangan pengundi negeri itu.

"Bersatu merakamkan ucapan terima kasih kepada pengundi PRN Melaka yang mengundi dan memberi sokongan kepada calon-calon daripada Bersatu dan parti komponen PN yang lain iaitu PAS dan Gerakan.

"Sokongan ini adalah manifestasi penerimaan baik rakyat terhadap PN dan parti komponennya. Susulan itu, Bersatu telah mengenal pasti kelemahan semasa PRN Melaka lalu dan akan mengambil langkah penambahbaikan dengan segera," katanya.
- Bernama


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
gemgemgemgemgem
Messages
98,934
Paid Membership
Top Poster #3
Joined
Jun 3, 2013
Messages
98,934
Reaction score
15,848
Points
2,066
Awards
1
Mahu halang lompat parti tapi terima katak politik #malaysiagazette
https://malaysiagazette.com/.../najib-pertikai-tindakan.../

Najib pertikai tindakan Bersatu terima Mohammadin​26 November 2021

MGF14112021_NAJIB-RAZAK-PRN-MELAKA_09.jpg


Najib Razak


KUALA LUMPUR – Datuk Seri Najib Razak mempertikai tindakan Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu yang menerima Ahli Parlimen Lahad Datu, Datuk Mohammadin Ketapi sebagai ahli baharu parti itu.

Menerusi hantaran di Facebook, Najib menyertakan tarikh sama yang menunjukkan menteri dari Parti Bersatu didakwa mahu agar penggubalan undang-undang bagi mengharamkan ‘katak politik’ dan pada masa sama menerima Mohammadin dari parti Warisan untuk menyertai Bersatu.


“25 Nov 2021: Menteri PPBM mahu gubal undang-undang untuk haramkan katak politik.

“25 Nov 2021: PPBM terima katak politik Mohammadin Ketapi dari Warisan. Cam mana ni?” soalnya menerusi hantaran di Facebook beliau hari ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pekan turut memuatnaik muka depan laporan Kaji Selidik Awam Mengenai Undang-Undang Anti Lompat Parti yang pernah dikongsikan bekas calon Perikatan Nasional untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, Datuk Mas Ermieyati Samsudin sebelum ini.Terdahulu hari ini, Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainuddin memaklumkan, Mohammadin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Segama sah diterima menyertai Bersatu.

Katanya, Mohammadin dijangka mampu memperkukuhkan Bersatu di Sabah.

Malah beliau berkata, ia juga akan memberikan manfaat yang besar kepada pembangunan serta kebajikan rakyat di Parlimen dan DUN yang diwakili oleh Mohammadin.Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar memaklumkan, kerajaan sedang mengkaji undang-undang yang digunakan di peringkat negeri termasuk kes mahkamah yang melibatkan pelaksanaan perundangan berkaitan lompat parti.

Model perundangan beberapa buah negara termasuk India, Singapura, New Zealand dan United Kingdom turut diteliti.
Dapatan kajian akan dibincangkan dalam sesi libat urus bipartisan.

Beliau turut dilapor berkata, perkara itu hanya dapat dimuktamadkan sebaik kajian dan libat urus selesai. – MalaysiaGazette

 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register